Desková hra Širé pláně je strategie z pravěku: Recenze ABC

Desková hra Širé pláně je strategie z pravěku: Recenze ABC
Sdílej
 
Desková hra Širé pláně jsou strategie, kde se bojuje o území, ale mírumilovně. Utkávají se zde snová zvířata z pravěkých jeskynních maleb. Ábíčko si ji vyzkoušelo zahrát a tady přinášíme recenzi. V ABC jsme navíc testovali gamingové příslušenství Wave Panels a novou verzi Kendama s názvem Terra Pill.

Hračky v časopisu ABC č. 23/2022:

DESKOVÁ HRA

Širé pláně

Lovci snových mamutů

Pravěké jeskynní malby dodnes uchvacují svou nádherou i tématem. Obvykle na nich najdeme lovce a zvířata – mamuty, bizony, soby a řadu dalších. V Širých pláních se vžijete do náčelníků pravěkých kmenů, jejichž zvířata na malbách ožila, a pošlete je do světa zabírat území, aniž by pralidé vystrčili z jeskyně nos.

Přes hory i nížiny

Na mapě máte tři druhy políček: Nepřekročitelné hory, traviny, kde se k vám přidávají další spirituální zvířata, a nakonec louky, za jejichž obsazení získáváte vítězné body. Každý kmen obývá tři jeskyně, ze kterých se zvířata začnou šířit do kraje.

Hráči na střídačku umisťují figurky na políčka a tím postupně ovládají větší území. Dřív nebo později dojde ke střetu. Je možné soupeřovo zvíře vytlačit na sousední políčko nebo je dokonce zničit, pokud bude vytlačeno do hor. Zvířata z travin vám pomáhají do dalších kol. Orel vás přenese přes hory, kůň umožní rychlejší pohyb a s medvědem můžete zaútočit na soupeře.

Desková hra Širé pláně je pravěká strategie •  Blackfire

Dvakrát měř, jednou hraj

Zpočátku vše probíhá v poklidu, ale zhruba v polovině hry začne přetahovaná a ke konci už se Širé pláně co do přemýšlení přibližují šachům. Každý chybný tah vás může stát cenné body, každé dobře zvolené zvíře vám naopak získá důležitou výhodu.

Širé pláně jsou strategie, kde se bojuje o území, ale mírumilovně. Utkávají se zde snová zvířata z maleb. Pokud vás baví hloubavé hry pro dva, jako je Dáma či Maršál a špion, a zajímá vás pravěk, Širé pláně si rychle oblíbíte.

SHRNUTÍ: Netradiční strategie pro dva hráče z prostředí pravěkých jeskynních maleb.

ZAPŮJČIL: Blackfire


HRAČKA

Terra Pill

Kendama je tradiční japonská dřevěná hračka. Možná jste ji už viděli: Provázek, na jedné straně kulička, na druhé držadlo s kalíšky, do kterých kuličku chytáte. Pokročilejší to dělají naopak, drží v prstech kuličku a na ni se snaží chytit držadlo. Připomíná to jojo, základy se naučíte rychle, ale umět dělat triky, to je teprve výzva!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud