Sportovní pasení: Vedení stád dobytka jako psí sport

Sportovní pasení: Vedení stád dobytka jako psí sport
Sdílej
 
Psi jsou vítaní pomocníci při práci na farmách. V posledních letech se ale pasení ovcí stalo také oblíbenou soutěžní disciplínou. Vedení stád dobytka muže být psí sport.

Uhlídat a bezpečně přesunout početné stádo ovcí, koz nebo krav z ohrady na pastvinu je pro samotného člověka velmi náročným úkolem. Pastevci proto od nepaměti využívají ovčáckých psů, kteří jim při vedení stáda dobytka výrazně pomáhají.

Praktická práce postupně přerostla v psí sport, který poměřuje dovednosti psů při manipulaci s hospodářskými zvířaty. V pasení dnes můžete se svým čtyřnohým parťákem skládat zkoušky a závodit.

Přirozené nadání psů

Pro potřeby pasení byla vyšlechtěna speciální plemena psů. Takzvaní ovčáčtí psi mají ve svých genech zakořeněný instinkt hlídat stádo, aby se nerozprchlo. K jeho potvrzení slouží mezinárodně uznávaný Test přirozených vloh ovčáckého psa (NHAT).

V jeho první části rozhodčí vyzkouší chování čtyřnožce k lidem i ostatním psům. Poté ověří zájem psa o stádo, jeho chuť pracovat a kontrolovat dobytek. Pes obvykle běhá kolem ohrady s ovcemi, případně i vejde spolu se psovodem dovnitř mezi zvířata. Tento vrozený instinkt je však potřeba dále rozvíjet a budovat souhru mezi psem a člověkem.

Týmová práce

Po prvním kontaktu s ovcemi následují tréninky. Pes se musí například naučit jednotlivé povely tak, aby hnal stádo žádaným směrem, a nikoliv tam, kam se mu zachce. Výhodou ovčáckých psů je, že jsou zpravidla velmi učenliví a snaží se svému pánovi vyhovět.

Pro úspěch na soutěžích se musí pes a psovod sladit, aby jako tým fungovali bezchybně. Důležité jsou jak dovednosti psa, tak zkušenosti majitele s jeho vedením i chováním stáda.

Pro ovčáka je hlídání stáda radostí. V jeho očích spíše než práci představuje odměnu, protože využívá jeho přirozenost. Díky tomu je sportovní pasení skvělým způsobem, jak se svým mazlíčkem společně trávit čas.

Žádná ovce neuteče

Začátečníci se obvykle nejprve učí v košáru, tedy menší přenosné ohradě. Na rozdíl od tradičního pastevectví se sportovní pasení vždy provozuje na uzavřeném prostoru, takže odpadá riziko útěku ovcí. Další výcvik probíhá na větším oploceném pozemku, na němž jsou různé přírodní či umělé překážky. Cílem je hladce provést stádo předem stanovenou trasou.

Sportovní pasení je zábavou pro psa i psovoda. Společná aktivita navíc posiluje jejich vztah •  Kristýna Matoušková, Vendula Molinová, Tereza Pachlová, Miroslav Kiš

Hlavně bez stresu

Aby se pes mohl účastnit oficiálních závodů, takzvaných trialů, potřebuje složit Pracovní test v pasení (HWT). Tato zkouška zjišťuje, zda ovládá dobytek během vyvádění z ohrady, kontroluje jeho pohyb při základních manévrech a koriguje ovce, které by se případně chtěly oddělit od zbytku.

Soutěže v pasení jsou rozděleny do dvou skupin. V kolektivním stylu (CS) závodí border kolie, protože pracují specifickým způsobem, v tradičním stylu (TS) zbylá ovčácká plemena. Celé klání sleduje rozhodčí, který uděluje body. Kladně se hodnotí především klidné, kontrolované a přesné provedení.

Splnit všechny úkoly

Soutěže obvykle začínají vyzvednutím ovcí ze startovního košáru a pokračují průchodem stanovené trati. Cestou musí stádo několikrát změnit směr pohybu (obejít strom nebo kopírovat roh ohrady) a zastavit se na vyznačeném místě, třeba před křížením se silnicí.

Mezi časté úkoly patří překonání mostu, navedení do branky nebo úzkého průchodu, kterým musí všechna zvířata projít. Náročnost trialů je odstupňovaná do tříd (IHT-1 až 3). Mezi lehčí překážky spadají například rovné uličky, naopak těžší jsou koridory ve tvaru písmen U či Z. Součástí klání může být i naložení ovcí do přívěsu nákladního auta. Závěrečnou úlohou bývá přivedení a zavření stáda zpět do ohrady. 

Jací psi se hodí na pasení?

Plemena ovčácká, pastevecká a honácká

Pes se vzpurné ovce nesmí zaleknout. Border kolie mají při pasení charakteristický postoj •  Kristýna Matoušková, Vendula Molinová, Tereza Pachlová, Miroslav Kiš

Mezinárodní kynologická federace (FCI) rozřazuje rasy psů do deseti skupin. První kategorii představují plemena ovčácká, pastevecká a honácká. Ovčáci mají přirozené vlohy k manipulaci se stády. Patří mezi ně u nás početní němečtí, australští a belgičtí ovčáci, šeltie nebo chodští psi. V

ětší pastevečtí psi slouží především k ochraně stáda před predátory, například medvědy či vlky. Pro border kolie je pasení populární sportovní disciplínou. Jejich styl se vyznačuje prací se stádem z větší vzdálenosti, je pro ně typický přikrčený postoj a plíživá chůze. Instinkt k pasení lze ale občas najít a dále podporovat i u psů plemen, která nebyla přímo k tomuto účelu vyšlechtěna.

Která zvířata se pasou?

Ovce, krávy, kachny a lamy

Ke sportovnímu pasení se nejčastěji používají ovce, setkat se ale můžeme i s kravami, kachnami nebo exotickými lamami. Pást se totiž dají všechna zvířata, která žijí ve stádech nebo hejnech. Každý druh má své specifické chování, na které se psi musí vycvičit. Na soutěžích potkáte například quessantské ovce, které jsou nejmenším plemenem hojně využívaným k vypásání trávy, nebo ovce kamerunské, jež nemají vlnu, ale srst, a tak se nestříhají.

Zpátky ke stádu: Návrat pasteveckých psů

Zpátky ke stádu: Návrat pasteveckých psů

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Autor

Anna KOchová Roubíčková

 

Články odjinud