Orient Expres: Dějiny Evropy na kolejích

Orient Expres: Dějiny Evropy na kolejích
Sdílej
 
Je to asi nejslavnější vlaková linka všech dob. Málokdo si přitom pamatuje, jak vznikla, koho vozila a kudy vlastně vedla. A spáchal tady někdo opravdu záhadnou vraždu?

 

Sen o železniční trati, která by vedla přes celou Evropu až k hranicím Asie, se zrodil v hlavě mladého belgického boháče Georgese Nagelmackerse. Dovedla ho k němu nešťastná láska. Aby se vzpamatoval z toho, že od své dívky dostal košem, vydal se na zotavenou do Ameriky. Tam se pro změnu zamiloval do vlaků. Stavba železnice byla ve Spojených státech v druhé polovině 19. století v plném proudu a bylo jasné, že parním strojům na kolejích patří budoucnost.

Orient expres z roku 1883 měl sedm vagonů – čtyři lůžkové, dva pro zavazadla a jeden jídelní vůz •  Profimedia.cz

Železniční přepych

Hned po návratu domů začal Nagelmackers pracovat na projektu luxusního vlaku, který by přepravil cestující z Paříže až do Istanbulu a přitom jim nabídl zázemí jako v prvotřídním hotelu. Orient Expres se poprvé vydal na cestu 4. října 1883. Cesta trvala zhruba 80 hodin, ale pasažérům utíkala rychle. Veškeré vybavení vlaku dávalo na odiv přepych. Šéfkuchař připravoval speciality, které se jedly zásadně stříbrnými příbory, vagony zdobily potahy z jemné kůže, gobelíny a sametové záclony. V lůžkových vozech spali cestující výhradně v hedvábném povlečení. Nechybělo zde plynové světlo, ústřední topení ani mramorem vykládané sprchy s horkou vodou.

Kdo je vrah z Orient expresu?

Kdo je vrah z Orient expresu?

Poválečná senzace na kolejích

Když přišla první světová válka, byl luxusní vlak odstaven a začal znovu jezdit až po ukončení bojů. Jeho význam byl takový, že součástí mírové smlouvy byl i slib poraženého Rakouska, že nebude bránit Orient Expresu v cestě přes jeho území. Vlak dokonce začal jezdit na dvou nových trasách. První nová linka jménem Arlberg-Orient-Express vedla přes Švýcarsko, Maďarsko a končila v Aténách. Druhá nesla jméno Simplon-Orient-Express a směřovala do Istanbulu, ale nikoli přes Německo, Rakousko a Rumunsko jako původní linka, nýbrž přes Itálii, Srbsko a Bulharsko.

Kdo je vrah? Cestující v novém fi lmu Vražda v Orient expresu •  CinemArt

Slavné příběhy

Orient Express ve své době vozil tolik významných osobností, že by se podle jeho palubních lístků dal učit dějepis. Například bulharský car Ferdinand byl na to, že vlak projíždí jeho zemí, velmi pyšný. Při cestách se ale tak moc bál nájemných vrahů, že trávil celé cesty zamčený na záchodě. Zato turecký sultán Abdulhamid II. si uměl cestu užít. Pronajal si hned několik vozů a proměnil je v pojízdný harém.

Legiovlak: Projděte se naší slavnou historií

Legiovlak: Projděte se naší slavnou historií

Stala se zde vražda?

Na lince mezi Paříží a Istanbulem také cestovala špionka Mata Hari, první dáma francouzské módy Coco Chanel, spisovatel Ernest Hemingway, Lev Nikolajevič Tolstoj či ruský car Mikuláš II. Mezi pasažéry patřila také autorka detektivek Agatha Christie. Atmosféra vlaku jí učarovala natolik, že v jeho kulisách napsala jednu ze svých nejslavnějších knih – Vraždu v Orient Expressu. Ve skutečnosti ale na této lince nikdo nikoho nezabil.

V Orient expresu se podávaly ústřice, ryby, zvěřina a francouzské dezerty •  Profimedia.cz

Vlak vypadal zevnitř jako pětihvězdičkový hotel •  Profimedia.cz

Konec zašlé slávy

Druhá světová opět znamenala přerušení linky. Ale ani poté, co skončila, už se Orient Expresu nedařilo tak jako dříve. Začaly se objevovat nové vlaky a letadla, která sice nebyla tak luxusní, zato byla rychlejší a modernější než staromilský expres. Vlak se naposledy vydal na svou cestu z Paříže do Istanbulu v roce 1977. Pak se začala jeho trať zmenšovat a poslední úsek mezi Štrasburkem a Vídni byl nadobro uzavřen v roce 2009.


Vražda v Orient Expresu

Video se připravuje ...

Vražda v Orient expresu: Český trailer • Zdroj: CinemArt

Nejproslulejší případ detektiva Hercula Poirota se odehrává na trase Simplon-Orient-Express mezi Istanbulem a Paříží. Hned druhý den cesty jej osloví Američan jménem Ratchett. Sdělí mu, že se bojí o svůj život a žádá detektiva o ochranu. Poirot mu nevěří a odmítá ho. Mezitím vlak při cestě přes Jugoslávii uvízne v závěji a Američan je nalezen mrtev s dvanácti bodnými ranami v těle. Vlak stojí, venku mrzne a cestující začnou odhalovat své prapodivné osudy a příběhy… Kdo je vrah? Pokud nechcete hledat odpověď ve staré knize, zkuste se vydat na moderní verzi příběhu do kina!

Pravěká detektivka: Vražda v době kamenné

Pravěká detektivka: Vražda v době kamenné

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice

Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice

ABC TV: Na návštěvě Legiovlaku

Video se připravuje ...

Návštěva Legiovlaku • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

 

Články odjinud