Divergence: Vítejte v temné budoucnosti

Divergence: Vítejte v temné budoucnosti
Sdílej
 
Do kin přichází dlouho očekávaný sci-fi film. Jmenuje se Divergence a vychází z jedné z nejpopulárnějších knižních sérií pro dospívající v současnosti.

 

 

Když spisovatelka Veronica Rothová psala ve svých jednadvaceti letech román Divergence, jen stěží mohla předpokládat, jak velký ohlas bude mít. Odehrává se postapokalyptickém Chicagu, jehož hranice tvoří ostnatý drát a nekonečné bažiny. Společnost je po válce rozdělená do pěti frakcí. Každá z nich pěstuje jednu ušlechtilou lidskou vlastnost a věří, že právě ta jejich může zachránit svět před další katastrofou.

Pět frakcí

Hlavní hrdinkou příběhu je dívka jménem Beatrice, která si říká Tris. Je jí právě šestnáct let. To je věk, kdy musí každý podstoupit ve virtuální realitě test svojí osobnosti. Jeho výsledek pak určí, k jaké frakci se připojí. Jenže Tris vyjde, že se svojí povahou by se mohla přidat hned k několika z nich. Všestranná povaha je ve futuristickém Chicagu považovaná za nebezpečný jev. Takoví lidé jsou označeni jako divergentní (netypičtí), ztratí možnost přidat se k jakékoli frakci a skončí na okraji společnosti. Dělají ty nejpodřadnější práce za jídlo a ošacení a jejich život nikoho z komunit příliš nezajímá.

 

Tris a Čtyřka

Nad Tris se však průvodce testem slituje a nabídne jí šanci vybrat si skupinu podle své volby. Jen nesmí nikomu o své nejednoznačné povaze říct. Naše hrdinka se rozhodne přidat se k Neohroženým. Potká zde zvláštního instruktora, který si říká Čtyřka. A zdá se, že toho mají společného víc, než si jsou ochotní zatím připustit. Jak prochází náročným fyzickým tréninkem, odhaluje víc a víc o tom, jaká tajemství ukrývají jednotlivé frakce.

Novinka v kinech

Režie Divergence se ujal Neil Burger, zkušený režisér doposud dospěláckých filmů. Jestli máte rádi moderní sci-fi filmy jako Hunger Games, jistě si oblíbíte i Divergenci. Další díl se chystá na příští rok. Propadnete-li příběhu jedničky už nyní, můžete si ukrátit čekání na dvojku u knižní trilogie, jejíž poslední díl před pár týdny vyšel i v češtině.

 

 

Star Wars mají nového režiséra, podívejte se, co už natočil

Star Wars mají nového režiséra, podívejte se, co už natočil

Soutěž o ceny k filmu Jak vycvičit draka 2

Soutěž o ceny k filmu Jak vycvičit draka 2

Dr. Strange z Captain America 2 bude mít vlastní film

Dr. Strange z Captain America 2 bude mít vlastní film

Klíčová slova:
film
 

Články odjinud