Beecarbonize: Zachraňte planetu v karetní hře

Beecarbonize: Zachraňte planetu v karetní hře
Sdílej
 
Simulovaný boj proti klimatické změně je zábavný a poučný zároveň. V české karetní hře Beecarbonize od studia Charles Games můžete zachránit planetu online. Jak se hraje, zjistíte v recenzi ABC.

Videoherní studio Charles Games se po světě proslavilo hlavně edukativními hrami zaměřenými na československou historii. O povedených titulech Attentat 1942 a Svoboda 1945: Liberation už jsme psali v ABC 19/2021 (článek najdete také tady). Tentokrát testujeme novinku, která se zaměřuje na problematiku klimatické změny.

Nová hra se jmenuje Beecarbonize (má připomínat slova dekarbonizace a bee – anglicky včela) a je zdarma dostupná na PC, Android i Apple telefonech. Na světlo světa ji přivedl tým pražských vývojářek a vývojářů ve spolupráci s klimatickými experty z neziskové organizace Člověk v tísni

Jak se hraje Beecarbonize?

Hratelnost Beecarbonize je založená na vykládání karet s různorodými efekty. Hráči na nich najdou například výdobytky moderního průmyslu, způsoby politického řešení rozličných společenských situací, vědecké instituce nebo chytré environmentální technologie.

Karty se vykládají do celkem čtyř sektorů nazvaných Průmysl, Ekosystémy, Lidé a Věda. Vyrábějí i spotřebovávají zdroje, vyvážená práce s finančním, lidským a vědeckým kapitálem i ochrana přírody jsou proto základem úspěšného postupu.

Kromě surovin potřebných k nakupování dalších technologií totiž karty produkují i emise. A právě lišta sloužící k jejich měření představuje pořádného strašáka. Najdeme na ní místa označená jako Bod zlomu, a jakmile emise dosáhnou této úrovně, začnou se na planetě dít změny, které je velmi náročné odvrátit.

Součástí hry Beecarbonize je i rozsáhlá encyklopedie, která detailně vysvětluje, jak vše funguje •  Charles Games

Menší problémy k řešení se ovšem objevují i v mezidobí, kdy plynou jednotlivá herní kola. „Dnešní situaci jsme převedli do strategické hry, kde si hráči a hráčky vyzkouší, co se stane, pokud nezačneme brát klimatickou změnu vážně,“ vysvětluje Alex Petrova, designérka a programátorka hry ve videu ze soutěže E.ON Energy Globe, kam tým hru přihlásil.

Usiluje v ní o prémii ve výši půl milionu korun určenou na další rozvoj, třeba nové kartičky se zajímavými událostmi a technologiemi. 

Hořící planeta

Přijímám tedy výzvu, instaluji Beecarbonize a po krátkém tutoriálu začínám svou první hru. Na začátku potřebuji vydělat hlavně hodně peněz, abych měl za co kupovat kartičky, takže investuji do průmyslu a říkám si, že na obnovitelné zdroje a ochranu přírody bude ta správná příležitost až za chvilku.

Vývojářka hry Beecarbonize Alex Petrova a patron projektu, skateboardista Maxim Habanec •  Charles Games

Nemohl jsem se víc mýlit! Emise vystřelily nahoru a absence kompenzačních opatření na zmírnění dopadů znečištění znamená, že se na mě valí jedna katastrofa za druhou.

Problém je, že negativní efekty nevyřešených událostí způsobují, že přicházím o zbylé peníze a spouštějí se události nové a ještě horší. Dostal jsem se tak do začarovaného kruhu, ze kterého není úniku. Vzdávám se, planeta mi doslova hoří před očima. Ještěže je to jenom simulace. 

Znovu a mnohem lépe

Nastává tedy čas promyslet novou strategii a opět začít. První kartě s těžkým průmyslem jsem se nevyhnul, ovšem okamžitě se snažím najít aspoň pár kreditů, které bych mohl investovat do vzdělávání lidí, založení programu na ochranu přírody a vědeckého inkubátoru.

Česká online karetní hra Beecarbonize •  Charles Games

Jak roky plynou, zjišťuji, že je situace lepší než minule, ale dobrá rozhodně není. Těsně se mi daří odvrátit zánik Amazonského pralesa a je mi jasné, že bez obřích investic do ekologického zemědělství, cirkulární ekonomiky nebo sekvestrace uhlíku se neobejdu.

A najednou vidím, že ukazatel emisí pomalu klesá! Je super, že nemusím jen reaktivně řešit katastrofy a mám čas a prostředky na pořízení dalších chytrých technologií, které zvyšují kvalitu života, aniž by ničily planetu.

Digitální karetní hry jsou in, důkazem jsou hry jako Heartstone, Marvel Snap či Inscryption •  Charles Games

Musím ještě miliardářům rozmluvit soukromé lety do vesmíru, ale jinak mohu slavit: Tuhle partii končím vyložením zlaté výherní karty s ukazatelem emisí na nule a spokojenou populací. Otázka, kterou si každý hráč bude muset nakonec zodpovědět, tak zůstává jasná: Má lidstvo možnost zmáčknout v libovolném okamžiku tlačítko „Restart“ a zachránit planetu až na druhý pokus? 

Beecarbonize:

Platformy: PC, Android, iOS

Žánr: serious game, karetní, strategie

Cena: zdarma

Tvůrci: Charles Games

Délka partie: cca 20 minut

Módy: standardní, hardcore

Jazyk: česky, anglicky

Download: charlesgames.net/beecarbonize-cz

Minecraft Legends: Příběhy kostkovaných hrdinů

Minecraft Legends: Příběhy kostkovaných hrdinů

Everspace 2: Střílíš nebo ses zase kochal?

Everspace 2: Střílíš nebo ses zase kochal?

Virtuální stavitelství: Zábavní park s dinosaury, bobří osada i kouzelnická škola!

Virtuální stavitelství: Zábavní park s dinosaury, bobří osada i kouzelnická škola!

 

Články odjinud