Discgolf: Dokonalá letní zábava

Discgolf: Dokonalá letní zábava
Sdílej
 
Napadlo by vás spojit dohromady golf a frisbee? Někoho ano a nevznikl z toho kočkopes, ale perfektní letní sport, který si může zahrát každý.

 

 

Podívejte se na náš seriál o discgolfu!

Discgolf se zrodil už před víc než půl stoletím ve Spojených státech. Mezi dětmi byly zrovna v módě lehké létací talíře. Vynálezce hraček Ed Headrick byl přesvědčený, že je to zábava i pro dospělé, a v roce 1966 představil robustní frisbee, které jste mohli házet na velkou vzdálenost. Hráče brzy napadlo, že si disky nemusí posílat jen mezi sebou a že zábava je i trefovat různé cíle – popelnice, proutěné koše nebo pouliční lampy. Brzy začali pořádat první turnaje v hodu frisbee na terč. Headrick proto přišel s novým nápadem. Sestrojil několik košů s řetězy a rozmístil je po parku Hahamongna v kalifornském městě Pasadena. První discgolfové hřiště bylo na světě.

 

Jak se hraje Discgolf? Video:


Jak hraje disc golf mistr světa? Takhle!

Jak hraje disc golf mistr světa? Takhle!

Golf bez hole

Discgolf si okamžitě našel tisíce příznivců. Rychle se rozšířil i do Evropy, kde je dnes ještě populárnější než v Americe. Zejména ve Finsku, kde je to po hokeji a florbalu vůbec nejoblíbenější sport. Pravidla discgolfu jsou velmi podobná klasickému golfu – s tím rozdílem, že hráč neodpaluje míček, ale hází disk. Cílem není trefit jamku, ale koš, který zůstal od dob Headricka prakticky nezměněn. Každý koš má svůj par, většinou jsou to 3, 4 nebo 5 hodů. Košů na hřišti najdete 9 či 18. Cílem je projít hřiště s co nejmenším počtem hodů. A stejně jako si golfisté mění před každým úderem hůl, discgolfisté střídají několik disků.

Sport pro každého

Discgolf je čím dál tím populárnější i v naší zemi. Za poslední čtyři roky u nás vyrostlo přes 40 hřišť. Většina z nich je v parcích a jsou přístupná zdarma kdykoli a pro kohokoli. K hraní vám stačí jen disk, který si můžete buď koupit za zhruba 250 Kč, nebo si ho přímo na hřišti půjčit k vyzkoušení. Discgolf je ideální sport i pro ty, kteří jinak ve fyzických aktivitách nevynikají nebo je nebaví. Není o síle a množství potu na čele, ale přesnosti, taktizování a soustředění. A samozřejmě také o parku, sluníčku, trávníku a srandě s kamarády. Discgolf díky své hratelnosti pro všechny proniká i do hodin tělocviku na základních školách.

 

Dvojnásobný juniorský mistr ČR Kuba Knápek nám ukázal, jak správně házet disk •  Honza Mudra

Ligové hraní

Pokud se pustíte do profesionální hry, budete muset svoji výbavu podstatně rozšířit. Většina profi hráčů nosí okolo dvaceti disků. Každý umí něco jiného. Některé jsou lehké a hodí se pro přesnou trefu zblízka, jiné naopak pro to, aby doletěly co nejdál a přiblížily vás ke koši při prvním hodu. Své dovednosti pak můžete poměřit s ostatními hráči na některém z discgolfových turnajů. Jen v loňském roce se jich v rámci České asociace discgolfu uskutečnila skoro stovka. Tak využijte prázdninového volna a zkuste si taky hodit jamku!

 

Více o extrémně zábavných sportech:

 

Adrenalínový nadšenci si zaskákali ze stého poschodí

Adrenalínový nadšenci si zaskákali ze stého poschodí

Do stěny! V lezeckém centru na vlastní kůži

Do stěny! V lezeckém centru na vlastní kůži

Škola kola s Josefem Dresslerem

Škola kola s Josefem Dresslerem

Bahno, smyky, hustý triky: Jezdit na kole je věda!

Bahno, smyky, hustý triky: Jezdit na kole je věda!

Borci (nejen) na vozíčku: Jak se sportuje s hendikepem

Borci (nejen) na vozíčku: Jak se sportuje s hendikepem

 

Články odjinud