Viděli jsme: Jak kancelářská krysa Jack Ryan zachraňuje svět

Viděli jsme: Jak kancelářská krysa Jack Ryan zachraňuje svět
Sdílej
 
Režisér Thora natočil akční thriller. V hlavní roli není nikdo jiný než mladý kapitán Kirk a celé je to trochu jako podle Bonda.

 

 

 

O čem to sakra je?

Jack Ryan pracuje pro CIA. Ovšem nestřílí padouchy a neosvobozuje arabské země od diktatur. Sbírá informace. Až jednou sebere něco, co neměl a hned ho čeká cesta do Ruska, nebezpečí, hrozba zániku západní civilizace a manželská krize. Přes všechna klišé, co zápletka slibuje, pořád náběh na velmi slušný film.

Proč to vzniklo?

Jack Ryan je kultovní postava. Americký spisovatel Tom Clancy o něm napsal několik skvělých knih, v nichž ho nechal vykosit irské teroristy, drogové dealery i japonské byznysmeny nebo řídit sovětské přeběhlíky a dokonce prezidentovat. To vše s důrazem na techniku a důležitost informací. A kdyby ho nedostihla senilita a pak i smrt, mohlo být těch knih i víc.

Hlavně ale existuje několik filmových „ryanovek“ jako Slavný Hon na ponorku. A protože každé studio chce mít co nejvíc prachy vydělávajících sérií a protože od poslední ryanovky (s ne nejhorším Benem Affleckem) uběhlo už dost vody, proč to nezkusit? Zvlášť když sestavíte tak hezkou partu.

 

Zvětšete si Keiru. Jeden klik postačí:

 

Okatá Keira boduje •  CinemArt

Kdo si to tu hraje?

Na sesli režiséra (a hlavního padoucha) usedl Kenneth Branagh. Ten už dávno poslal k ledu adaptace Williama Shakespeara a dopřává si. Hrál v Potterovi, režíroval prvního Thora. Prostě fajn jméno. A fajn jméno je i Chris Pine jako Ryan. Jeho problém ale je, že postavu, která má blíž spíš ke Spcokovi, hraje pořád jako Kirka. Takže to musí zachránit ženská. Keira Knightley. Její očiska jsou fe-no-me-nál-ní. Jo a taky je tu Kevin Costner, který už pochopil, že je starý, takže působí jako takový ten mentor (viz poslední Superman) a cool chlap s minulostí.

Nějaký problém?

Bohužel se nová ryanovka tváří spíš než jako inteligentní thriller spíš jako realisticky pojatý příběh o zrodu hrdiny. To nemusí být na škodu. Na škodu je, že tvůrci to berou opravdu komiksově - přes výbuchy, mlátičky a padouchovo přehrávání jak ze starých bondovek. Jenže Ryan byl vždy nejsilnější v umírněnosti a bodu zlomu, kdy kancelářská krysa na dálku spustí lavinu, po níž zůstane ze zlých hochů jen chuchvalec rozšmelcovanýho masa. Ale co, i tak je to fajn podívaná, kde oceníte hlavně drobnosti: nadhled Kevina Costnera, Brannagha, co má všechno na háku a Keiru, hlavně Keiru.

Je něco podobného?

Krom těch starých „ryanovek“ Hon na ponorku, Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí a Nejhorší obavy vlastně ani moc ne. Většina podobných filmů totiž posledních dvacet let fakt za moc nestojí. Snad jen nedávný Jack Reacher s Tomem Cruisem. A to spíš proto, že to taky byl film podle kultovní předlohy, který prostě potěšil, ale nijak neoslnil.

 

70%

 

+ Fajn sestava na plátně. Profesionálně odvedená práce. Keira Knightley.

- Tvůrci nevyužili nejsilnější stránky předlohy

 

Jack Ryan: V utajení

Jack Ryan: Shadow Recruit, USA 2014

www.jackryan-film.cz

 

V kinech od 30. ledna.

 

 

Návštěva z Thorova Asgardu míří do seriálu Agents of S.H.I.E.L.D.

Návštěva z Thorova Asgardu míří do seriálu Agents of S.H.I.E.L.D.

Tajná anatomie animovaných hrdinů ničí dětství!

Tajná anatomie animovaných hrdinů ničí dětství!

Nový plakát na Jak vycvičit draka 2: V hlavní roli holka?

Nový plakát na Jak vycvičit draka 2: V hlavní roli holka?

Klíčová slova:
film, recenze, ryan, videli jsme
 

Články odjinud