Želvy ninja: Mutanti hledají východisko

Želvy ninja: Mutanti hledají východisko
Sdílej
 
Zelený čtyřlístek oprášil krunýře a představuje se v nepřehlédnutelné nové podobě. Želvy ninja hledají východisko z mutantího chaosu v novém animovaném filmu. Jak se jmenují? Jsou to superhrdinové nebo super parodie?

Čím jsou želvy větší, tím delší dobu žijí. Středně velké vydrží klidně až 120 let. A co Želvy ninja? Ty mají za sebou teprve necelou čtyřicítku. Ale obrovsky populární hrdinové komiksů, videoher, seriálů a filmů v animované i hrané podobě by klidně mohli žít navždy. Asi proto se pořád vracejí stejně neodbytně jako roztočené nunčaky.

Želvy ninja jako super parodie

Teenage Mutant Ninja Turtles předvedli první chvaty a výkopy na začátku 80. let minulého století. Vyskočili do světa z černobílých stránek nezávislých komiksů, které mají k veselým obrázkovým příběhům pro děti docela daleko.

Tehdejší trošku drsnější dobrodružství psali a kreslili Kevin Eastman a Peter Laird. Začali tím, že si dělali legraci z oblíbených superhrdinů, jako jsou nezletilí Mladí Titáni a zmutovaní X-Meni. Rychle přitvrdili, přidali krev a v příhodách nedospělých hrdinů věrně zachytili, co se stane, když banda teenagerů vezme do rukou zbraně a vyrazí do boje s pouliční kriminalitou velkoměsta New York.

Cowabunga, želváci!

Za opravdu fenomenální popularitu můžou Želvy ninja jménem Leonardo, Raphael, Donatello a Michelangelo poděkovat až jednomu prohnanému obchodníkovi. Když je Mark Freedman poprvé zahlédl na teď už vybarvených stránkách znovu vydávaných komiksů, uviděl ohromný potenciál. Figurky Želv ninja by převálcovaly třeba i hračky s Transformers!

Želvy ninja: Mutantí chaos •  Profimedia.cz

Většina výrobců ho odmítla, protože nechtěli riskovat s kultovní, ale málo známou komiksovou sérií. Odvahu našli jedině v Playmate Toys – pod podmínkou, že vznikne animovaný seriál pro děti. A tak se zrodili veselí, někdy až nesmyslně hláškující („Cowabunga!“) želváci – asi nejznámější verze Želv ninja všech dob.

Nindžové nevyčichnou

Na začátku devadesátek žily děti v přesvědčení, že bydlet v kanálu je strašná bžunda. Želvy ninja byly na vrcholu. Vznikaly filmy (s herci v maškarních kostýmech), nové komiksové série (dětské i drsné, ve které Raphael přišel o oko), dokonce i hraný televizní seriál (s první želváckou holkou).

S příchodem 21. století ohromná obliba borců ze stoky opadla, ale nikdy úplně nevyčichla. Vznikl druhý animovaný seriál. Třetí. Čtvrtý. A mezitím další filmy, ve kterých jsou už želváci digitálně animovaní.

Mutantí chaos

Želvy ninja jsou až moc superhrdinové na to, aby od nich dal Hollywood jen tak ruce pryč. A proto je teď v kinech další dobrodružství s úplně novou verzí želváků. Film Mutantí chaos má nepřehlédnutelný výtvarný styl. Režíroval ho Jeff Rowe, který natočil i podobně originální animák Rodina na baterky (jeden z nejlepších filmů roku 2021).

Želvy ninja - komiks z roku 1996 •  Profimedia.cz

Nečekaná a neokoukaná podoba želvího čtyřlístku je výsledkem toho, že Rowe chtěl zkusit něco nového. Takže se inspiroval tím, jak adolescenti většinou s chutí přehání všechno, co načmárají. Divné tvary, zvláštní perspektiva a tajuplné siluety vytvořily fakticky pořádný Mutantí chaos.

Zpátky k superhrdinství

O čem je film Želvy ninja: Mutantí chaos? Zmutovaní želví kluci narazí na April. Obyčejná lidská holka sní, že se stane reportérkou. Společně se rozhodnou vyrazit po stopách Supermouchy, tajemného vládce podsvětí, na kterého je policie krátká. April věří, že díky tomu prorazí. Želváci zase doufají, že jako superhrdiny je svět snáz přijme.

Režisér Rowe si dal záležet, aby se zelený čtyřlístek opravdu choval jako teenageři. Mají přehnané seběvědomí a věří si, že dokáží cokoliv. Nikdo z nich nepočítá s armádou zmutovaných bouchačů, kteří se takových zelenáčů nezaleknou. Dokáží si Želvy ninja poradit? Kdyby ne, musely by chodit kanály.

Želvy ninja: Mutantí chaos

Režie: Jeff Rowe

Hrají: Matěj Převrátil, Ondřej Havel, Jiří Köhler, Radovan Vaculík, Ivana Korolová

Premiéra: 3. 8. 2023 v kinech

Padouch Supermoucha ve filmu Želvy ninja: Mutantí chaos •  Profimedia.cz

Jak se jmenují Želvy ninja?

Želvy ninja jsou pojmenované po čtyřech nejslavnějších renesančních umělcích, které si oblíbil mistr Tříska: Leonardo da Vinci, Raffael Santi, Donatello a Michelangelo Buonarroti. Znáte je ze školy?

  • Leonardo

  • Raphael (Raffael)

  • Donatello

  • Michelangelo

Různé krunýře (a podoby) Želv ninja:

Od komiksu, přes seriály až po filmy...

Želvy ninja (1984, komiks)

Želvy ninja (1987, seriál)

Želví nindžové (1990, film)

TMNT (1996, komiks)

Ninja Turtles: The Next Mutation (1997, seriál)

Želvy ninja (2003, seriál)

Želvy ninja (2007, film)

Želvy ninja (2012, seriál)

Želvy ninja (2014, film)

Vzestup Želv Ninja (2018, seriál)

Figurky Želv ninja

Hračky našeho dětství

Figurky a další hračky s motivem Želv ninja byly obrovsky populární. Na začátku devadesátých let 20. století jejich prodeje na nějakou dobu totálně převálcovaly konkurenci. Reklamy na želvácké figurky se vysílaly v televizi společně s prvním animovaným seriálem a před nindži nebylo úniku. Hračky se prodávají i v dnešní době a s každým dalším novým filmem nebo seriálem vpadnou do obchodů Želvy ninja v nové podobě.

Bude pokračování Želvy ninja: Mutantí chaos 2?

Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles

Filmové studio Paramount věří, že nové Želvy ninja budou mít úspěch. Proto ještě před premiérou oficiálně ohlásilo, že připravuje nejen pokračování, ale i televizní seriál. Jmenuje se Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles (Příběhy Želv ninja) a podílejí se na něm filmoví tvůrci. Seriál bude mít dvě řady a chystá se pro streamovací službu Paramount+ (u nás SkyShowtime). Jeho děj má překlenout období do premiéry druhého filmu... ve kterém Želvy ninja narazí na svého úhlavního nepřítele Trhače!

Videohry v ABC: Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection a Horizon Chase 2

Videohry v ABC: Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection a Horizon Chase 2

Batman / Želvy nindža: Unikátní komiksový crossover

Batman / Želvy nindža: Unikátní komiksový crossover

Lego Indiana Jones: Tři dobrodružství doktora Jonese

Lego Indiana Jones: Tři dobrodružství doktora Jonese

 

Články odjinud