Nešťastný nový rok 2022! Filmy nám předpovídají temnou budoucnost

Nešťastný nový rok 2022! Filmy nám předpovídají temnou budoucnost
Sdílej
 
Každý Silvestr si přejeme šťastný Nový rok a jinak tomu nebylo ani minulý víkend. Jenže má to vůbec cenu? Rok 2022 bude temný a plný nebezpečí. Aspoň jestli máme věřit tomu, co předpověděly sci-fi filmy jako Soylent Green, Geostorm nebo Válka zítřka.

2021 byl rok plný nečekaných překvapení i událostí, se kterými se dalo dopředu počítat, ale i tak měly celkem zdrcující dopad. Konečně je za námi! Letošní rok se určitě bude vyvíjet lépe. Nebo ne? Jestli máme věřit filmům, žádná zářná budoucnost nás nečeká. Ať už vznikly před pár nebo několika desítkami let, sci-fi vize roku 2022 předpovídají temné a ne příliš šťastné období.

Válka zítřka

(The Tomorrow War)

Letos dorazí cestovatelé časem a naverbují nás do války, která se odehrává v roce 2051. Aspoň podle loňského filmového hitu Válka zítřka. Lidstvo bojuje proti mimozemským vetřelcům (níže uvidíte, že těch se jen tak nezbavíme) a šance na vítězství už mu protékají mezi prsty. Hlavní roli hraje Chris Pratt, který se proslavil ve Strážcích galaxie a Jurském světě.

Blade Runner: Black Out 2022

Krátký animovaný film měl premiéru v roce 2017. Odehrává se před událostmi z celovečerního sci-fi Blade Runner 2047, které natočil Dennis Villeneuve (režisér Duny). Mocná zbraň způsobí globální výpadek elektřiny a celý svět potemní. Jestli vám nevadí angličtina, můžete se na to podívat na YouTube v plné parádě.

ABC Duna: Vše o filmech a knihách od A do Z

ABC Duna: Vše o filmech a knihách od A do Z

Justice League Dark: Apokolips War

V roce 2022 se odehrává také animovaný superhrdinský film, ve kterém se padouchovi Darkseidovi podařilo zničit celou Zemi. Liga spravedlnosti prohrála. Hrdinové, kteří zbyli, hledají pomoc u spojenců z Mladých titánů, nepřátel ze Sebevražedného oddílu a dalších, aby vymysleli novou strategii. Podaří se jim to?

Soylent Green

Legendární sci-fi film z roku 1973 popisuje necelých padesát let vzdálenou budoucnost (tedy naši současnost) dost neutěšeně. Země je přelidněná, znečištěná, někteří mají moc a jiní málo, klimatické změny hrozí způsobit hladomor… hm. Za neradostnými vyhlídkami Soylent Green se však skrývá ještě hroznější tajemství.

Útěk z Absolonu

(No Escape)

Píše se rok 2022 a do odlehlé trestanecké kolonie, řízené špičkovou elektronikou a psychopatickým ředitelem, právě přivezli nebezpečného vězně. Bývalý voják se ocitá mezi dvěma znepřátelenými skupinami. Na jedné straně stojí divoši, co chtějí všechno ničit a neustále ohrožují druhou, která působí civilizovaně. Béčkové akční sci-fi Útěk z Absolonu z roku 1994 natočil Martin Campbell (Zlaté oko).

Návrat na Měsíc se odkládá: NASA má zpoždění

Návrat na Měsíc se odkládá: NASA má zpoždění

Temná strana měsíce

(The Dark Side of the Moon)

Ať budete letos plánovat cokoliv, npodnikejte expedici na Měsíc. Podle akčního sci-fi filmu z roku 1990. tam na případnou expedici číhá nebezpečí v tajuplném a jen zdánlivě opuštěném raketoplánu. Temná strana měsíce vypadá na první pohled jako vykradačka legendárního Vetřelce. Ve skutečnosti je to mnohem horší béčko, v němž jde o něco ještě démoničtějšího.

Geostorm: Globální nebezpečí

Jako by nestačila jedna přírodní katastrofa střídající druhou, na Zemi letos zaútočí i systém hypermoderních satelitů, jenž vznikl, aby řídil počasí a pěkně nás chránil. Ve skutečnosti naštěstí neexistuje. Ale ve filmu Geostorm z roku 2017 způsobí Globální nebezpečí (mrk, mrk). Geomagnetická bouře má smést z povrchu všechno a všechny.

Jo, a kdyby vám to bylo málo, rok 2022 taky slibuje, že budeme honit po světě volně pobíhající dinosaury v třetím dílu Jurského světa s podtitulem Nadvláda.

Jurský svět: Nadvláda dinosaurů může překazit zimní olympiádu

Jurský svět: Nadvláda dinosaurů může překazit zimní olympiádu

Nejlepší filmy roku 2021

Nejlepší filmy roku 2021

Nejlepší seriály roku 2021

Nejlepší seriály roku 2021

 

Články odjinud