Pes na míru: Zázraky mají čtyři nohy

Pes na míru: Zázraky mají čtyři nohy
Sdílej
 
Existuje vůbec něco, co dokáže výrazně zpříjemnit život lidem s postižením? Ano! Má to čtyři nohy a dokáže to věci, které běžné smrtelníky nepřestanou udivovat. Jsou to vodicí, asistenční nebo terapeutičtí psi.

"Například pro vozíčkáře není snadné zvedat předměty ze země, vyndávat je ze skříněk, otevírat dveře, rozsvěcet světlo nebo svlékat některé části oděvu.


Asistenční pes toto všechno dokáže, navíc je důvodem k vycházce či námětem k rozhovoru. Pomáhá tak k integraci zvláště nepohyblivým dětem," říká cvičitel ze společnosti Pomocné tlapky.

Pes toho však umí víc! V brašně na zádech nosí věci, v případě potřeby přivolá pomoc, pomáhá při vstávání i usedání do vozíku, přinese zvonící telefon, zapne počítač nebo v obchodě předá pokladní peněženku.

Také cvičení se psy, které využívá jejich tělesné teplo, je prospěšné. Vodicí pes pomáhá nevidomým nebo slabozrakým lidem bezpečně se pohybovat v neznámém prostředí. Je navíc věrný kamarád, takže zdravotně postiženým lidem pomáhá i psychicky.

Vodicí pes pro nevidomé (slepecký pes)
je vycvičen k bezpečné navigaci v prostoru; dokáže najít určené místo, převést nevidomého přes silnici apod.

Asistenční pes pro tělesně postižné (pes pro vozíčkáře)
je vycvičen podle konkrétního typu tělesného postižení; pomáhá postiženému k větší nezávislosti či k samostatnému pohybu mimo domov

Balanční pes

díky speciálnímu postroji a výcviku dokáže pomáhat osobě, která má potíže s rovnováhou

Signální pes pro neslyšícího

je vycvičen, aby neslyšícího upozorňoval na zvuky v okolí - plačící dítě, budík, zvonek atd.

Signální pes pro alergiky, epileptiky

je vycvičen k identifikaci pachů, které postiženému způsobují astmatické záchvaty (např. výpary z čisticích prostředků); psi pro epileptiky rozpoznají příznaky záchvatu dříve než člověk a postiženého na ně upozorní, přivolají pomoc

Pes poskytující emocionální podporu

je určen lidem, kteří se obávají sami vycházet z domova a zapojovat se do běžného života; v neznámém prostoru přináší pocit bezpečí



Láďa

Jmenuji se Láďa a je mi 14 let. Po prázdninách půjdu do 8. třídy a na rozdíl od ostatních ve třídě mám dvě výhody. Nemusím chodit na tělocvik a do školy se mnou chodí pes.

Od narození mi totiž neslouží nohy, svalům se nějak nechce růst. Chodit můžu jen chvíli a k problémům se přidala epilepsie. Když se zjistilo, o co jde, mamča se bála nechat mě někde samotného. A protože chodí do práce, vymyslely s naší paní doktorkou na neurologii, že bych potřeboval asistenta. Jenže my jsme "cestovací" rodina, a navíc já nemám rád kolem sebe cizí lidi, takže vyhrál návrh pořídit jako asistenta psa.


Na internetu jsme objevili společnost Pomocné tlapky ze Starého Plzence a v únoru 2005 jsem se poprvé setkal s černou labradorkou Iris. Od začátku jsme oba věděli, že k sobě patříme.

Iriska se mnou smí chodit do školy. Nejdřív trošku narušovala hodiny (zívala, někdy i chrápala), ale brzy si na to všichni zvykli.

Iris mě doprovází všude a moc mi pomáhá. S čím? Už jsem říkal, že někdy chodím a někdy ne. Netušili byste, jak je těžké dosáhnout z vozíku na kliku nebo otevřít dveře, které se otvírají směrem k vám. Iriska je otevře bez problémů, zhasne nebo rozsvítí, podá mi věci, které upadnou nebo na ně nedosáhnu, dokáže zapnout počítač i sundat mi ponožky. Když se mi udělá špatně, přivolá někoho z rodiny. Dokonce pozná, kdy se blíží můj záchvat, a dá mi to najevo. Zabrání tak třeba tomu, abych upadl a zranil se.

Když máme volno, ráda se mnou rošťačí na zahradě a taky je z ní skvělý "polštář" pod hlavu při čtení. Odborně se tomu říká polohování a pomáhá to k prohřívání zad nebo nohou a tím k odstraňování bolesti nebo křečí.
Jsem fakt rád, že ji mám!



Lucka


Jmenuji se Lucka Faldusová a je mi 16 let. Odmalička trpím dětskou mozkovou obrnou (DMO), protože jsem se narodila skoro o tři měsíce dříve. Naštěstí mám kamaráda a věrného, oddaného společníka, který mi pomáhá vše lépe zvládat. Je to můj asistenční pes, světlý labrador Falco.

Mého pejska vycvičila obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky ze Starého Plzence. Umí spoustu věcí: podávat věci ze země, otvírat dveře, přinést zvonící mobil, pomoct mi se svlékáním.

Provádíme canisterapii, to je polohování se psem a uvolňování tuhých svalů. Falco se mnou chodí i do školy - spokojeně leží vedle lavice. Také mě doprovází na rehabilitaci a ke všem lékařům. Jsem vděčná lidem z Pomocných tlapek, že pro mě vycvičili tak skvělého pejska a věrného kamaráda.

Autor

Tereza Švejdová

 

Články odjinud