Mezi živly: Animák od Pixaru maže předsudky

Mezi živly: Animák od Pixaru maže předsudky
Sdílej
 
V novém animáku od Pixaru nazvaném Mezi živly se protiklady voda a oheň přitahují a zažívají dobrodružství bez předsudků. Mrkni na trailery a zjisti, proč povedená novinka maže předsudky a čím je osobní.

Celý film Mezi živly můžete sledovat online v češtině na Disney plus od 13. září. Ve stejný den se ve streamovací službě objeví i speciály Správná chemie: Příběh filmu Mezi živly a Carlovo dostaveníčko.

Ve studiu Pixar se zrodily takové animované legendy jako Vall-I, Úžasňákovi a Toy Story: Příběh hraček. Animátoři studia prosluli jako průkopníci nadaní takřka superschopnostmi. Už v polovině 90. let minulého století na pravěkých počítačích, které dnes vyvolávají záchvaty hysterického smíchu, zdatně naklikali první celovečerní animák v dějinách lidstva – Příběh hraček.

Od té doby posunují hranice toho, co je v počítačové animaci možné dokázat. To platí i pro jejich žhavou novinku Mezi živly.

Postavy ve filmu Mezi živly

Oheň, voda, země a vzduch jsou čtyři základní živly. Oheň a voda jsou navíc hrdiny dobrodružného příběhu z podivuhodného Města živlů. Hlavní postavy se jmenují se Jiskra a Vlhoš. Jiskra je ohnivá mladá dívka. Její rodiče se přistěhovali před lety, ona se tady narodila. Až přijde čas, měla by převzít rodinný obchod.

Ale jednoho dne jí bouchnou saze. Inspektor Vlhoš nemá jinou možnost, než to tam nechat zavřít. Přesto se dva naprosté protiklady začnou přitahovat a chtějí obchod zachránit. Jenže kvůli tomu musí vyrazit proti proudu a překonat hromadu překážek.

Založeno H2O-riginály

Úžasné Město živlů vnikalo tisíce hodin. Navrhnout jeho podobu bylo jako pracovat na čtyřech různých filmech najednou. Produkční designer Don Shank vysvětluje, že se svým týmem vycházel převážně z vodních prvků. Město totiž původně založili H2O-riginálové.

Ohniví hrdinové se přistěhovali až později a mají to tady zvláště těžké. Kdo by si taky snadno zvykl na nový život v prostředí plném vodopádů a vodotrysků, když ho můžou každou chvíli uhasit? Ani Jiskřini rodiče se necítí vítaní ve městě, které se dá přeneseně chápat jako symbol předsudků a nesnášenlivosti.

Osobní animovaná záležitost

Mezi živly je hodně osobní záležitost. Prozradil to režisér Peter Sohn, který už dlouho pracuje pro studio Pixar a natočil Hodného dinosaura z roku 2015. Sohn je korejského původu a stejně jako hlavní hrdinka nového animáku pochází z druhé generace imigrantů. Když se jeho rodiče přistěhovali do Ameriky, otevřeli si obchod s potravinami, který měl jednoho dne převzít.

Mezi živly je animovaný film studia Pixar o předsudcích a nesnášenlivosti, který se inspiroval zkušenostmi režiséra •  Falcon

Místo toho udělal dobrodružnou komedii prošpikovanou osobními zážitky z dospívání v New Yorku. I když tehdy někteří sousedé nedokázali jeho rodinu přijmout, Mezi živly je film plný naděje.

Mezi živly

Režie: Peter Sohn

Hrají: Johana Krtičková, Michal Sikora, Miroslav Táborský, Zuzana Slavíková, Martina Šťastná, Vanda Hybnerová

Premiéra: 15. 6. 2023 v kinech

Premiéra online na Disney plus: 13. 9. 2023

Pixar na hranici možností

Natáčení bylo horor

Novinka Mezi živly dala namakaným počítačům studia Pixar pořádně zabrat. Čísla mluví sama za sebe: Film Hledá se Nemo využil k vykreslení nejmodernějších vizuálních efektů 923 jader operačního systému. Prvnímu dílu Toy Story: Příběhu hraček stačilo pouhých 294. Animák Mezi živly jich potřeboval více než 151 tisíc!

Mezi živly je animovaný film studia Pixar o předsudcích a nesnášenlivosti, který se inspiroval zkušenostmi režiséra •  Falcon

Plameny z ničeho

Technické týmy Pixaru si vyzkoušely hranice vlastních možností. Asi největší výzvou se stal požadavek režiséra Petera Sohna, aby Jiskra byla jako skutečný oheň – a ne jenom hořela. Její plameny nemají žádný zdroj jako dřevo nebo uhlí, takže vycházejí jakoby z ničeho.

To samé platí i pro ostatní živly. Vedoucí vizuálních efektů Sanjay Bakshi prozradil, že animovat něco takového se zpočátku zdálo naprosto nemožné. Pixar nakonec uspěl jedině díky nevídaně úzké spolupráci mezi odděleními animace a efektů.

Oči jako z hororu

Zvlášť složité bylo také dosáhnout, aby vodní hrdinové odráželi světlo i dovnitř. Problém byl, že během testů neustále měnili barvu podle toho, jak vypadalo jejich okolí. Animátoři vyzkoušeli dát svým výtvorům i realistické oči. Ale režisér Sohn říká, že výsledné záběry by mohly být docela slušný horor.

Rakeťák: Jak NASA pomohla Pixaru

Rakeťák: Jak NASA pomohla Pixaru

Nej animáky roku 2023: Na AniFilmu?

Nej animáky roku 2023: Na AniFilmu?

Disney 100: Století Myšáka Mickeyho

Disney 100: Století Myšáka Mickeyho

 

Články odjinud