Matrix Resurrections: Návrat do světa za zrcadlem

Matrix Resurrections: Návrat do světa za zrcadlem
Sdílej
 
Nástrahy života ve virtuální realitě předvedla filmová trilogie Matrix na začátku 21. století. S čím přichází čtvrtý díl Matrix Resurrections? A jak to, že jsou jeho hlavní hrdinové vůbec naživu?

Neo a Trinity jsou po osmnácti letech znovu spolu. Hlavní hrdinové legendární sci-fi série Matrix nestojí na střeše explodujícího výtahu a ani nebojují bok po boku proti nepřátelským programům uvnitř virtuální reality, která vypadá jako skutečný svět. A to je zvláštní. Místo toho jsou viditelně starší. Protloukají se zdánlivě všedním životem každý na vlastní pěst, a když se náhodou potkají, jako by se ani neznali. Ještě zvláštnější je, že se vůbec potkávají. Protože Neo a Trinity před osmnácti lety zemřeli.

Matrix se probudil: V jakém pořadí sledovat filmy?

Matrix se probudil: V jakém pořadí sledovat filmy?

Vstupte do Matrixu

První film Matrix měl premiéru roku 1999. Dobrodružný a napínavý sci-fi příběh představil temnou vizi budoucnosti, ve které nic netušícímu lidstvu vládnou inteligentní stroje. Náš svět je pouhou virtuální simulací a uvěznění lidé slouží strojům jako zdroj energie.

Ale Neo si uvědomí, že tady něco nehraje. S pomocí neohrožené bojovnice Trinity se mu podaří uprchnout. Připadá si jako Alenka v zemi za zrcadlem a postupně se učí využívat Matrix k vlastnímu prospěchu. Objevuje superhrdinské schopnosti a dozvídá se, že může být Vyvoleným, který má ukončit zuřící válku se stroji.

Umím kung-fu

Matrix vymyslely sestry Lana a Lily Wachowské. Inspirovaly se příběhy žánru anime a kyberpunku, ve kterých lidé často mívají mechanická těla a stroje duši. Neo se jednoduše naučí kung-fu (a všechna možná další bojová umění) tak, že si je nechá stáhnout přímo do mozku. Zní to dobře a ve filmu to vypadá ještě lépe. Ve zpomalených scénách hrdinové překonávají protivníky a zároveň fyzikální zákony. Při pohledu na to, jak Neo uhýbá výstřelům, je hned jasné, proč Matrix změnil způsob, jakým se do té doby natáčely akční filmy.

Morpheus se objevuje v nové omlazené podob •  Vertical Ent.

Resurrections: Nová aktualizace

Nový film se jmenuje Matrix Resurrections. To znamená „vzkříšení“. Neo a Trinity vstali z mrtvých a žijí znovu zapojení do Matrixu – nebo nějaké ještě nebezpečnější aktualizace? Jenže Neo má zvláštní vize, které jsou ve skutečnosti vzpomínkami na to, co prožil. Je jenom otázkou času, než se osvobodí a setká s novými verzemi starých známých i dávných nepřátel.

Návrat do Matrixu po osmnácti letech •  Vertical Ent.

To (ne)bude bolet •  Vertical Ent.

Žhavé téma

Nápad na pokračování se zrodil najednou a už prý nebylo nutné vymýšlet nic dalšího. Podle režisérky a scenáristky Lany Wachowské vychází nový film z toho, jak nás moderní technologie zároveň spojují a rozdělují. To je v dnešní době hodně žhavé téma. Vlastně ještě více než před osmnácti lety. Tehdy se mobily teprve začínaly pořádně připojovat k internetu a sociální sítě prakticky neexistovaly.


Matrix a Animatrix

Na původní Matrix navázala pokračování Matrix Reloaded a Revolutions (oba roku 2003). Několik následujících let bylo také možné připojit se do světa online hry Matrix Online, ve které se vysvětluje osud oblíbené filmové postavy Morphea.

Producenti považovali za důležité propojovat filmy i s ostatními médii a vytvořit tak „vesmír Matrix“. Proto připravili i devět krátkých animovaných filmů uvedených dohromady jako Animatrix, ve kterých odpovídají na otázku, jak začala válka mezi lidmi a stroji nebo co se stane, když má soukromý detektiv dopadnout jistou Trinity…

Nejlepší filmy roku 2021

Nejlepší filmy roku 2021

Nejlepší seriály roku 2021

Nejlepší seriály roku 2021

Nešťastný nový rok 2022! Filmy nám předpovídají temnou budoucnost

Nešťastný nový rok 2022! Filmy nám předpovídají temnou budoucnost

 

 

Články odjinud