Planeta opic: Království mluvících primátů umí triky z Avataru

Planeta opic: Království mluvících primátů umí triky z Avataru
Sdílej
 
Špičkové vizuální efekty jako v Avataru, hluboké myšlenky, ale žádné opičárny! Epická sci-fi sága pokračuje. Žijeme na planetě opic. Jak se zrodilo království mluvících primátů? Podívejte se na upoutávky, zjistěte kolik dílů má celá filmová série a jak je sledovat chronologicky.

Opice myslí, mluví a používají palné zbraně. Lidé s tím naopak mají čím dál větší problém. Filmovou sérii Planeta opic dnes známe díky špičkovým realistickým trikům, které se natáčí s využitím moderní technologie „performance capture“, tedy snímání celého hereckého výkonu do digitální podoby (podobné to bylo u Avatara). Ale inteligentní primáti už tady byli dříve.

První na ně narazili astronauti, kteří nešťastnou náhodou ztroskotali na zvláštní planetě. Ptali se, jak to, že opice vládnou, a odpověď hned nedostali. Když se nakonec ukázalo, že všechno je jinak, než vypadá, byl to šok. 

Za Planetu opic může King Kong

Příběh Planety opic začal začal z dnešního pohledu někde uprostřed. První film, který vznikl podle románu francouzského spisovatele Pierra Boulla, překvapil diváky v kinech už v roce 1968.

Kromě velkého dobrodružství, nečekaného závěru a tehdy nevídaných masek (digitální triky ještě neexistovaly) zaujal i hlubokými myšlenkami – jako je rasismus, nesnášenlivost, týrání zvířat nebo hrozba ničivé světové války.

Ale za zrození celé série může úplně jiný primát, který určitě moc nepřemýšlel. Filmový producent Arthur P. Jacobs si celý život přál, aby nevznikl King Kong. Protože pak by ho mohl natočit on. A tak kývnul „aspoň“ na Planetu opic.

Opice vládnou filmu

Na veleúspěšnou Planetu opic rychle navázala další čtyři pokračování. Všechna měla premiéru v první polovině 70. let minulého století. Diváci si je oblíbili, a tak dostali jako přídavek hraný i animovaný televizní seriál.

První Planeta opic z roku 1968 •  Profimedia.cz

Jak na další film, potom dlouho nikdo pořádně nevěděl. Až o několik desetiletí později to zkusil slavný režisér Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Střihoruký Edward), jenže narazil na neúspěch. Jak se zrodila Planeta opic, jsme nakonec zjistili až ve 21. století. V nové trilogii lidé podléhají pandemii a civilizace postupně zaniká. Primáti zmoudří, využijí šanci a ovládnou svět. 

Příbuzný Avatar

Svět v nejnovějším Království Planeta opic se více podobá postapokalyptickému prostředí z úplně prvního filmu. O špičkové vizuální efekty se znovu postarala novozélandská společnost Wētā FX.

Tajuplná lidská dívka má podezřele současné oblečení •  Falcon

Natáčelo se v prostředí skutečné přírody. Přesto se z 1500 hotových záběrů bez digitálních triků obešla pouhá třicítka. Pro dramatickou scénu na řece byly dokonce využity technologie osvědčené během práce na Cestě vody. Tím „příbuznost“ s Avatarem nekončí. Na scénářích k oběma sériím totiž pracuje manželský pár Rick Jaffa a Amanda Silverová. 

Ti blázni to dokázali

Zmodernizovaná série o planetě opic nás baví déle než původní pětidílná sága. Ti blázni to dokázali, abychom citovali hlavního hrdinu ze závěru prvního filmu. Království Planeta opic je navíc myšleno jako začátek úplně nové trilogie. Obě části epického příběhu pořád dělí více než jedno tisíciletí. To je dost času na ještě mnoho dalších dobrodružství. 

Království Planeta opic:

O čem je 4. film nové série?

Mladý šimpanz Noa vyrazí na zkušenou do neznámého světa. Cestou narazí na nepřátelské opice, ale i záhadnou lidskou dívku. Mae přezdívaná „Nova“ není jako ostatní primitivní lidé. Skrývá velké tajemství (částečně prozrazené v jednom z trailerů).

REŽIE: Wes Ball

HRAJÍ: Owen Teague, Freya Allan, Kevin Durand, Peter Macon

PREMIÉRA: 9. května 2024

Planeta opic:

Kolik dílů má celá série a jak je sledovat chronologicky?

  • Zrození planety opic (2011)

  • Úsvit planety opic (2014)

  • Válka o planetu opic (2017)

  • Království Planeta opic (2024)

  • Planeta opic (1968)

  • Do nitra Planety opic (1970)

  • Útěk z Planety opic (1971)

  • Dobytí Planety opic (1972)

  • Bitva o Planetu opic (1973)

  • Planeta opic (2001)

  • Na začátku 21. století natočil režisér Tim Burton samostatný film. Jeho verze kombinuje příběh Planety opic se zápletkou Dobytí planety opic.

Filmová série Planeta opic a její díly chronologicky •  ABC

Krotitelé duchů: Jak vznikl jejich znak? A kdo nazpíval znělku?

Krotitelé duchů: Jak vznikl jejich znak? A kdo nazpíval znělku?

Vyznáš se v Duně? Vyzkoušej kvíz ABC

Vyznáš se v Duně? Vyzkoušej kvíz ABC

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Klíčová slova:
film, avatar, planeta opic, king kong
 

Články odjinud