Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka
Sdílej
 
S novými a netradičními psími sporty a disciplínami se v posledních letech roztrhnul pytel. Znáte je všechny? Je to zaručený způsob, jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka! Od dog frisbee přes coursing a nosework až po Štěkatlon.

Každý, kdo má psa nebo o jeho pořízení uvažuje, by si měl velmi dobře rozmyslet, jak s ním bude trávit čas. Asi nejlepší způsob, jak psa i sebe kvalitně zabavit a zároveň příjemně unavit, je začít trénovat psí sport.

Možná znáte některé psí sporty, které jsou v Česku populární už dlouhá léta. Patří mezi ně například agility, tedy rychlostní překonávání překážek, ve kterém hlavní roli hraje mrštnost psa i perfektní trénink na cvičišti. Nebo dog dancing, ve kterém pes spolu se svým pánem předvádí pečlivě nacvičenou taneční sestavu plnou zábavných triků. Psích sportů ale existuje mnohem víc.

To jsem z toho jelen! Hlavolamy pro psy hersenwerk

To jsem z toho jelen! Hlavolamy pro psy hersenwerk

Dog frisbee: Pes chytá frisbee

Na pomezí známého a neznámého se v současnosti pohybuje Dog Frisbee. Česká špička v tomto sportu čítá dohromady jen několik desítek týmů sestávajících z psovoda a psa. Závodí se ve dvou hlavních odvětvích. Prvním je freestyle, který spočívá v trikové sestavě o délce 2 minut. Některé prvky jsou předepsané, jiné si může každý tým vymyslet sám. Psi i frisbee disky létají při freestylových soutěžích doslova všemi směry! Sestavu hodnotí rozhodčí podobně jako třeba v krasobruslení.

Alternativou jsou čtyři distanční disciplíny, kde pejsek například chytá disk v co největší vzdálenosti nebo na co nejblíže středu namalovaného terče. Pokud chcete Dog Frisbee vyzkoušet, pamatujte na to, že byste měli mít zdravotně nezávadné disky určené speciálně pro tento sport.

Dog biatlon: Běhej a střílej

Česká republika je v posledních letech velmocí v canicrossu neboli běhu se psem, a taktéž v biatlonu. Tak proč tyhle dva sporty originálně nespojit? Zářijové termínové listině pod hlavičkou organizace Běhej se psem už několik let vévodí nesmírně zábavné a divácky atraktivní klání zvané Dog biatlon.

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Soutěží je buď ve sprintu na dva kilometry, nebo vytrvalostním závodě na deset kilometrů. Součástí jsou vždy dvě střelecké položky po pěti terčích. Střílí se malorážkou, která je identickou kopií té biatlonové, jen z ní na terče vycházejí laserové paprsky. Je to proto, aby se psi na střelnici nevyděsili a nikdo nepřišel k úhoně. Za každý netrefený terč následuje penalizace, takže střelbu ve vysoké tepové frekvenci je potřeba na Dog biatlon opravdu pořádně natrénovat.

Coursing: Lov na umělého zajíce

Většina páníčků se snaží lovecké pudy u svých psů raději potlačit, aby při venčení v lese neutekli za srnkou nebo zajícem. Ti, kdo mají své parťáky perfektně pod kontrolou, ale mohou vyzkoušet sport zvaný coursing. Spočívá v časově měřeném honu za návnadou ze střapců, která má připomínat kořist. Ta je po mírně svažité coursingové louce tažena klidně několik stovek metrů. Zatímco rovinové dostihy jsou tradiční disciplínou chrtů, coursing ze všeho nejvíce připomíná dostih terénní.

Nosework: Čuchej, když to dokážeš

Zatímco se úspěchy v mnoha psích sportech odvíjejí od fyzické zdatnosti, nosework prověří zejména smysl, který je pro psy nejpřirozenější – čich. Název sportu lze doslovně přeložit jako práce nosem a přesně to všechny disciplíny nabízejí. Nosework je sportovní obdobou záchranářské práce, a tak pes spolu se psovodem hledají a označují specifické pachy v různých prostředích. Mezi ty patří příroda, lidské prostředí, ale také voda. Specifickou disciplínou jsou takzvané řady, kde psi hledají vzorek schovaný v řadě květináčů, zavazadel nebo lidí.

Dog puller running: Běh tam a zase zpátky

Fialové tréninkové kruhy zvané Puller nejsou jenom skvělá hračka, ale také sportovní náčiní potřebné pro zápolení ve stejnojmenném sportu. Dog Puller Running je disciplínou, která prověří rychlost a hlavně mrštnost psa. Závodník kruhy po dobu 90 vteřin hází střídavě na jednu a druhou stranu hřiště, pes je chytá a nosí rychle zpět. Vítězí tým s největším množstvím úspěšně chycených kruhů ve vymezené zóně.

V Dog Puller Jumpingu zase uspějí psi, kteří rádi skáčou a koušou. Soutěžní kolo také trvá 90 vteřin, cílem je však co nejvícekrát chytit Puller, který drží psovod, do tlamy ve výskoku se všemi tlapkami nad zemí.

Štěkatlon: Soutěž ve všestrannosti

Štěkatlon je soutěží v plavání, jízdě na kole či koloběžce avběhu – to vše se psem •  Běhej se psem, Adéla Tůmová, Lukáš Hubálek, Roman Grulich, Ivana Tichá

Možná znáte triatlon, který je olympijskou disciplínou sestávající z plavání, cyklistiky a závěrečného běhu. Jeho psí obdoba Štěkatlon nenabízí o nic méně – ale přidává psa! Celkem 150 metrů plavání, 4 kilometry na kole nebo koloběžce a necelý kilometr a půl běhu určil vítěze tohoto klání, které se letos ve Šluknovském výběžku konalo již pošesté. Štěkatlon je navíc stejně jako Dog biatlon součástí celoročního závodního seriálu s názvem Superpes, který zahrnuje třeba i prosincový výběh se psem na Ještěd. A to je tedy pořádná dřina!

Jak si správně vypočítat věk vašeho psa

Jak si správně vypočítat věk vašeho psa

Kdy začít s psími sporty?

U naprosté většiny psích sportů platí, že je může dělat úplně kdokoliv a jakékoliv psí plemeno. Je ale vhodné s nimi začít, až když je pejsek dospělý. Má totiž vyvinutou kostru a svalstvo a z případného pádu či zranění tak nebude mít následky na celý život. Každá sportovní asociace má stanovený jiný minimální věk pro vpuštění do oficiálních soutěží, většinou je to 12 měsíců. Do té doby je vhodné pracovat hlavně na poslušnosti a socializaci v běžném životě. Každý sportovně zaměřený pes totiž musí umět perfektně poslouchat svého pána.

Oblíbeným psím sportem je dog frisbee •  Běhej se psem, Adéla Tůmová, Lukáš Hubálek, Roman Grulich, Ivana Tichá

Těžko na cvičišti, lehko na závodech

Mezi časté mýty o psích sportech patří přesvědčení, že je určené jenom pro ty, kteří mají přístup k nejlepším trenérům a mohou každý týden dojíždět na poměrně nákladné tréninky. U naprosté většiny disciplín přitom platí, že stačí trenéra navštívit třeba jednou za měsíc a zkontrolovat, že pes i vy pracujete dobře a bez větších chyb. Vše ostatní se pak odvíjí od trpělivé každodenní práce psovoda, kterou žádný trenér nemůže nahradit. Tak s chutí do toho!

Sportovní pasení: Vedení stád dobytka jako psí sport

Sportovní pasení: Vedení stád dobytka jako psí sport

Dobytí Arktidy: Bez psa by to ze Sibiře do Ameriky nešlo

Dobytí Arktidy: Bez psa by to ze Sibiře do Ameriky nešlo

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

 

Články odjinud