Garfield se vrací do filmu a slaví! Co? 45 let nenávidění pondělí!!!

Garfield se vrací do filmu a slaví! Co? 45 let nenávidění pondělí!!!
Sdílej
 
Nejslavnější kocour světa slaví narozeniny a vrací se do filmu. Garfield nenávidí pondělí už 45 let. Jak to začalo v komiksu a proč ho na začátku Jim Davis kreslil úplně jinak?

Je pořád mrzutý. Sobecký. Drzý. Líný. Rád se přejídá. Nenávidí diety a pondělí. A právě proto nás nečekaně baví! Kocour Garfield se stal oblíbeným symbolem mnoha špatných vlastností. Jeho (někdy i naše) neřesti mu prochází už 45 let.

Během té doby se prosadil ve více než stovce zemí a zapsal do Guinnessových světových rekordů jako nejrozšířenější komiksový strip na světě. Dokonce i po necelém půl století zůstává obliba Garfielda stejně vřelá jako právě dopečené lasagne. Oslavit to můžeme v kinech s novým animákem Garfield ve filmu. Ale jak to všechno začalo?

Místo kocoura jenom brouk

Kreslíř Jim Davis vyrostl na farmě ve společnosti pětadvaceti koček. Ale když se v první polovině 70. let minulého století zkoušel začít živit tvorbou humorných komiksových stripů, vybral si úplně jiného hrdinu.

Brouk Gnom Gnat má sice stejně zamračený, přezíravý výraz „nesnáším všecko“ jako Davisův pozdější výtvor. Jenže čtenáři mu věnovali asi tolik pozornosti jako rozšlápnutému hmyzu na podrážce bot.

Davis pochopil, že brouci nikoho nezajímají. Z tehdy populárních stripů vysledoval, že psi jsou naopak hvězdy. No a co kočky? A tak se zrodil Garfield. Ovšem ještě ne jako hlavní hrdina. 

První zapomenuté stripy s Garfieldem

První komiksové stripy s Garfieldem, který je několik posledních desetiletí nejznámějším kocourem na světě, se jmenovaly… Jon. To proto, že se Davis zaměřil na jeho páníčka a ostatní postavy bral spíše jako kompars. V „pravěkých“ mini příbězích vydávaných pouze v místním tisku nechyběl ani pes Odie. Ale žádná ze známých postav nevypadala tak jako dnes.

Původní stripy navíc po asi dvou letech vycházení zapadly a zůstaly prakticky neznámé, dokud v roce 2019 youtuber Quinton Hoover (online jako Quinton Reviews) neobjevil několik digitálních skenů starých novin uložených ve veřejné knihovně. 

Z nuly na sto milionů 

Garfield se stal titulním hrdinou stejnojmenné série, když se starý strip přejmenoval a v roce 1978 začal vycházet ve více než čtyřiceti novinových titulech po celé Americe.

Davis upravil podobu kocoura tak, aby připomínala člověka: Začal chodit vzpřímeně po zadních a mrňavá šilhavá očka se rozšířila do velikosti vykulených světlometů. Celkový vzhled se inspiroval populárními kreslenými televizními seriály.

Garfield v typickém komiksovém stripu •  Crew

Ani ne tři roky po obnovené premiéře tisklo Garfielda už 850 různých amerických novin. O dalších dvě dekády později to bylo okolo 2600 novinových titulů z celého světa a od té doby se počet jeho čtenářů počítá po stovkách milionů.  

Garfield ve filmu

Tak velké publikum znamená jediné: záři reflektorů a upřený pohled kamer! Garfield má za sebou tři seriály, 12 televizních speciálů a dvě už klasické hollywoodské komedie, ve kterých se počítačem animovaný kocour objevil po boku živých herců. Jenže tomu už taky bude skoro dvacet let. Tak co teď?

Budoucnost Garfielda ve filmu patří stejnojmennému novému digitálnímu animáku, který právě míří do kin. V něm se proslulý kocour vůbec poprvé setkává s dávno ztraceným otcem a podniká velkou loupež. Tak to tady ještě nebylo… ale mrzutý je Garfield pořád stejně! 

---

Komiks nebo strip? Není to obyčejný vtip!

Jaký je rozdíl mezi komiksem a stripem? Strip je komiks na třech až šesti políčcích, které většinou tvoří proužek. Zpravidla se snaží být humorný, ale od vtipu se liší tím, že vypráví krátký příběh na více než jednom obrázku. Příkladem je Tukie v ABC. 

Superhrdinové CZ: Takhle umí Češi kreslit komiksy!

Superhrdinové CZ: Takhle umí Češi kreslit komiksy!

VIDEO Živý Mourrison se představuje ve studiu Ábíčka

VIDEO Živý Mourrison se představuje ve studiu Ábíčka

Temný rytíř ve Stověžaté: Jak je Batman světový i díky Čechům

Temný rytíř ve Stověžaté: Jak je Batman světový i díky Čechům

 

Články odjinud