Lego Indiana Jones: Tři dobrodružství doktora Jonese

Lego Indiana Jones: Tři dobrodružství doktora Jonese
Sdílej
 
Známý archeolog a dobrodruh Indiana Jones se v roce 2023 dočkal zpracování v proslavených kostičkách stavebnice Lego. Postavíte si hned tři dobrodružství z jeho filmů Dobyvatelé ztracenéí archy a Indiana Jones a Poslední křížová výprava.

Tajemná historie. Klobouk. Bič. Akce. A hodně legrace. To najdete ve filmech s Indiana Jonesem. Akční archeolog se na plátnech kin ukázal poprvé v roce 1981 v Dobyvatelích ztracené archy a zajistil herci Harrisonu Fordovi nehynoucí slávu. Od té doby se Ford jako hrdina s bičem objevil v dalších filmech a na konci letošního června měl premiéru pátý a poslední díl jménem Indiana Jones a nástroj osudu.

LEGO Indiana Jones na scéně

Při příležitosti nového filmu Lego uvádí 3 nové stavebnice s motivy ze starších slavných filmů Dobyvatelé ztracené archy (77013 a 77015) a Indiana Jones a poslední křížová výprava (77012). Stavebnice se od sebe liší složitostí a jediným společným prvkem je postava Indiana Jonese. I ta je ale v každé krabici trochu odlišná. Pokud máte rádi filmy s neohroženým archeologem, LEGO Indiana Jones vám umožní některé momenty prožít znovu a ještě si Indyho vystavíte v pokojíku.

Indiana Jones a poslední křížová výprava:

LEGO Honička s letounem (77012)

Doktoru Henrymu Jonesovi, jak se jmenuje Indiana Jones v civilním životě, při jeho dobrodružstvích asistovala (nebo se mu stavěla do cesty) řada dalších postav. Hráli je slavní herci, například John Hurt, Cate Blanchettová, John Rhys-Davies, Shia LaBeouf a další. Někteří z nich mají v nových stavebnicích taktéž své figurky. Především jde o doktora Henryho Jonese staršího, Indyho otce, kterého ve filmu Poslední křížová výprava hrál Sean Connery. V malém provedení je přímo kouzelný – má i svůj kufřík a deštník přesně jako ve filmu.

Jonesové ve světové válce

Oba Jonesové se nachází v nejmenší ze stavebnic Lego nazvané Honička s letounem. Ta zachycuje scénu, v níž se Indy s tatínkem snaží v autě Citroën 11 ujet nacistickému stíhacímu letounu Pilatus P-2 (film se odehrává během druhé světové války). Počet 387 kostek znamená, že zde nenalezneme moc vychytávek, na druhou stranu modely auta i letounu odpovídají filmovým předlohám a ještě je tu roztomilá dopravní značka s ukazatelem na Berlín.

Dobyvatelé ztracené archy:

LEGO Útěk ze ztracené hrobky (77013)

Větší stavebnice Lego nabízí nějaké ty vychytávky, a to navzdory tomu, že čítá „jen“ 600 kostek. Jsou tu otáčivé sochy, z nichž jedna může spadnout a prorazit zeď, pasti s padací podlahou a hadem vrhajícím se dobrodruhům na záda. Těch hadů tu mimochodem není vůbec málo a plazí se celou hrobkou. Inu, Indy to s hledáním pokladů neměl nikdy jednoduché a získat slavnou Archu úmluvy, což je zápletka filmu Dobyvatelé ztracené archy, rozhodně nebylo jen tak.

Dobyvatelé ztracené archy:

LEGO Chrám zlaté modly (77015)

Největší stavebnice z tematické trojice LEGO Indiana Jones má 1545 kostek. Vrací se na začátek prvního filmu Dobyvatelé ztracené archy, kdy se Indy snaží z tajemného peruánského chrámu získat zlatou sošku. Jsou tu padací dveře, houpání se nad propastí přes liány i rozpadající se stěny. Indy má dokonce váček s pískem, kterým se místo sošky snažil zatěžkat stojan.

Propracovaný chrám

Stavebnice je pojatá jako dioráma, což znamená, že se hodí spíš na výstavku než na hraní. Složená má na délku půl metru, ale nemusíte se na ni jen koukat. Pomocí soustavy dílků známých ze série LEGO TECHNIC v podstavci a v zadní stěně schovává několik mechanických prvků, které určité části chrámu rozhýbou. Od valící se koule až po paprsek osvětlující zlatou sošku. Ve srovnání s Honičkou s letounem a Útěkem ze ztracené hrobky jde o složitější stavebnici, ale až si ji vystavíte na poličce, bude tam vypadat fakt parádně.

LEGO Indiana Jones 2023: Stavebnice oživuje dobrodružství z filmů •  Lego

Zajímavosti z historie

Výjimečnost chrámového setu podtrhuje jeho návod. Než se v něm prolistujete k samotnému stavění, čeká vás několik článků. Jeden se věnuje fenoménu filmů s Indiana Jonesem, druhý je věnován samotnému Chrámu zlaté modly. Jeho historii, příběhu a vysvětlení, proč byl pro prastaré peruánské bojovníky zkouškou odvahy. A ke vzniku samotné stavebnice jsou tu i vyprávění designérů společnosti LEGO, kteří se na návrhu a výrobě setu podíleli. Není to zkrátka běžný LEGO model, fanoušci Indyho se můžou dozvědět i nějaké zajímavosti.

Modeláři z ábíčka mají stavebnici LEGO rádi. Už jsme si vyzkoušeli postavit mnoho zajímavých setů od LEGO Technic Ford Mustang, který spojuje kostky s augmentovanou realitou, až po sběratelskou edici Bradavické výbavy Harryho Pottera. V jednom z minulých čísel časopisu ABC bylo přiloženo LEGO City zdarma jako dárek. A nedávno nás taky zaujala hra LEGO Bricktales.

Sleduj novinky o stavebnici LEGO v časopisu ABC a na webu ábíčka.

Nejdivnější LEGO Jurský park servíruje hovínko dino rozměrů

Nejdivnější LEGO Jurský park servíruje hovínko dino rozměrů

Roklinka v pokoji: Složili jsme LEGO nejen pro elfy a hobity

Roklinka v pokoji: Složili jsme LEGO nejen pro elfy a hobity

Lego ve vesmíru: Tisíc malých kosmonautů

Lego ve vesmíru: Tisíc malých kosmonautů

 

Články odjinud