Stovka legií: Národní hrdinové oslavují

Stovka legií: Národní hrdinové oslavují
Sdílej
 
Československá obec legionářská letos v květnu oslavila 100 let od svého založení. Legie se zasloužily o vznik samostatného Československa, ale značnou měrou také o vítězství států Dohody v první světové válce.

 

Když v roce 1914 vypukla první světová válka, byly české země součástí Rakouska-Uherska. To společně s Německem tvořilo vojenskou koalici známou jako Centrální mocnosti. A právě Centrální mocnosti světovou válku vyvolaly. Češi museli narukovat do rakousko-uherské armády a bojovat za její zájmy.

Ovšem byli i tací, kteří se přihlásili k armádám tehdejšího nepřítele v naději, že pomohou Centrální mocnosti porazit, Rakousko-Uhersko se rozpadne a české země vytvoří samostatný národnostní stát. K nim se během války přidávali zajatci a dezertéři z rakousko-uherské armády, až nakonec vznikly regulérní bojové jednotky Čechů a Slováků v rámci zahraničních armád, takzvané československé legie. Působily v Rusku, Francii, Itálii a Srbsku. Po skončení války a vzniku Československa vytvořily základ československé armády.

K výročí ČsOL chystá 4. 9. 2021 Legionářský sjezd se slavnostním pochodem přes Prahu z Václavského náměstí k památníku na Vítkově •  ČSOL

Legionáři založili spolek

Československé legie se zasloužily o vznik našeho samostatného státu, ale značnou měrou také o vítězství států Dohody v první světové válce, což byla Francie, Velká Británie, USA a jejich spojenci.

Legiemi prošlo téměř sto tisíc vojáků a po návratu do vlasti se scházeli v různých skupinách, což v květnu 1921 vedlo k založení Československé obce legionářské. Obec organizovala oslavy a jiné akce, věnovala se osvětové činnosti, odhalovala pomníky, ale také se starala o válečné veterány a jejich rodiny. Činnost obce byla přerušena s počátkem nacistické okupace v roce 1939.

Video se připravuje ...

ABC TV v bitvě u Zborova • Zdroj: ABC

Pro veterány

Po druhé světové válce se obec obnovila a k původním legionářům z první světové války rozšířila činnost na druhoválečné veterány. Po komunistickém převratu v roce 1948 byla činnost obce v Československu opět násilně ukončena a následujících 40 let působila v zahraničním exilu.

Československá obec legionářská funguje i dnes. Přežila éru nacismu i komunismu. V současnosti zaštiťuje i novodobé vojenské veterány, ale především udržuje živou vzpomínku na původní legionáře i druhoválečné veterány zahraničního i domácího odboje.

Legiovlak: Projděte se naší slavnou historií

Legiovlak: Projděte se naší slavnou historií

Muzeum a legiovlak

Československá obec legionářská dnes provozuje Muzeum čs. legií v Praze v Sokolské ulici 486/33. Od jara do podzimu také objíždí republiku s unikátním pojízdným muzeem Legiovlak. Do obou muzeí je vstup zdarma. Na internetu pak provozuje projekt Krev legionáře, což je obsáhlý seznam legionářů, v němž mohou lidé vyhledávat své předky, kteří legiemi prošli. Vše podstatné najdete na oficiálních stránkách www.csol.cz a www.legie100.com.

Unikátní pojízdné muzeum legií Legiovlak jezdí po českých městech už od roku 2015 •  ČSOL, archiv Jiřího Chafreitaga

Komiksy a karty

Autor článku a šéfredaktor ABC se ve volném čase dlouhodobě věnuje popularizaci československých legií a úzce s Československou obcí legionářskou spolupracuje. Je autorem dvou komiksových knížek Stopa legionáře a výukové karetní hry Whooshback! – Československé legie Rusko, kterou najdete i v časopisu ABC č. 13/2021 jako dárek k předplatnému. Více o hře se dozvíte na webu www.whooshback.com.

Zborov: Bratrovražedná bitva za vlast

Zborov: Bratrovražedná bitva za vlast

Vystřihovánka ke stažení: Československý tank

Vystřihovánka ke stažení: Československý tank

Vlajka má narozeniny: Jaký je příběh symbolu našeho státu?

Vlajka má narozeniny: Jaký je příběh symbolu našeho státu?

 

Články odjinud