ABC Duna: Vše o filmech a knihách od A do Z

ABC Duna: Vše o filmech a knihách od A do Z
Sdílej
 
Filmová Duna vypadá nádherně. Epicky. Jen je otázkou, kolik (skvělých) myšlenek se do filmu nevešlo. Vždyť byla dlouho považována za „nezfilmovatelnou“ knihu. Ale to samé se říkalo i o Pánu prstenů. A s ním se to povedlo. Ábíčko přináší ABC Duny: vše o filmové sérii od A do Z.

Duna je slavná sci-fi kniha amerického spisovatele Franka Herberta z roku 1965. Film, který měl premiéru, není první, který byl podle ní natočen. Je to už několikátý pokus a upřímně řečeno, zatím si na příběhu z pouští planety Arrakis všichni filmaři spíš vylámali zuby. Duna je proto považována za „nezfilmovatelnou“ knihu.

Otázkou je, proč vlastně – její svět bývá svou složitostí a propracovaností přirovnávaný k Tolkienovu Pánu prstenů. A Pána prstenů se podařilo zfilmovat velice důstojně. Tak proč to nejde i s Dunou?

Propletená Duna

Pán prstenů má v podstatě jednoduchý příběh o boji dobra se zlem a filmové schéma „putujeme – diskutujeme – bojujeme“ mu funguje výborně. I v Duně je (alespoň zpočátku) dobro a zlo jasně vymezeno. Rod čestných a hodných Atreidů přichází spravovat planetu Arrakis zvanou kvůli pouštním podmínkám Duna. Hospodaření na hroudě písku ale rozhodně není nuda.

O planetu se z určitých důvodů zajímá imperátor, který vládne galaxii, ale také Kosmická Gilda, mocné sesterstvo Bene Gesseritu a dokonce i zdánlivě naprosto nevýznamní pouštní lidé Fremeni. Ovládnout Dunu chtějí i krutí a proradní Harkonnenové. Propletenec intrik, přetvářek a lží mezi všemi zúčastněnými tvoří dost náročné, ale také nesmírně napínavé čtení.

Herbert zavrhuje zotročení

Složitý děj není to jediné, co dělá knižní Dunu tak poutavou. Je plná citátů a vnitřních monologů, které ve filmu nevyniknou. Také vám přinese spoustu materiálu k přemýšlení a dost možná vás bude i motivovat, abyste se snažili být lepšími. Herbert v Duně pracuje s ekologickými zákonitostmi. Zavrhuje atomové a biologické zbraně i veškeré počítače, protože mohou zotročit lidskou mysl.

Zabývá se přežitím v extrémních podmínkách, překračováním běžných (fyzických i psychických) lidských možností a prodlužováním života i vyšším smyslem jeho obětování. A konečně, Duna je i příběh o vzestupu vyvoleného hrdiny – Paula Atreida.

VIDEO Ábíčko rozebírá fenomén Duna:

Video se připravuje ...

VIDEO Živý kocour Mourrison se představuje ve studiu Ábíčka • Zdroj: ABM

Červi a koření

Arrakis je pouštní planeta, na které žijí obrovští píseční červi. Nachází se zde také zmíněné koření – nesmírně cenná látka, která prodlužuje život, rozšiřuje duševní schopnosti a umožňuje navigovat kosmické lodě skrze vesmír. A právě na Arrakisu má proběhnout plánované zničení rodu Atreidů, který má na imperátorův vkus až příliš velký vliv. Špinavou práci odvedou zapřisáhlí nepřátelé Atreidů Harkonnenové s tajnou podporou sardaukarů – fanatických imperátorových vojáků, z nichž každý v boji vydá za deset obyčejných vojáků.

Vyznáš se v Duně? Vyzkoušej kvíz ABC:

Transformace planety

Věci však dopadají poněkud jinak, než si imperátor přál. Sardaukaři, které zformovalo pekelné prostředí jejich planety, najdou na o nic méně pekelném Arrakisu víc než rovnocenného soupeře – pouštní Fremeny. Atreidové jsou sice poraženi, ale mladý Paul Atreides i jeho matka přežijí a ukryjí se mezi Fremeny. Ti v jejich příchodu vidí splnění dávného proroctví (které pilně šířily sestry z Bene Gesseritu) a šanci uskutečnit svůj velký sen – změnit vyprahlou Dunu v planetu s příjemnějšími životními podmínkami.

---

Duna 2 má oficiální premiéru 29. února 2024. Ale film můžete vidět v kinech včetně IMAXu v předpremiéře už o den dříve 28. února. Část první je k vidění online na streamu. Na Netflixu ho nehledejte, Duna je na HBO MAX.

 

Duna (Dune)

Režie: Denis Villeneuve

Hrají: Timothée Chalamet, Rebeca Fergussonová, Josh Brolin, Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem, Stellan Skarsgård

Premiéra: 21. října 2021, 155 minut

 

Duna: Část druhá

Režie: Denis Villeneuve 

Hrají: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Austin Butler, Florence Pugh, Anya Taylor-Joy, Christopher Walken

Premiéra: 29. února 2024, 166 min 

Duna na druhou: Válka začíná! Červi tě sežerou...

Duna na druhou: Válka začíná! Červi tě sežerou...

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Nadace: Legendární sci-fi před Dunou i Star Wars je teď seriál

Nadace: Legendární sci-fi před Dunou i Star Wars je teď seriál

 

Články odjinud