Nadace: Legendární sci-fi před Dunou i Star Wars je teď seriál

Nadace: Legendární sci-fi před Dunou i Star Wars je teď seriál
Sdílej
 
Dříve než Duna a mnohem dříve než Star Wars se zrodila Nadace. Z legendární sci-fi knižní série spisovatele Isaaca Asimova je teď nový velkolepý seriál, který uvedla streamovací služba Apple TV+.

Katastrofa se blíží a nedokáže jí zabránit ani mocná Galaktická říše. Lidská civilizace, která osídlila celou Mléčnou dráhu, nevyhnutelně spěje k dobám temna. Začíná bouřlivé období válek, bídy a zapomínání znalostí. Bude trvat dlouhých 30 tisíc let. Ale mohlo by to být jen tisíc. Jistá skupina vyvrženců zjistila, že jediný způsob, jak zachránit Říši, je postavit se proti ní.

A zrodí se Nadace

Nadace je nový velkolepý sci-fi seriál, který uvedla streamovací služba Apple TV+. Vznikl podle legendární knižní série slavného spisovatele Isaaca Asimova, který předstihl Franka Herberta a jeho Dunu i George Lucase a Star Wars.

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Inspiraci pro ságu odehrávající se několik desítek tisíc let v budoucnosti Asimov našel v naší vlastní minulosti. Pád Římské říše představoval ve své době něco jako konec civilizace. Co kdyby se něco podobného stalo mnohem vyspělejšímu lidstvu a v daleko větším, doslova vesmírném měřítku? Jedinou šancí, jak překonat krizi v co nejkratší době, by bylo vybudovat na tajném místě Nadaci, která znalosti zachová a uchrání.

Asimovův vesmír

První Asimovovy příběhy o Nadaci vyšly už před necelými osmdesáti lety v americkém sci-fi časopisu Astounding Magazine. Události z těchto povídek od sebe dělí desítky, později až stovky let. Proto v nich také vystupují jiní hrdinové. A to je problém. Jedním slovem: nezfilmovatelný.

Poradil si s ním producent a scenárista David S. Goyer, který se proslavil prací na filmech podle superhrdinských komiksů, jako je Batman začíná a Temný rytíř. Řešení našel v jiných koutech Asimovova vesmíru a vědecko-fantastických vynálezech budoucnosti, jako jsou roboti a klonování. Díky nim některé tváře na obrazovce zůstávají stejné, i když v seriálu uběhly už stovky let.

Správkyně Salvor Hardinová vede planetu Terminus, kde e je ukrytá Nadace •  Apple TV+

Tisíciletá šachová partie

„Nadace je jako tisíciletá šachová partie,“ řekl Goyer v rozhovoru pro magazín The Hollywood Reporter. „Všechny postavy jsou pěšáci, ale během této ságy se z některých pěšáků stanou králové a královny.“ Ambiciózní a komplikovaný příběh je běh na dlouhou trať. První série má deset epizod. Že vznikne druhá, bylo potvrzeno teprve před pár týdny.

Plány jsou veliké. Když bude mít Nadace úspěch, Goyer předběžně počítá se zhruba 80 díly. Slibuje ohromující zápletku plnou tajuplných narážek na Asimovovu předlohu a náznaků, co se ještě stane. Goyer doufá, že kvůli tomu bude ještě zajímavější sledovat nadaci podruhé nebo potřetí. Třeba i za tisíc nebo 30 tisíc let?

Mladá dívka Gaal pochází z planety, na které jsou vědomosti mimo zákon •  Apple TV+


Roboti, Nadace a Říše

Spisovatel Isaac Asimov se kromě Nadace proslavil především povídkami a romány o robotech. V nich formuloval zákony, podle kterých robot nesmí ublížit člověku a které si našly cestu do skutečného výzkumu. Asimov se původně snažil vyhnout tomu, aby se jeho příběhy o robotech a Nadaci jakýmkoliv způsobem prolínaly. Ale v pozdějších letech změnil názor. Dnes víme, že série o robotech předchází Nadaci a mezi nimi se ještě odehrává knižní trilogie Galaktická říše. Nešlo jen o to udělat si pořádek na fiktivní časové ose. Roboti řízení povinností chránit lidstvo se přímo zasloužili o vznik Nadace.


Nadaci vděčíme za Pána prstenů

Proč nezfilmovat jednu z nejslavnějších literárních sci-fi sérií? Protože to „nejde“. V Hollywoodu se dlouho snažili rozlousknout hádanku, jak nacpat několik století děje Nadace do dvou nebo tří hodin jediného filmu (a případných pozdějších pokračování). Když produkční studio New Line Cinema neuspělo, v roce 1998 se rozhodlo raději zaměřit na podobně proslulou ságu Pán prstenů. A to i přesto, že Tolkienova fantasy trilogie byla do té doby také považována za nezfilmovatelnou.

Nejlepší seriály roku 2021

Nejlepší seriály roku 2021

ABC Duna: Vše o filmech a knihách od A do Z

ABC Duna: Vše o filmech a knihách od A do Z

Star Trek: Discovery - Nejslavnější sci-fi seriál je zpátky

Star Trek: Discovery - Nejslavnější sci-fi seriál je zpátky

 

Články odjinud