Odhodlání: Normandie - invaze jako deskovka

Odhodlání: Normandie - invaze jako deskovka
Sdílej
 
Vylodění v Normandii 6. června 1944 bylo největší námořní invazí v dějinách. Zopakujte si ji jako deskovou hru jeden na jednoho. Na jedné straně osvobozují Američané, na druhé straně okupují nacisté.

Desková hra na motivy osvobození nacisty okupované Francie během druhé světové války je takzvaná dvojkovka, kterou si zahrají pouze a výhradně dva hráči. Jedna hra vám zabere asi 45 minut. Věkové doporučení je 10+, což je víc než vhodné. Nejde ani tak o její náročnost, pravidla Odhodlání: Normandie nejsou příliš komplikovaná.

Určitá ožehavost spočívá v tom, že jeden hráč hraje za Američany, kteří se v Normandii vyloďují a osvobozují, a druhý tak k logicky musí hrát za německé nacisty, kteří Francii okupují. Jasně, je to jen hra. Ale i tak je dobré mít povědomí o tom, co se hrozného za druhé světové války vlastně dělo.

Desková hra Odhodlání: Normandie pro dva hráče •  Mindok

Proměnlivé bojiště Normandie

Ať už budete stát na jakékoli straně, budete mít velení čety pěchoty. S ní budete podle 12 scénářů podnikat mise, jejichž cílem je obvykle obsazení nebo naopak udržení klíčových bodů na bojišti – herním plánu, který sestavíte z 18 čtvercových kartiček. Pro každou misi bude bojiště jiné.

Scénář vám také určí karty vojáků do ruky i do balíčku záloh, ze kterého si mužstvo můžete doplňovat. Hráč na tahu si z dobíracího balíčku vezme 4 karty a jednu zahraje. Tím se určí iniciativa, kdo z hráčů začíná. Jeho jednotky pak mohou provést některou z akcí (pohyb, boj, podpůrná akce) nebo se stáhnout do zálohy. 

Německý voják ze hry Odhodlání: Normandie •  Mindok

Strategie versus náhoda

Každý voják má své vlastnosti, kterých se dá při hře využít. Velmi silný je tu ale prvek náhody, který vnášejí hody neobvyklou kostkou s deseti stěnami. Odhodlaní: Normandie tak zřejmě ocení hlavně méně zkušení hráči strategických válečných her. Plusové body dáváme za grafické zpracování herního materiálu a historické informace u každé mise.


SHRNUTÍ: Hezká a dobře hratelná deskovka s válečnou tematikou.

VÝROBCE: Mindok

Kroniky Avelu: Zachraňte království!

Kroniky Avelu: Zachraňte království!

Tramvaj 1910: Staňte se tramvajákem

Tramvaj 1910: Staňte se tramvajákem

Zlatá řeka: Dobrodružná kovbojka na deskovce

Zlatá řeka: Dobrodružná kovbojka na deskovce

 

Články odjinud