Anatomie psa - zlatý retrívr

Anatomie psa - zlatý retrívr
Sdílej
 
Z loveckého psa určeného pro práci ve vodě se v posledních desetiletích stalo pro jeho inteligenci a přátelskou povahu jedno z nejoblíbenějších společenských plemen.

Jeho původní zaměření prozrazuje dlouhá splývavá srst, po které dobře stéká voda. Tělesnou stavbou se podobá svým loveckým předkům, kteří museli být silní, rychlí a vytrvalí.

Jako všichni masožravci má jednoduchý trávicí trakt – trávení živočišných bílkovin je snazší než rozklad rostlinné stravy. Má proto jen jeden žaludek a poměrně krátké tlusté střevo (tračník), v němž se nestravitelné zbytky potravy zbavují přebytečné vody.

Dospělý pes má celkem 42 zubů, nejnápadnější jsou prodloužené špičáky. Připojení dolní čelisti k lebce je velice pevné, což psům v kombinaci s mohutnými žvýkacími svaly umožňuje tak silný skus, že mohou rozdrtit i kosti. Na druhou stranu jim tento typ kloubu znemožňuje pohyb dolní čelisti do strany. Pes proto nemůže žvýkat, svá sousta "odstřihuje" ze strany za pomoci třenových zubů a stoliček a polyká je v celku.

ZDE

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Základní díl vystřihovánky A podlepte silnějším kartonem.

2. Díly B, C, D, H a CH podlepte obyčejným kancelářským papírem, díly E, F a G nepodlepujte vůbec.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. K dílu A přilepte na vyznačenou část vlevo díl B, dále nalepte díl C a díl D.

2. Po zaschnutí vytvarujte a přilepte na vyznačená místa díly E, F, G, H a CH.

KRESBA Michal Dudáš
ŘADA příroda
SÉRIE anatomie
NÁZEV Anatomie psa
DOBA PŘÍPRAVY ± 1 hodina
NÁROČNOST 2

Klíčová slova:
pes, anatomie, zlatý, retrívr