Palác na kolejích: G-Train je vlak budoucnosti

Palác na kolejích: G-Train je vlak budoucnosti
Sdílej
 
Nový koncept železniční dopravy budoucnosti nastavuje svou okázalostí i nevídanými technologiemi zcela novou laťku luxusu. Soukromý vlak G Train má sloužit jedinému majiteli. Stane se tento palác na kolejích někdy realitou?

 

Francouzský designér Thierry Gaugain se proslavil hlavně tím, že navrhl jachtu Venus pro Steva Jobse, zakladatele společnosti Apple. Nedávno Gaugain svět luxusních lodí opustil a přenesl své zkušenosti na kolejnice. Výsledkem je luxusní vlak, který nese jméno G Train a měří 396 metrů.

Soukromý vlak G Train

Ve vlakové soupravě je zapojeno celkem 14 vagonů a vyniká v prvé řadě tím, že všechny slouží jedinému majiteli. Ano, čtete dobře. G Train je soukromý vlak a na železnici přináší filozofii exkluzivních jacht nebo soukromých tryskáčů.

Superjachty: Zaoceánské paláce

Superjachty: Zaoceánské paláce

Majitel vlaku G Train samozřejmě nemusí cestovat sám. Každý vagon je unikátní. Kromě 18 pokojů pro hosty najdete v soupravě také posilovnu, wellness centrum a pochopitelně i přepychový jídelní vůz anebo vyhlídkovou terasu. Poslednímu vagonu Thierry říká „krabice s hračkami“ a najdete v ní garáž pro auta a motorky. Netřeba asi dodávat, že majitel má pro sebe vyhrazený exkluzivní vagon hned vpředu za lokomotivou.

Cestující luxusního vlaku G Train si může vybrat panorama podle svého vkusu •  Thierry Gaugain/Sofia Gymer (Peretticommunication)

Nevídané technologie

Stěny vlaku tvoří unikátní skleněné panely, které dovedou podle potřeby samy měnit svůj odstín od dokonale průhledné po neprostupnou černou. Kromě toho fungují i jako displeje. Stiskem tlačítka promítnou jeden ze sedmi typů krajiny, takže i když pojedete blátivým zapadákovem za toho nejhoršího počasí, nebude vám nic bránit v kochání se například letní loukou plnou květin. Maximálnímu zážitku je přizpůsobená i rychlost vlaku. Souprava nabídne nanejvýš 160 km/h, což není nic žádné obdivuhodné tempo, ale pro vyhlídkové jízdy je to naprosto ideální.

Z proskleného vlaku G Train máte krajinu na dotek •  Thierry Gaugain/Sofia Gymer (Peretticommunication)

Oranžerie na kolejích uvnitř vlaku G Train •  Thierry Gaugain/Sofia Gymer (Peretticommunication)

Sen, nebo realita?

Zní to jako nereálná fantazie? Gaugain si ohlídal, aby každý nápad byl proveditelný. Spolupracoval proto s předním švýcarským výrobcem vlaků Stadler, britskými inženýry z Eckersley O’Callaghan či s francouzskou dílnou na zakázková skla Saint-Gobain. Vlaková souprava má dokonce i cenovku. Stavba bude stát zhruba 8 miliard korun a několik let usilovné práce.

Gaugain proto otevřeně přiznává, že před svým ateliérem nečeká fronty zájemců. Jakmile se ale někdo najde, vznikne unikátní designové dílo, které nemá v historii lidstva zatím obdoby. Stavba je vypočítána na dva roky, po kterých G Train vyrazí do světa sloužit svému majiteli. Třeba ho jednou uvidíme i na našich kolejích.

Luxusní vlaky:

Orient Express

Ikonický Orient Express si udržel primát nejluxusnějšího vlaku světa •  Belmond, Rovos

Možná vás překvapí, že ikonický vlak Orient Express z doby páry pořád jezdí a dokonce si udržel primát nejluxusnějšího kolejového svezení světa. Na trase z Londýna do Benátek vám ukáže Paříž, Innsbruck a Veronu. Vlak ukrývá hned tři jídelní vozy a kromě neuvěřitelně luxusního interiéru ve stylu art deco je vyhlášený i svou francouzskou gastronomií.

Orient Expres: Dějiny Evropy na kolejích

Orient Expres: Dějiny Evropy na kolejích

Maharajas‘ Express

Luxusní vlak Maharajas‘ Express jezdí hlavně mezi dvěma metropolemi Bombaj a Dillí •  Belmond, Rovos

Indie je skrz minulost propojenou s Velkou Británií zemí vlaků. Nejluxusnější svezení nabízí souprava Maharajas‘ Express, která jezdí hlavně mezi dvěma metropolemi Bombaj a Dillí. V celkem 23 vozech naleznete kromě přepychově vybavených pokojů také dvě restaurace a bar.

Royal Scotsman

Vlak Royal Scotsman putuje okolo hradů, pamětihodností a ikonických palíren whisky •  Belmond, Rovos

Jestli budete někdy chtít stylově procestovat Skotsko, zkuste to vlakem. Royal Scotsman putuje okolo hradů, pamětihodností a ikonických palíren whisky. Nabízí přitom prvotřídní výbavu. V soupravě nechybí třeba lázeňský vůz, jídelna ve stylu staroanglického salonu, okouzlující pokoje nebo večerní zábavu v podobě koncertů dudáků a vypravěčů skotských legend.

Rekordy na trati: Nejrychlejší vlaky na světě

Rekordy na trati: Nejrychlejší vlaky na světě

5 nejdelších vlaků světa

5 nejdelších vlaků světa

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

 

Články odjinud