80 let od Operace Anthropoid: Atentát na Heydricha

80 let od Operace Anthropoid: Atentát na Heydricha
Sdílej
 
Dnes uběhlo přesně 80 let od Operace Anthropoid. Jejím výsledkem byl úspěšně provedený atentát na prominentního nacistu Reinharda Heydricha. Nad hrdinským činem českého odboje v roce 1942, za druhé světové války, žasl celý svět.

Před 80 lety spáchali čeští výsadkáři v rámci operace s krycím názvem Anthropoid atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Zabili tak nejvyššího představitele nacistického Německa za celou druhou světovou válku a připomněli celému světu, že Češi jsou odhodlaní bojovat za svou vlast i proti drtivé přesile.

Co se tehdy odehrálo a proč jsme museli Heydricha zabít?

1. října 1938

Německá říše zabírá rozsáhlé pohraniční oblasti Československa. Naše vojsko ustupuje prakticky bez boje a opouští obranné pevnosti.

Ilustrace použité z komiksových knih autorské dvojice Zdeněk Ležák a Michal Kocián - Anthropoid aneb Zabili jsme Heydricha (Argo 2021), Tři králové (Argo 2017) a Stopa legionáře 2 - Osudy (Argo 2015) •  Argo

15. března 1939

Němci obsazují zbytek českého území. O den dříve se od republiky odtrhlo Slovensko a stalo se vazalem nacistického Německa. Den po okupaci Československo formálně zaniká a nad územím je vyhlášen Protektorát Čechy a Morava.

1. září 1939

Německým útokem na Polsko začíná druhá světová válka. Na našem území dochází k prvnímu většímu zatýkání a postihu domácího odboje.

17. listopadu 1939

Po několikadenních studentských nepokojích dává říšský protektor Konstantin von Neurath rozkaz k uzavření českojazyčných vysokých škol. Studentští předáci jsou popraveni a 1200 dalších studentů je uvězněno v koncentračním táboře.

Video se připravuje ...

Reinhard Heydrich přebírá od státního prezidenta Emila Háchy lazaretní vlak jako „dar obyvatel protektorátu Čechy a Morava“ Adolfu Hitlerovi • Zdroj: NFA

Únor 1940

Rozsáhlým zatýkáním je rozbita nejvýznamnější domácí odbojová organizace Obrana národa (ON) založená ihned po okupaci. V květnu se hybnou silou odboje stává Ústřední vedení odboje domácího (ÚVOD).9. července 1940

V Londýně vzniká Československý národní výbor, vedoucí orgán zahraničního odboje. ÚVOD s ním navazuje pravidelné rádiové spojení.

27. září 1941

Pro neschopnost účinně se vypořádat s domácím odbojem je říšský protektor von Neurath odvolán na nucenou dovolenou a do funkce zastupujícího říšského protektora je jmenován Reinhard Heydrich. S jeho nástupem u nás začíná tzv. první heydrichiáda – zatýkání a popravy. Rychle si vyslouží přezdívku Kat českého národa. Už během podzimu je v Londýně rozhodnuto o jeho likvidaci.

Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich nařídil zatýkání a popravy Čechů •  Argo

29. prosince 1941

Na území protektorátu jsou shozeny výsadky Silver A (má za úkol obnovit rádiové spojení domácího odboje s Londýnem) a Anthropoid (má za úkol provést atentát na Heydricha).

27. května 1942

Operace Anthropoid je úspěšně završena. Jozef Gabčík a Jan Kubiš v pražské Libni útočí na osobní automobil Reinharda Heydricha, kterého vážně zraní.

Akční atentát na Heydricha v komiksu Operace Anthropoid •  Argo

První dny po atentátu

Ode dne atentátu nastává tzv. druhá heydrichiáda. V protektorátu se zatýká a každý den popravuje.

Gabčík s Kubišem jsou už od konce května schováni v kostele Cyrila a Metoděje na pražském Novém Městě. Spolu s nimi se zde skrývá pět členů jiných výsadků – Adolf Opálka z výsadku Out Distance (měl za úkol útok na michelskou plynárnu), Josef Valčík z výsadku Silver A (ten se na přípravě atentátu přímo podílel), Josef Bublík a Jan Hrubý z výsadku Bioscop (měl za úkol provádění sabotážních akcí na Vsetínsku) a Jaroslav Švarc z výsadku Tin (měl za úkol atentát na protektorátního ministra Moravce).

4. června 1942

Po týdnu v nemocnici Na Bulovce Reinhard Heydrich umírá. Zatýkání a popravy nabírají na intenzitě.

Video se připravuje ...

Zjistěte více o Operaci Silver A • Zdroj: Eva Fornálová

10. června 1942

Na základě podezření napomáhání parašutistům je vyhlazena obec Lidice na Kladensku. Muži jsou postříleni, ženy a děti odesláni do koncentračních táborů, kde jich je část rovněž zavražděna.

16. června 1942

Člen výsadku Out Distance Karel Čurda, který se skrýval v jižních Čechách, se dobrovolně vzdává gestapu a prozrazuje některé rodiny, které parašutistům pomáhaly. Dochází k bleskovým zatčením a brutálním výslechům. Brzy je gestapu úkryt parašutistů znám.

18. června 1942

Brzy ráno gestapo a jednotky SS obsazují okolí kostela Cyrila a Metoděje. Ve čtvrt na pět začíná boj o kostelní emporu a kúr, kde hlídkují tři výsadkáři. Po dvou hodinách jsou přemoženi a obracejí zbraně proti sobě.

Video se připravuje ...

Rekapitulace souboje v kostele sv. Cyrila a Metoděje mezi parašutisty operace Anthropoid a nacisty • Zdroj: Martin Bartkovský

Kolem půl sedmé začíná boj o kostelní kryptu, kde se skrývají zbývající čtyři výsadkáři. Trvá další dvě a půl hodiny, než obránci přesile podlehnou. Všichni si před zatčením vezmou život vlastní rukou.

24. června 1942

Na Chrudimsku je po vzoru Lidic vyhlazena obec Ležáky. Tamní obyvatelé se fakticky podíleli na pomoci výsadku Silver A.

18. července 1942

Britská vláda oficiálně uznává československou exilovou vládu. Od této chvíle i západní spojenci počítají s poválečnou obnovou Československa. Je to především díky Anthropoidu.

Konec heydrichiády

Do konce června vrcholily bezprostřední popravy zatčených. Celé rodiny spolupracovníků výsadkářů byly převezeny do koncentračního tábora v Mauthausen, kde byly ve dvou vlnách – v říjnu 1942 a v únoru 1943 – popraveny.

9. května 1945

Končí druhá světová válka a s ní i období německé nadvlády a protektorátu. Poslední boje války se odehrávají v Praze. Německá kapitulace je podepsaná 7. května v Remeši a 8. května v Berlíně.

Končí druhá světová válka a s ní i období protektorátu •  Argo

Co se děje k oslavám 80. výročí

Samotný atentát na Heydricha se odehrál na Praze 8, kde také najdeme spoustu dalších míst, které na událost odkazují. Městská část Praha 8 proto pořádá celou řadu akcí k 80. výročí Anthropoidu. Zde jsou některé z nich.

Výtvarná soutěž

Praha 8 vyhlašuje soutěž pro mladé výtvarníky se zadáním: Navrhni plastiku, sochu či jiné umělecké dílo na téma Anthropoidu a pošli na e-mail – michal.svarc@praha8.cz. Soutěží se o mnoho hodnotných cen, vítěz navíc bude moct návrh realizovat s profesionálem v uměleckém ateliéru.

Kniha: Statečnost je ženského rodu

K výročí vychází kniha „Statečnost je ženského rodu“, kterou Praha 8 nechala vytvořit ve prospěch připomenutí mnoha obětí z řad žen a dívek zapojených do odboje, především pak do podpory Operace Anthropoid. „Na všech památnících a sochách z druhé světové války jsou muži, se zbraní v ruce či bez. Je dobré připomenout, že obdobný počet hrdinů se rekrutoval z řad něžného pohlaví,“ uvedl k realizaci knihy její iniciátor radní Michal Švarc.

Film: Příběhy vlastenců

Oliver Malina Morgenstern natočil ve spolupráci s Prahou 8 a magistrátem nový hraný dokument „Příběhy vlastenců“, který bude mít slavnostní premiéru 28. května 2022 v 21:00 hod. v Thomayerových sadech v Libni.

QR hra Anthropoid

Oblíbená QR hra, která vloni zaujala přes dva tisíce zaregistrovaných hráčů, je opět v provozu. „Hru jsme nechali instalovat v plechu a rozšířili ji o nových deset zastávek směrem do Kobylis,“ uvedl ke hře její autor Michal Švarc. Kdo k správně vyluštěné tajence připojí kresbu, nápadité foto z trasy, povídku či básničku na téma Anthropoid, obdrží i dárkovou tašku. Ti nejlepší navíc dostanou hodnotné ceny během slavnostního vyhodnocení na Libeňském zámku koncem června.

Oslavy

Ve dnech 27. a 28. května pořádá městská část Praha 8 velkolepé oslavy výročí Anthropoidu. Více informací najdete na www.praha8.cz.


Papírové modely atentátu na Heydricha a boje parašutistů v kostele svatých Cyrila a Metoděje vyšly v časopisu ABC:

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 10/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 10/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 11/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 11/2022

Attentat 1942 a Svoboda 1945: Moderní historie v českých hrách

Attentat 1942 a Svoboda 1945: Moderní historie v českých hrách

 

Články odjinud