Last Train Home: Československé legie bojují v Rusku - recenze

Last Train Home: Československé legie bojují v Rusku - recenze
Sdílej
 
Do začátků Československa se vrací nová hra o legionářské cestě napříč Ruskem. Ábíčko si zahrálo Last Train Home od brněnského studia Ashborne Games. Jak se hra povedla, zjistíte v recenzi.

Existují různé druhy vlaků, určitě jich pár dokážete vyjmenovat sami. Třeba osobní, nákladní, vlečkový, služební a další, ale pak jsou tady legionářské vlaky – legiovlaky. Soupravy s tímto názvem používali čeští a slovenští legionáři pro přepravu přes Rusko mezi lety 1918 a 1920.

Za lokomotivou byly naskládány vagony včetně nemocničních, kovářských nebo obrněných a šlo vlastně o mobilní vojenský tábor. Právě takový legiovlak je ústředním motivem nové strategické počítačové hry Last Train Home od brněnského studia Ashborne Games. Vývojáři v ní zachycují osudy legionářů v „posledním vlaku“, který přejel celou Sibiř až do Vladivostoku.

Legionáři museli bojovat

Vlak naráží na více jak 10 000 kilometrech cesty na různé překážky od závalů na trati po zničené mosty nebo místa, na kterých probíhala ruská občanská válka. Legionáři se do střetů pokud možno nezapojovali, ale nemohli se jim ani úplně vyhnout. Na klíčových místech proto vlak opustíte s jednotkou několika vojáků a budete muset obsadit strategické body a zvítězit nad nepřáteli.

VIDEO Ábíčko rozebírá hru Last Train Home:

Video se připravuje ...

Ábíčko video mag s02Ep06 • Zdroj: ABM

 

Tato část hry probíhá v reálném čase (ne na tahy). V libovolnou chvíli můžete zastavit čas a přerozdělit úkoly mezi své lidi nebo naplánovat v několika krocích, co mají udělat. Hra tím klade poměrně vysoké požadavky na vaši schopnost plánovat, protože život každého legionáře je cenný a nechcete o něj přijít. 

Můj dům, můj vlak

K herním legionářům si brzy vytvoříte pevný vztah. Každý má své jméno, životopis a dovednosti. Ty se projeví v přestřelkách (někteří jsou dobří s granáty, jiní s kulometem, další mají dalekohled atp.), ale také hrají roli při rychlosti oprav vlaku nebo přímo ve specializovaných vagonech.

Vojáka s lékařskými znalostmi je dobré držet v polní nemocnici, zatímco toho, který je odvážný a necita spíše využijete v bojové akci. Každý z nich navíc získává postupem hrou zkušenosti a další specializace, které můžete rozdělovat právě mezi misemi při jízdě vlakem. Správa vlaku se tak stává stejně důležitou a zábavnou částí herního zážitku jako samotné vojenské akce.

Příští stanice: Váš počítač

Autoři hry Last Train Home netvrdí, že přesně kopírují historické události. Volně se jimi inspirují, takže nenajdete skutečná jména legionářů (ani velitelů) nebo do posledního kamene přesně okopírované  klíčové bitvy.

Přitom se na vývoji podílela radami a inspirací z dobových deníků a fotografií Československá obec legionářská. Z hry tedy dostanete rámcové pochopení doby a událostí více jak sto let starých, které přivedly legionáře do Vladivostoku a později do nově vznikajícího státu Československo. Last Train Home je tak na jednu stranu výbornou strategickou hrou, na stranu druhou může velmi dobře ilustrovat látku probíranou v hodinách dějepisu.

Československé legie v ábíčku:

Reportáž z legiovlaku

Video se připravuje ...

Návštěva Legiovlaku • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

I dnes po více jak sto letech můžete legiovlak vidět díky Československé obci legionářské. Rekonstrukce vlaku se prohání po českých kolejích a funguje jako živé muzeum. Reportáž s fotografiemi Legiovlak: Projděte se naší slavnou historií najdete tady a podívejte se i na video nad tímto odtsavcem.

Vystřihovánka legiovlaku

Legionářský vlak Orlík vycházel na pokračování jako vystřihovánka od Rolanda Havrana koncem roku 2015. Lokomotiva a vagony byly v měřítku 1 : 100, k dostání jsou v digitálním formátu online, na burzách sběratelů a v antikvariátech.

Vystřihovánka legiovlaku v časopisu ABC •  ABC

Komiks Stopa legionáře 1 + 2

V první komiksové sérii Stopa legionáře mapoval Zdeněk Ležák a výtvarník Michal Kocián cestu legionářů skrz Rusko a také výrazné osobnosti legií. Bez zajímavosti není tematická ani karetní hra těch samých autorů Whoosback, kterou najdete na whooshback.com.

Gulag XR: Návštívili jsme sovětské vězení ve VR!

Gulag XR: Návštívili jsme sovětské vězení ve VR!

Dioráma legionářského vlaku

Dioráma legionářského vlaku

Sokolové slavili: Lví silou, vzletem sokolím

Sokolové slavili: Lví silou, vzletem sokolím

 

Články odjinud