Vlajka slaví 100 let: Proč se mohla naše vlajka podobat americké?

Vlajka slaví 100 let: Proč se mohla naše vlajka podobat americké?
Sdílej
 
Česká vlajka slaví narozeniny: Je jí 100 let. Její vznik v počátcích mladé republiky  provázely emoce a vášnivé dikuse. Do "soutěže " o novou vlaku se zapojilo hned několik předních českých umělců a významných osobností. Víte, jak mohla vypadat česká vlajka? A že se mohla podobat té americké? Nebo být výjimečným dílem světoznámého umělce?

 

Svými návrhy nového státního symbolu přispěli např. architekt Vlastislav Hofman, malíři Jaroslav Benda a Jaroslav Jareš. A také dnes jeden z nejslavnějších českých umělců, průkopník abstraktního malířství, František Kupka. A jak si v roce 1919 Kupka vlaku představoval? Mezi bílý a červený pruh, což byla podoba historické vlajky, zakomponoval tenký modrý pruh. Kdyby Kupkův návrh před 100 lety poslanci schválili, mohla být dnes vlajka ve světě známá nejen jako náš národní symbol, ale také jedinečné umělecké dílo.

Vlajka, jak ji viděl František Kupka •  Vojenský historický ústav Praha

Americká inspirace

Své návrhy inspirované americkou vlajkou poslal ze Spojených států také malíř, ilustrátor a grafik Vojtěch Preissig. Byl jednou z hlavních postav československého zahraničního odboje za první světové války. Měl grafický ateliér v Bostonu a za války vytvořil mnoho plakátů a pohlednic na podporu čs. legií. A kdyby prošel právě jeho návrh, mohla se naše vlajka podobat té americké - byly by na ní pruhy a hvězdy.

Návrhy státní vlajky Vojtěcha Preissiga •  Vojenský historický ústav Praha

Zkouška vlajky

Po bouřlivých diskusích mezi umělci, odborníky i politiky, nakonec schválilo Národní shromáždění 30. března 1920 vlajku od archiváře Jaroslava Kursy. Nakreslil přes třicet návrhů a mezi nimi i ten, kde původní vlajku doplňuje modrý trojúhelníkový klín. Ještě než ale dostala Kursova vlajka zelenou, musela projít praktickou zkouškou. To aby se vědělo, jak se bude "chovat" v realitě: Třeba jak bude vypadat při při různém osvětlení a při větru. Jestli dobře vlaje, je viditelný modrý klín. Původně měla být vyzkoušena v Národním divadle, ale nakonec si svou premiéru odbyla na Vltavě. Na dvou parnících Pražské paroplavby vlála dva dny. A osvědčila se.

Vlajka má narozeniny: Jaký je příběh symbolu našeho státu?

Vlajka má narozeniny: Jaký je příběh symbolu našeho státu?

Spor o autorství vlajky

Novou vlajku si lidé nakonec oblíbili a je s námi dodnes. Její autor Jaroslav Kursa ale zemřel jako neznámý a většího uznání, které mu právem náleží, se za svého života nedočkal. O autorství vlajky se totiž v minulosti vedly spory a připisovalo se akademickému malíři Jaroslavu Jarešovi. Ten v šedesátých letech neoprávněně zpochybnil Kursovo prvenství a tvrdil, že autorem státního symbolu je on. Dnes je pravý autor československé a později české vlajky nezpochybnitelný a v roce 2005 byla na rodném domě Jaroslava Kursy v Blovicích odhalena pamětní deska.

Přidejte se k naší výzvě a vytvořte vlajku •  red

Výzva: Nakresli svou vlajku

Oslavte s námi narozeny naší vlajky. Vyfoťte, jak vyrábíte vlajku nebo ji vyvěšujete do okna a fotku vložte do 12.4. 2020 do komentáře na našem Facebooku. Vybereme ty nejoriginálnější, které zveřejníme v prvním dubnovém ABC. A na na tři z vás čeká příjemná odměna: Roční předplatné ábíčka.

Narozeniny české vlajky: Vyletěla až do vesmíru

Narozeniny české vlajky: Vyletěla až do vesmíru

Narozeniny české vlajky: Co je vexilologie?

Narozeniny české vlajky: Co je vexilologie?

Vlajka slaví 100 let: Co znamená, když je na půl žerdi?

Vlajka slaví 100 let: Co znamená, když je na půl žerdi?

Vlajka slaví narozeniny: Český vjakový rekord

Vlajka slaví narozeniny: Český vjakový rekord

 

Články odjinud