Co dokáže psí čích: Odhalí kůrovce, stres i diabetický záchvat

Co dokáže psí čích: Odhalí kůrovce, stres i diabetický záchvat
Sdílej
 
Čenich psů je mnohem citlivější než lidský nos. Po výcviku na speciální pachové práce zvládne úžasné věci. Co dokáže? Odhalí kůrovce, stres i diabetický záchvat!

Psi nejsou jen domácími mazlíčky, ale i nenahraditelnými pomocníky. Již řadu let slouží psi v armádě a u záchranných složek, kde se používají při vyhledávání výbušnin, drog či pohřešovaných osob. Tím ale uplatnění jejich vynikajícího čichu nekončí.

Nové výzkumy a praxe ukazují, že by se mohli využívat i v dalších oblastech. Spadá mezi ně ochrana přírody časným objevením stromů napadených lýkožroutem smrkovým, patřícím mezi nejrozšířenější kůrovce u nás. Pro lidi trpící cukrovkou je zase nedocenitelná asistence psů při varování před přicházejícím hypoglykemickým záchvatem.

Vnímavý čumák

Čenich je pro psy zásadním smyslovým orgánem, čich je u nich mnohem vyvinutější než u člověka. Psi mají zhruba 200 milionů čichových receptorů, zatímco lidé asi pouhých 10 milionů. Zároveň mají psi mnohonásobně větší část mozku zodpovědnou za vyhodnocování pachů.

Video se připravuje ...

Pes Ding Dang skočil s padákem: Trénují ho aby se z něj stal výsadkář

Jejich čichové schopnosti se liší v závislosti na plemeni – mezi největší čmuchaly patří bloodhound, kterému k nahnání sebemenšího pachu ze země do nosních nozder pomáhají dlouhé uši.

Jak psům „voní“ stres

Vědci z Královské univerzity v Belfastu se nedávno věnovali tomu, zda psi dokážou vycítit emoce člověka. Experiment, kterého se zúčastnila čtveřice zvířat, ukázal, že psi spolehlivě rozeznají zápach vystresovaného člověka od toho v uvolněné náladě.

Jak takový výzkum na prestižní vysoké škole ve Spojeném království probíhal? Nejprve bylo nutné psy seznámit se speciálním zařízením na testování pachů. Pomocí pamlsků je naučili označit jeden ze tří otvorů, ve kterém se nacházel hledaný vzorek.

Za správně označené místo přichází odměna v podobě míčku. Do výbavy psa při práci v lese patří GPS obojek a refl exní vesta •  Kristýna Čermáková

Postupně se čuchací úlohy ztěžovaly až k závěrečnému úkolu, při kterém psi v 94 % případů správně rozeznali vzorek patřící člověku ve stresové situaci od vůně stejné osoby v klidu a od čistého kusu látky. Celkem byl použit dech a pot 36 různých lidí.

Lesa pán

Vycvičit psa na specifické pachové práce stojí mnoho úsilí a času. Je to však investice, která se vyplatí, protože psí čumáčky mnohdy dokážou více než moderní technologická zařízení.

Nicole Vošvrdová, doktorandka na České zemědělské univerzitě v Praze, se úspěšně zabývá vyhledáváním stromů napadených kůrovcem pomocí psa. Včasné odhalení „nemocných“ smrků je vítanou pomocí při ochraně lesů. Psi je totiž rozeznají dříve než zkušení lesníci, díky čemuž mohou být stromy odstraněny ještě před nekontrolovaným rozmnožením kůrovce.

Citlivý čenich dává psům superschopnosti, o kterých si mohou lidé nechat jen zdát •  Profimedia.cz

V České republice byli zatím vycvičení psi nasazeni především na ploše Školního lesního podniku v Kostelci nad Černými lesy, ve Švédsku ale Nicole pomáhala i s monitoringem počtu napadených stromů v tamějších národních parcích.

Čuchej!

Trénovaní psi se při práci v lese řídí pachovými signály dřevokazných brouků. Konkrétně vyhledávají pach čtyř feromonů – chemických látek vytvářených lýkožrouty, které hmyzu slouží ke vzájemné komunikaci.

Nalezené smrky poskytující kůrovci úkryt jsou označeny a zaneseny do mapy pomocí GPS souřadnic. Během jedné hodiny dovedou psi prohledat až 10 ha lesa, napadený strom jsou přitom schopní ucítit až na 100 m, a to i záhy po náletu kůrovce. To je neobyčejný výkon hodné pořádné odměny!

Nový výzkum v Severním Irsku prokázal, že psi umí vycítit stres z lidského potu a dechu •  Královská univerzita v Belfastu

Čtyřnohý zdravotník

Asistenční psi už dlouhou dobu ochotně pomáhají nevidomým či tělesně postiženým lidem s každodenními úkoly. Jelikož se všechny aspekty citlivého čichu zvířat zatím nepodařilo popsat, objevují se stále další úlohy, ve kterých psi vynikají.

Jak potvrzují nové výzkumy, psi zvládnou diagnostikovat některé nemoci. Excelentní čich tak dnes využívají signální psi vycvičení pro pomoc osobám trpícím diabetes, epilepsií či jinými záchvatovými onemocněními.

Z dechu svého páníčka trénovaný pes například pozná, že má nedostatek cukru v těle, a dokáže ho upozornit na blížící se glykemický šok. Při změně hladiny cukru v krvi totiž člověk produkuje chemické látky s charakteristickým pachem, které je pes schopný zaznamenat dříve než měříicí senzory.

Jak probíhá speciální výcvik psa?

Trénink na vyhledávání kůrovce začíná tím, že se pes učí najít syntetické pachové vzorky lýkožrouta smrkového, a to postupně za různých situací a na zvětšujících se plochách. Navazující praktická část probíhá v terénu, kde pes se psovodem detekují napadené stromy.

Aby byl tým efektivní, je velmi důležitá spolupráce a příprava člověka, který by měl umět číst mapu a snadno se orientovat v přírodě. U nás umí vyhledávat kůrovce necelá desítka psů, oficiálně certifikovaná je pouze fenka pojmenovaná BB. Za pomoci psů se dají hledat také místa v domácnostech zamořená štěnicemi.

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Vědecky potvrzeno: Psi rozlišují rodnou a cizí řeč

Vědecky potvrzeno: Psi rozlišují rodnou a cizí řeč

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Není nutné štěkat! Lidé a psi vnímají emoce stejně

Není nutné štěkat! Lidé a psi vnímají emoce stejně

Autor

Anna KOchová Roubíčková

 

Články odjinud