Zvířecí fyzioterapie: Starost o čtyřnohé sportovce

Zvířecí fyzioterapie: Starost o čtyřnohé sportovce
Sdílej
 
Zvířata často podávají závodní výkony na úrovni profesionálních lidských sportovců, potřebují proto odpovídající péči o pohybový aparát. Jak vypadá zvířecí fyzioterapie?

Fyzioterapie malých zvířat je poměrně nový a u nás rychle se rozvíjející obor, který vychází z lidské obdoby. Do ordinací přichází několik typů čtyřnohých klientů. Velkou skupinou jsou zvířata po úrazu nebo operaci, která se potřebují správně rozhýbat a vrátit se zpět do formy. Patří mezi ně nejen psi, ale i další domácí mazlíčci jako kočky, králíci nebo ježci.

Kromě nich se fyzioterapeuti starají o starší pejsky, kteří mají mnoho pohybových obtíží, či aktivní sportovce, kteří přicházejí na preventivní ošetření pohybového aparátu. Ti si tak udržují kondici pro vrcholové zápolení.

Komplexní sportovní příprava

Chytání frisbee nebo běh v tahu kladou na zvířecí tělo značné nároky. Například rychlé starty a brzdění či změny směru běhu představují pro tělo extrémní zátěž. Tělesné aktivity navíc bývají jednostranné, kvůli čemuž vznikají poruchy hybného systému, například svalové nerovnováhy (dysbalance).

Psi přirozeně preferují jednu stranu, obdobně jako lidé jsou praváci nebo leváci. Nedílnou součástí přípravy se proto stává nejen nácvik prvků daného sportu, jako je třeba výskok pro disk, ale i posilování na balančních pomůckách, kondiční a koordinační cvičení. Výsledkem jsou nejen výborné výsledky na závodech, ale především společná radost ze zdravého pohybu.

Zvířecí fyzioterapie má mnoho podob

Aby byli psi dobře připraveni a následně rychle regenerovali, využívá zvířecí fyzioterapie mnoho zajímavých technik. Jedním z druhů manuálních ošetření je pro psa masáž, která uvolní ztuhlosti a zajistí harmonické fungování kostí a svalů.

Aby byli psi úspěšní ve sportu, musí se naučit ovládat všechny končetiny a koordinovat své tělo •  Centrum fyzioterapie zvířat PhysioDog - Lukáš Skalický

Cvičení na balančních pomůckách různých tvarů pracuje se středem těla, zásadním pro stabilizaci organismu. Kupříkladu agility šampiony nesmí nic brzdit, protože každá ztuhlost snižující rozsah pohybu zapříčiňuje ztrátu vteřin při překonávání překážek v parkuru a rozhoduje o vítězství.

Posilování ve vaně

Pro zlepšení kondice je skvělou pomůckou hydroterapeutická vana. Na dně speciální vany napuštěné teplou vodou je umístěn pohyblivý pás, jehož rychlost a sklon se přizpůsobují danému psovi. Nastavením výšky hladiny se reguluje odpor vody, který musí překonat.

Mezi klienty zvířecí fyzioterapie najdeme i králíky •  Centrum fyzioterapie zvířat PhysioDog - David Havlena

Při chůzi ve vodě se aktivuje celá pohybová soustava, tedy i některé skupiny svalů, které psi při běžném životě tolik nevyužívají. Zároveň kapalina jejich tělo nadlehčuje, díky čemu mohou posilovat bez zatížení kloubů.

Aquaterapie je velmi využívaná, v případě psích sportovců například u chrtů, kteří před začátkem závodní sezony potřebují nabrat svaly a během ní zvyšovat kondici. Díky tréninku ve vodě mají pak na dráze větší výbušnost a běžeckou vytrvalost.

Pravidelná péče o pohybový aparát pomáhá předcházet zraněním a dlouhodobě udržet fungující tělo, které umožňuje podávat maximální výkony.

Rozcvička je základ

Před každou sportovní činností, ať se jedná o trénink, či závod, je vhodné psa rozehřát. Během procházky dlouhé 5 až 10 minut, která z pomalé chůze přechází do svižného klusu, se tělo připraví na zátěž – zvýší se tělesná teplota, zrychlí tep i dýchání. Krev začne přivádět ke svalům kyslík, takže se stanou flexibilnější a méně náchylné ke zranění. 

Do rozcvičky zařazujeme například rychlé otočky nebo slalom mezi nohama, do kterého psa navedeme pamlsky. Neméně důležitá je také péče po sportovní aktivitě. Nikdy ihned neodjíždějte domů, ale parťáka nejprve vychoďte.

Při volné chůzi se tělo postupně zklidní a předejde se ztuhlosti svalů. Poté psa (i sebe) nezapomeňte protáhnout. Jak na to, se dozvíte třeba v PhysioDOG Academy, kde pořádají kurzy zaměřené na pohybový aparát psů.

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Jak si správně vypočítat věk vašeho psa

Jak si správně vypočítat věk vašeho psa

Autor

Anna KOchová Roubíčková

 

Články odjinud