Jak se hraje americký fotbal v Čechách

Jak se hraje americký fotbal v Čechách
Sdílej
 
Populární americký sport se v poslední době rozšířil i u nás.

 

 

Jsme národ fotbalu a hokeje, ale v posledních letech se u nás daří taky americkému fotbalu. Na finále NFL se každoročně koukají miliony Čechů a to není vše.Zázemí, které tento sport u nás má, je na velmi dobré úrovni: aktuálně hraje 32 českých týmů.

Kdy to začalo?

Martin Vobořil založil první tým Prague Lions už v roce 1990. O čtyři roky později vznikla Česká Asociace Amerického Fotbalu, která pořádá každoroční soutěž o mistra České republiky.

Česká liga amerického fotbalu (ČLAF) je nejvyšší soutěž amerického fotbalu na našem území a rozděluje se do čtyř divizí. Hraje se na 120 yardů dlouhém a 53.3 yardů širokém hřišti, které je rozděleno na 12 desetiyardových pásem. V koncových zónách hřiště naproti sobě stojí branky. Zápas je rozdělen na čtyři čtvrtiny a jedna čtvrtina se hraje 12 minut.

Není nouze o střety

Americký fotbal je kontaktní sport, ve kterém není nouze o tvrdé střety. Tomu odpovídá výbava, která chrání zdraví hráčů. Skládá se z kotníkových kopaček, štrupen, speciálních kraťasů, které chrání kolena, boky, kostrč a stehna, speciálních chráničů ramen, dresu a helmy.

Nemůže ovšem chybět ani suspenzor nebo chránič na zuby.

Americký fotbal v Čechách je dobrou příležitostí pro kohokoli, kdo si chce zkusit adrenalinový sport. Je přístupný pro jakoukoli výškovou nebo váhovou kategorii, takže místo se najde pro každého. Hlavní je týmový duch.

 

Více o americkém fotbalu:


Fotbal s šiškou: Takhle "kopou" v Americe

Fotbal s šiškou: Takhle "kopou" v Americe

VIDEO: Procházka americkým fotbalem

VIDEO: Procházka americkým fotbalem

 

Články odjinud