Jak začaly Hunger Games: Kdo se vrátí do arény smrti?

Jak začaly Hunger Games: Kdo se vrátí do arény smrti?
Sdílej
 
Jak začaly Hladové hry, odhaluje nové dobrodružství s nečekaným hrdinou. Film Hunger Games: Balada o ptácích a hadech se musí obejít bez Katniss, zato se vrací do arény smrti a na (skoro) úplný začátek.

Katniss Everdeenová se trefila do černého. Její odvaha, statečnost a vzpurnost, s jakou vyvolala v poválečných troskách zničené severní Ameriky povstání proti fašistickým vrahům dětí nás chytila za srdce ve třech knihách a nepouští ani po čtyřech filmech série Hunger Games.

Přitom než Katniss poprvé natáhla tětivu svého luku, panovalo přesvědčení, že dívka v hlavní roli akčního dobrodružství nikoho nezajímá a diváci na ni do kina nepřijdou. Potom už to byla jiná písnička. Filmová série Hunger Games vydělala téměř tři miliardy dolarů. Zvýšila zájem o lekce lukostřelby. Stala se totálním popkulturním fenoménem, po kterém nás zasypala další dobrodružství žánru young adult – od Divergence po Labyrint. Ale co teď, po osmi letech? 

Hunger Games tentokrát bez Katniss

Fanoušci byli asi překvapení, když v létě 2019 autorka knižní předlohy Suzanne Collinsová oznámila, že píše další díl Hunger Games. Tentokrát bez Katniss. Balada o ptácích a hadech se ohlíží za důležitou „historickou“ události ságy a popisuje, jak Hladové hry vlastně vznikly. Příběh se odehrává o 64 let dříve, ani ne jedno desetiletí po konci ničivé bratrovražedné války.

Ještě nečekanější je výběr hlavního hrdiny. Stal se jím osmnáctiletý Coriolanus Snow. K zestárlému a zatrpklému tyranovi, který okázale posílá zástupy dětí na smrt, aby udržel despotickou vládu, má ještě daleko. Žije v luxusu v hlavním městě Kapitolu, jenže jeho rodina zchudla. A tak se snaží přežít ve vysoké společnosti s pomocí přetvářky a lsti. 

Velkolepá balada

Mladý Snow přezdívaný Coryo dostává za úkol působit jako mentor během výročních desátých Hladových her. Nejdříve se mu to protiví. Jeho svěřenkyní je křehká Lucy z chudého 12. kraje, ve kterém se o několik desetiletí později narodí i Katniss. Ale Lucy je úplně jiná. Pochází z kočovné rodiny kejklířů a ze všech vybraných soupeřů v aréně je na první pohled nejslabší.

Na druhou stranu Lucy umí pomocí svých půvabů manipulovat s ostatními. A když v klíčovém okamžiku začne vzpurně zpívat chytlavou baladu, Coryo vidí nečekanou šanci – pro ni přežít smrtící mlýnek na maso a pro sebe vybudovat z primitivních gladiátorských jatek pořádně velkolepou show. 

Aréna smrti

Umělé tsunami, ani jedovatý plynový mrak zatím nečekejte. Hladové hry jsou v počátcích méně propracované, ale o to skutečnější. Režisér Francis Lawrence, který natočil předchozí tři díly, říká, že právě to se mu na nových Hunger Games líbí nejvíc. Aby podpořil dojem autentičnosti, rozhodl se místo uměle postavených kulis natáčet převážně na opravdu existujících místech.

Původní Arénu smrti byste tak našli v Polsku. Zahrála si ji Hala století ve Vratislavi, kterou si filmaři jenom digitálně doupravili. Inspiraci pro celkovou neutěšenou atmosféru přitom hledali v poválečným dokumentárních filmech, jako je Pád Berlína z roku 1945. Jak vypadaly trosky v poničených ulicích hlavního města nacistů těsně po druhé světové válce je k vidění i na YouTube

Snow bude na vrcholu

V příběhu Balady o ptácích a hadech dostal mladý Coryo Snow příležitost stát se méně sobeckým, statečnějším, dokonce romantickým hrdinou. Jenže zároveň má obrovský talent hbitě manévrovat ve zkaženém prostředí politické a společenské arény Kapitolu. A ctí heslo rodiny, které zní: Snow bude na vrcholu.

Aby se tam vyšplhal, musí se mnoha věcí vzdát. To z něj dělá ideálního hrdinu strhujícího příběhu o vzniku velkého padoucha, který vrhne dlouhý stín na celou ságu Hunger Games. Koho by nebavilo sledovat, jak se rodí nový Darth Vader? 

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech

Režie: Francis Lawrence

Hrají: Tom Blyth, Rachel Zeglerová, Peter Dinklage, Viola Davisová, Hunter Schaferová

Premiéra: 16. 11. 2023

Dobrodružství a něco víc:

Když se řekne Hunger Games, napadne nás akce, romantika a dobrodružství. Ale spisovatelka Suzanne Collinsová se nevyhýbá ani dospělým politickým tématům. V pozadí napínavých příběhů o mladých hrdinech a jejich dospívání píše o třídních rozdílech, vykořisťování, vlivu médií, kultu celebrit nebo důsledcích války.

Zázraky bez Avengers: Kdo je v novém týmu Marvels?

Zázraky bez Avengers: Kdo je v novém týmu Marvels?

Hvězdné války v Nadaci připomínají Dunu

Hvězdné války v Nadaci připomínají Dunu

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Klíčová slova:
film, hunger games
 

Články odjinud