Hokejový animák: NHL úplně jinak

Hokejový animák: NHL úplně jinak
Sdílej
 
Stanice Disney Channel připravila speciální živé vysílání sportovního zápasu pro dětské diváky. Hokej z NHL najednou vypadal úplně jinak, jako Greenovi ve velkoměstě.

Věděli jste, že všichni hráči americké národní hokejové ligy (NHL) mají ve svých bruslích vložené speciální čipy? Ty se běžně používají pro vytváření detailních statistik a monitorování pohybu hráčů po ledě. Stejné čipy jsou vložené i do puků. Společnost Walt Disney Company se rozhodla využít tato data úplně jinak. Šlo o unikání společný projekt americké sportovní televize ESPN a dětského kanálu Disney Channel, který vysílá i v Česku.

Hokej s českou účastí

Pilotní vysílání animovaného hokeje pro dětské diváky se odehrálo 14. března 2023. Zápas mezi týmy New York Rangers, za který hrál i český útočník Filip Chytil, a Washington Capitals se vysílal simultánně na sportovním i dětském kanálu. A tak se z každého vstřeleného gólu mohli ve stejný okamžik radovat jak dospělí fanoušci, tak jejich děti, které jinak hokej v televizi tolik nebaví. Rangers nakonec porazili Capitals 5:3 v normální hrací době.

Greenovi na ledě

V čem ale bylo vysílání na Disney Channel odlišné? Po ledě tam nejezdili skuteční hokejisté, nýbrž animované postavičky ze seriálu Big City Greens, který se v Česku vysílá pod názvem Greenovi ve velkoměstě. Jeho hlavními hrdiny jsou desetiletý Cricket Green, jeho ségra Tilly a táta Bill. Celá rodina se v seriálu přestěhovala z poklidné vesnické farmy do velkoměsta, které na ně připravilo nečekané nástrahy.

Sranda pro všechny

Režisér přenosu měl k dispozici celkem 49 virtuálních kamer, mezi kterými mohl libovolně přepínat. A to včetně kamer přítomných na každém animovaném hráči, který byl aktuálně na hřišti. Dění na počítačem generovaném ledě přitom zcela přesně odpovídalo tomu skutečnému. Akce vyžadovala pečlivou několikatýdenní přípravu a režisér Jeff Nelson přiznal, že se celý tým každých deset minut smál a užil si hromadu legrace.

Nalevo záběr na vysílání NHL na ESPN, vpravo totožná herní situace na Disney Channel •  The Walt Disney Company

Jako ve videohře

Animace pro virtuální hráče vznikly technologií motion capture, která se běžně používá při tvorbě počítačových her. Stejným způsobem se natáčely i záběry z virtuálního studia s moderátory, které přišel v průběhu přenosu navštívit i Cricket Green, hlavní hrdina seriálu. Jedna sada pohybů se nahrála pro všechny hráče v poli, druhá pro dvojici brankářů. To vše na celkem 43 speciálních kamer od firmy Vicon.

Když na hokeji sněží

Zápas dostal označení Big City Greens Classic, což navazuje na sérii speciálních utkání, která znají fanoušci pod jmény Heritage Classic a Winter Classic. Hrají se na venkovních stadionech, často před návštěvami atakujícími 100 000 diváků, jako připomínka toho, že lední hokej začínal jako zábava na kanadských rybnících pod otevřeným nebem.

Dívaly se hlavně holky

Utkání hrané v manhattanské hale Madison Square Garden si naladilo v USA téměř milion diváků a stalo se tak třetím nejsledovanějším v celé sezoně. To důležité ale je, že celých 19 % lidí jej vidělo právě v animované verzi na Disney Channel.

Autoři celého projektu si od svého snažení slibovali, že se podaří ke sledování hokeje přilákat i mladší fanoušky. A to se rozhodně podařilo. Zatímco průměrný věk lidí, kteří v Americe sledují NHL, je 52 let, na přenos s Greenovými na Disney Channel koukaly děti ve věku okolo 13 let. A co víc, celých 58 % z nich byla děvčata! Běžně tvoří ženy jen 37 % publika ledního hokeje v USA.

Umí to i SpongeBob!

Hokej není jediný sport, který usiluje o popularitu mezi dětskými diváky. Podobným způsobem se o propagaci snaží i liga amerického fotbalu NFL na konkurenční dětské stanici Nickelodeon. Jde o skutečné vysílání obohacené animovanými prvky, hráči tak nekopou na tradiční branky, ale třeba do tlamy postavičky SpongeBob. Na diváky na stadionu zase vzducholodě rozstřikují virtuální sliz. Nejlepšího hráče zápasu pak volí děti a po konci utkání s ním dělá rozhovor dětská reportérka.

Disney 100: Století Myšáka Mickeyho

Disney 100: Století Myšáka Mickeyho

Lego Technic Ford Mustang: Kostky a augmentovaná realita

Lego Technic Ford Mustang: Kostky a augmentovaná realita

Minecraft Legends: Příběhy kostkovaných hrdinů

Minecraft Legends: Příběhy kostkovaných hrdinů

 

Články odjinud