Z historie šifrování - Mata Hari

Sdílej
 

Z historie šifrování 8/8

Nejznámější špionka všech dob se narodila roku 1876 jako Margaretha Geertruida Zelleová v rodině kloboučníka v nizozemském městečku Leeuwardenu. Po absolvování střední školy se z nouze provdala za poručíka holandské armády MacLeoda a odešla s ním na Jávu. Zde se naučila jazyku domorodců a odtud pochází i její umělecké jméno Mata Hari, kterým domorodci označovali oko nebes neboli slunce.
Po smrti syna a rozchodu s manželem se vrací zpět do Evropy a v roce 1905 se stěhuje do Paříže. Živí se jako revuální tanečnice orientálních tanců. Stává se brzy slavnou, vystupuje v nejdražších hotelích, setkává se s ministry, velvyslanci a vojenskými zástupci evropských zemí, Ruska i Ameriky. Její sláva však brzy končí. Seznamuje se s poručíkem německé armády a velkostatkářem Kiepertem a žije s ním několik let v Berlíně. Po rozvodu se opět vrací do Paříže, kde ji na začátku první světové války získá ke spolupráci německá tajná služba a vybavuje ji neviditelným inkoustem a krycí značkou H 21. Tato spolupráce netrvá dlouho. Protože nemá peníze, využívá svůj vztah s ruským spojeneckým důstojníkem Maslovem a nabízí v Paříži spolupráci francouzské tajné službě, a to přímo jejímu veliteli Ladouxovi. Ten s ní po delším váhání sepisuje smlouvu a Mata Hari odjíždí do Madridu, kde na neutrálním území působí mnoho špionů a vojenských přidělenců. Odsud posílá několik nevýznamných zpráv, je však sledována francouzskou i německou tajnou službou.
Kvůli finančním potížím se vrací do Paříže a požaduje zvýšení odměn od francouzské tajné služby. Po měsíci čekání na odpověď je zatčena pro špionáž ve prospěch Německa a 15. října 1917 zastřelena. Proces s Matou Hari je mediálně využit ve válčící Francii a odtud zřejmě pochází i legenda o nejznámější špionce.

Konec seriálu