Roztomilý psí kukuč: Proč psům tak dobře rozumíme?

Roztomilý psí kukuč: Proč psům tak dobře rozumíme?
Sdílej
 
I když jsou si psi a vlci blízce příbuzní, vlk se nikdy nedokáže usmívat stejně jako pes. Psi mají roztomilý kukuč, a proto jim tak dobře rozumíme.

Když o někom řeknete, že na vás dělá „psí oči“, každý ví, co to znamená: Má úpěnlivý, prosebný pohled, kterému nelze odolat. A proč psí? Právě psi dovedou na své páníčky koukat tímto způsobem. Oddaně, dojemně. Podle vědců je to jeden z důvodů, proč vzniklo mezi psy a lidmi pevné pouto, a proč považujeme psy za své přátele.

Mimické svaly

Vědci se nedávno rozhodli zjistit, čím je tato schopnost u psů způsobena. A protože vzhled a výraz tváře a očí určuje pohyb tzv. mimických svalů, zaměřili svůj výzkum právě na ně. Prostudovali vzorky kruhových očních svalů a svalů z okolí tlamy sedmi rozdílných plemen psů a srovnali je se stejnými vzorky svalů vlků a lidí.

Inteligentní australští ovčáci jsou oblíbenými společníky •  iStock.com

Rychlá a pomalá

Svalová vlákna, která pohybují koutky očí a očními víčky a zodpovídají tak za obličejovou mimiku, jsou tzv. rychlá – tj. jsou schopna rychle se smršťovat. Rychle se ale také unaví, způsobují proto rychlé, ale krátce trvající změny výrazu. Opakem jsou tzv. pomalá svalová vlákna, která mohou setrvat ve stejném napětí po delší dobu. Vědce zajímalo, jaký je poměr mezi těmito dvěma skupinami obličejových svalů u psů a vlků.

Rozdílná komunikace

Ukázalo se, že u psů (a lidí) výrazně převládají právě ona rychlá svalová vlákna – tvoří 66–95 % všech očních svalů, zatímco těch pomalých mají psi pouhých 10 %! Naproti tomu vlci mají jen 25 % rychlých svalových vláken, zato kolem 29 % pomalých. Svaly, které zvedají vnitřní koutek oka, jim dokonce chybí úplně. Pro vlky je ovšem obličejová mimika méně důležitá, komunikují spolu hlavně vytím. V tom jim pomáhají svaly, které snesou dlouhodobé napětí, tedy právě ta pomalá svalová vlákna.

Převislé uši špringršpaněla jsou typické pro pokročilou domestikaci •  iStock.com

Výběr psa podle očí

Podle vědců je jasné, že rozdíly mezi mimickými svaly psů a vlků nevznikly náhodou, ale dlouhým cíleným výběrem. Geneticky se psi od vlků oddělili před nějakými 33 tisíci lety a od té doby se přizpůsobovali potřebám lidí. A lidé vybírali, ať již vědomě nebo nevědomě, do dalšího chovu jedince, kteří jim byli svým vzhledem nejsympatičtější a se kterými mohli udržovat vzájemný oční kontakt stejný jako se svými lidskými protějšky.


Srovnání tváře vlka, psa a člověka:

Srovnání tváře vlka, psa a člověka •  Anne Burrows/Duquesne University

Na fotografii je zachycen výraz obličeje psa (zlatého retrievra) a člověka při aktivitě kruhových očních svalů a současně i svalů lícních, které zvedají koutky úst (u psa se zvedá horní pysk, jímž napodobuje úsměv) v porovnání s nehybným obličejem vlka. Ve spodní řadě jsou mikroskopické snímky obarvených řezů kruhových očních svalů – je na nich vidět vzájemná podobnost svalů psa a člověka a rozdílný vzhled stejných svalů vlka.

Odlišný vzhled tváře vlka a podobně velkého psa (bernský salašnický pes) •  Anne Burrows/Duquesne University

Odlišný vzhled tváře vlka a podobně velkého psa (bernský salašnický pes). Pokročilá domestikace změnila tvar uší, barevnost a zkrátila čenich. Červené šipky na hlavě psa ukazují polohu zvedače vnitřního koutku oka, svalu, který vlkům chybí a který je zodpovědný za přátelský a dojemný výraz psích očí.

Více roztomilostí o psech:

Vědecky potvrzeno: Psi rozlišují rodnou a cizí řeč

Vědecky potvrzeno: Psi rozlišují rodnou a cizí řeč

Není nutné štěkat! Lidé a psi vnímají emoce stejně

Není nutné štěkat! Lidé a psi vnímají emoce stejně

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

 

Články odjinud