Psí sporty: Společně k vítězství

Psí sporty: Společně k vítězství
Sdílej
 
Psi jsou už dlouho plnohodnotnými společníky lidí. Změnily se i jejich aktivity.

 

Hospodský pes radí, jak se dostat k brambůrkům

Hospodský pes radí, jak se dostat k brambůrkům

 

 

Mnohým z těch, kteří byli původně vyšlechtěni jako pracovní plemena, nestačí ke štěstí jen teplý pelíšek, pravidelný přísun krmiva, čistá voda a krátké venčení. Jsou plni energie a tu potřebují nějak vybít.

A tak začaly vznikat sporty, které mohou dělat lidé a psi společně. Úspěch, tedy vítězství v závodech či soutěži, závisí na souhře a spolupráci obou, jeden bez druhého by nic nedokázal.

 

 

 

 

 

Jedním z prvních společných psích a lidských sportů, který se u nás začal prosazovat, je agility. Tento sport vznikl ve druhé polovině minulého století v Anglii a byl inspirován (jak také v Anglii jinak) koňským parkúrem.

Pes předvádí na trati plné překážek svou obratnost a rychlost, ale stejně obratný a rychlý musí být i jeho pán, který ho vede. První soutěž v agility se u nás konala v roce 1991. Podívejte se, jak si pejsek i jeho pán (u nás se agility častěji věnují dívky) na cvičišti zaběhají.

 

 

 

 

 

Zábavnou pohybovou aktivitou, v níž spolupracuje pes a jeho pán (opět častěji panička) je tzv. dogdancing – tanec se psem. Tanec se to jmenuje proto, že jde o různé pohybové figury předváděné do rytmu hudby. Je to jeden z nejmladších psích sportů (pokud to vůbec lze sportem nazvat, spíš jde o pohybovou show pána a psa), který vznikl až začátkem tohoto tisíciletí.

Některé prvky, např. chůze pozadu, jsou pro psy docela obtížné, ale z ukázek, na které se tady můžete podívat, je zcela zřejmé, že společný tanec si pán i jeho pes náramně užívají. A – jak je vidět na druhém videu – na plemeni nezáleží, „tančit“ se naučí i krátkonohý jezevčík.

 

 

 

 

 

 

 

Pohybově nejnáročnějším společným lidským a psím sportem je dogfrisbee, při němž pes chytá ve vzduchu létající talíře (frisbee) a předvádí přitom kousky takřka akrobatické. K nám se tento sport dostal začátkem tohoto tisíciletí, ale rychle si získal velkou oblibu. Psa chytání létajících talířů nesmírně baví a jeho pán si řádně protáhne celé tělo. Jestli si tedy chcete se svým psem důkladně zasportovat, zkuste dogfrisbee.

 

 

 

 

 

 

 

 

Olé, pes jede na kole!

Olé, pes jede na kole!

Dobrovolný psí hasič v akci

Dobrovolný psí hasič v akci

Skutečný Snoopy: Hafan se válí radši na boudě než v ní

Skutečný Snoopy: Hafan se válí radši na boudě než v ní

 

Klíčová slova:
zvire, sport, pes, Sport na Heureka.cz
 

Články odjinud