Superhrdinové CZ: Takhle umí Češi kreslit komiksy!

Superhrdinové CZ: Takhle umí Češi kreslit komiksy!
Sdílej
 
Schopnosti? Máme! Komiksoví superhrdinové nemusí vznikat jen v Americe. Takhle je kreslí čeští autoři, kteří stvořili Dechberoucího Zázraka, Péráka nebo Supro. Jak se k tomu dostali? A co bude dál?

Na Staroměstském náměstí běsní gigantická tříhlavá saň. Proti ní statečně bojují superhrdinové, až se Praha otřásá v základech. Na Karlově mostě mezitím číhá Batman s Hradčany v zádech. Slavného Temného rytíře k nám zavedl nekonečný boj proti zlu a zločinu. Ale jeho mladší kolegové jsou mnohem méně okoukaní. Navíc naši. Hezcí čeští. 

Čeští hrdinové měli na trní ustláno

Historie českého komiksu je bohatá, ale nepříjemně přerušovaná. Byly doby před rokem 1989, kdy totalitní cenzura komiksové hrdiny a jejich pestrobarevná dobrodružství tvrdě zakazovala. Superhrdinové u nás vůbec měli na trní ustláno. Vládnoucí komunisté je považovali za symbol Ameriky a západního světa a vůbec je nepouštěli do tisku.

Když se po roce 1989 změnily poměry, většinu z nejznámějších postav, které dnes vyjmenujete bez námahy, u nás skoro nikdo neznal. Superhrdinové z Čech a Moravy nemohli vyrazit do akce, protože prakticky neexistovali. Nejdříve se museli zrodit.  

Batman na Karlově mostě s Hradčany v zádech •  Crew

Super výchova 

Na současné české komiksové scéně se konečně sešlo několik projektů, které mají blízko k tomu, jak si představujeme hrdinství podle amerického supermanského vzoru. Dechberoucí Zázrak je přímo inspirovaný sériemi vydavatelství Marvel. Jeho autoři Petr Macek a Petr Kopl vyrůstali na Spider-Manovi.

„Čtyřlístek u mě ustoupil do pozadí a knihovna se začala plnit superhrdiny,“ vzpomíná Petr Macek na svoji komiksovou historii. „Jasně, že to byl Spider-Man,“ přidává Kopl. „Ale co si vzpomínám, vždycky jsem chtěl být Superman v obleku Batmana.“ Bylo jim líto, že u nás žádný takový hrdina neexistuje. A tak si splnili dětský sen a vymysleli vlastního. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud