PHARAON: Potomci egyptského faraona to mají těžké

PHARAON: Potomci egyptského faraona to mají těžké
Sdílej
 
Jak se stát nejslavnějším faraónem starověkého Egypta? Právě to je cílem deskové hry PHARAON. Strategie pro potomky egyptského vládce není jednoduchá. Ale je také dobrá? Proto jsme tuto deskovku vyzkoušeli a jak to dopadlo, zjistíte v recenzi.

Musíte si naklonit důležité dvořany starověké Egyptské říše, získat vliv na obou březích Nilu a jaksi se od vás očekává, že si vybudujete majestátní hrobku. K čemuž musíte sehnat ty nejlepší řemeslníky. Navíc se musíte chovat spravedlivě
a ctnostně a přinášet bohům oběti. Jinak můžete na posmrtný život v zásvětí zapomenout!

Egypt v zónách

Krabice se strategií Pharaon vás po rozbalení nijak nezklame – herního materiálu je hodně a je kvalitně zpracovaný s obrázky ve stylu maleb z egyptských hrobek a chrámů.

Základem deskovky je herní plán ve tvaru kruhu, který si složíte z pěti dílů. Každý představuje jednu významnou oblast života (zónu) ve starověkém Egyptě – máte zónu obětin, zónu dvořanů, řemeslníků, řeky Nil i zónu hrobky. Díly spojíte centrálním kruhem, který se v tom vnějším otáčí. Trochu jsme se obávali, že bude centrální kruh váznout nebo že se ten vnější bude při otáčení rozpojovat, ale bylo to bez problémů.

Cílem strategické deskové hry PHARAON je stát se nejslavnějším faraónem starověkého Egypta •  Mindok

Hra o prestiž

Cílem hry je získat co nejvíce bodů prestiže. K tomu ale musíte dobře plánovat a velmi opatrně hospodařit se zdroji, protože každý vstup do zóny a každá akce vás budou něco stát. Zdrojů je pět: právo, zemědělství, urozenost, řemesla a obchod.

Hraje se na pět kol, jejichž počet si hlídáte na stylové pyramidě. Po každém kole se pootočí vnitřní kruh, čímž se změní zdroj, ze kterého je třeba zaplatit vstupní poplatek. Po poslední kole nastává sčítání bodů, které máte za své karty dvořanů a řemeslníků, pokrok ve výstavbě hrobky i oběti, které jste přinesli bohům, a také za zbylé zdroje.

Cílem strategické deskové hry PHARAON je stát se nejslavnějším faraónem starověkého Egypta •  Mindok

Deskovka i pro jednoho hráče

Desková hra Pharaon je určena hráčům od 12 let. Je svižná, na rozdíl od mnoha jiných strategií ji odehrajete přibližně za hodinku. Základní pravidla počítají se hrou ve 3 až 5 lidech, ale s lehce pozměněnými pravidly si ji zahrajete i ve dvou a dokonce i samostatně, což nebývá obvyklé. V sólo verzi hrajete proti virtuálnímu zrádci – dvořanovi, který kuje pikle, aby vás zbavil šance usednout na trůn Egypta.


SHRNUTÍ: Svižná strategie s minimem vlivu náhody a sólovým módem.

VÝROBCE: Mindok

Pojďte si hrát ven: Žabky, přebíraná, barvy

Pojďte si hrát ven: Žabky, přebíraná, barvy

Terra Futura: Česká karetní eko deskovka

Terra Futura: Česká karetní eko deskovka

Na vlnách neznáma: Pirátské dobrodružství s appkou

Na vlnách neznáma: Pirátské dobrodružství s appkou

 

Články odjinud