Duna na druhou: Válka začíná! Červi tě sežerou...

Duna na druhou: Válka začíná! Červi tě sežerou...
Sdílej
 
V pokračování velkolepé sci-fi ságy se písečné duny otřásají válkou. Duna: Část druhá je válečný i romantický film v jednom. Kdo nepřežije? Koho sežerou obří píseční červi větší než plátno v kině IMAX? A kde hledat skutečnou Arrakis?

Duna 2 má oficiální premiéru 29. února 2024. Ale film můžete vidět v kinech včetně IMAXu v předpremiéře už o den dříve 28. února. Oba díly vznikly podle knihy Franka Herberta. První film Duna: Část první je k vidění online na streamu. Na Netflixu ho nehledejte, Duna je na HBO MAX.

Jako písek v přesýpacích hodinách uběhly dny života šlechtického rodu Atreidů. Zdrcující útok jejich úhlavních nepřátel Harkonnenů na planetu Arrakis, přežil jen málokdo. Syn vévody Paul uprchl před masakrem do pouště. Útočiště našel ve skrýších místního nezlomného národa Fremenů.

Vizuálně nepřehlédnutelná a fantasticky povedená sci-fi Duna z roku 2021 skončila v polovině děje slavného románu, který před několika desítkami let napsal Frank Herbert. Druhá část není obyčejné pokračování. Režisér Denis Villeneuve ji bere jako zatím nedopovězenou polovinu toho samého filmu. Teď už je konečně tady. A Paul se chystá vrátit úder. 

Duna: Část druhá je válečný film

Pokračování navazuje na poslední scény první části. Přitom se noří hlouběji nejen do písečných dun vyprahlé planety, ale do celé podivuhodné mytologie hodně zvláštního vesmíru. Režisér Villeneuve vysvětluje, že první Duna byl příběh o mladém dospívajícím muži, který teprve zjišťuje, jak to ve světě chodí.

Druhá část je válečný film. Planetu Arrakis nyní ovládají zlí, zkažení a plešatí Harkonnenové. Zarputile těží vzácné koření a nemilosrdně drtí každého, kdo se jim postaví do cesty. Hodně dramatické akce se účastní obří píseční červi. A mezitím se z hlavního hrdiny stává dlouho předpovídaný vůdce.  

Osvobození planety Arrakis 

Paul dokáže předvídat budoucnost a vidí různé cesty, jak by se mohla vyvíjet. Jeho velký dar je zároveň prokletím, protože šťastný konec zůstává v nedohlednu. Nepřátelé vítězí na plné čáře. Kromě Harkonnenů je mezi nimi především starý císař galaktické říše, který tahá za nitky a způsobil všechno špatné, co se hlavnímu hrdinovi dosud přihodilo.

Aspoň, že proti nepřátelům není Paul sám. Za každým velkým vůdcem prý stojí žena a režisér Villeneuve prozrazuje, že pokračování Duny je také příběhem o lásce mezi Paulem a bojovnou fremenskou dívkou Chani. O tom, jak se zamilují a jak společně vymyslí plán na osvobození planety Arrakis.  

Písek mezi zuby 

Duna: Část druhá slibuje další velkolepý zážitek. Filmaři se vrátili do terénu a potili se ve skutečných pouštních podmínkách v Abú Dhabí nebo Jordánsku. Přitvrdila i technika. Zatímco v první Duně je 35 až 40 % záběrů zachycených speciálními kamerami IMAX, druhou část snímaly komplet celou.

Vyznáš se v Duně? Vyzkoušej kvíz ABC:

Na promítacím plátně vysokém jako sedm slonů postavených na sobě (nebo jeden písečný červ?) vyniknou epické scény s pouštními mazlíčky fremenských jezdců ještě lépe. I díky tomu vypadá Duna tak opravdově, že až odtud cítíme, jak hrdinům skřípe písek mezi zuby.  

Frank Herbert a jeho knihy ze série Duna:

Inspirace za humny

Duna patří k nejznámějším románům na světě. Poprvé vyšla v letech 1963 až 1965 jako seriál na pokračování v americkém sci-fi magazínu Analog. Inspiraci pro vesmírnou ságu našel její autor Frank Herbert doma za humny. Písečné duny v americkém Oregonu mu připadaly, jako by dokázaly spolknout celá města, a naprosto ho očarovaly.

Vznik Duny inspirovaly písečné duny v americkém Oregonu •  Vertical Entertainment CZ

Stejně ho fascinoval mýtus superhrdinů, proroků a různých „zachránců lidstva“. Za akčními scénami dobrodružného příběhu se proto skrývají ožehavé myšlenky: Jak člověk ničí přírodu. Nebo jak snadno podléháme charismatickým vůdcům. Herbert chtěl varovat, že je nebezpečné na někoho slepě spoléhat. Aby čtenáři plně pochopili jeho přesvědčení, napsal pokračování Spasitel Duny, ve kterém se role krutě obrací. 

 

Plakát k filmu Duna najdete v časopisu ABC č. 5/2024.

---

Skutečná Arrakis je ve Sluneční soustavě:

Vědecko-fantastická jména

Ve Sluneční soustavě se prolíná věda s fantazií. Už od roku 2009 jsou názvy planet z románové série Duna používány k pojmenování různých útvarů na Titanu. Naše vlastní skutečná Arrakis se tak nachází „pouhou“ jednu miliardu kilometrů od Země. Není to planeta, ale planina. A není jediná! Na povrchu měsíce, který obíhá Saturn, najdeme také planinu Caladan (původní domov hlavního hrdiny) nebo třeba kaňon Salasan (vězeňská planeta). 

Duna: Část druhá - info o filmu

Režie: Denis Villeneuve 

Hrají: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Austin Butler, Florence Pugh, Anya Taylor-Joy, Christopher Walken

Premiéra: 29. února 2024

ABC Duna: Vše o filmech a knihách od A do Z

ABC Duna: Vše o filmech a knihách od A do Z

Hvězdné války v Nadaci připomínají Dunu

Hvězdné války v Nadaci připomínají Dunu

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

 

Články odjinud