Co má v hlavě pes: Záhada velkého mozku

Co má v hlavě pes: Záhada velkého mozku
Sdílej
 
Se psím mozkem je to trochu jako na houpačce – nejdřív se zmenšil, pak se zase zvětšil. Historie psích plemen je dlouhá a záhadná. Co má tedy v hlavě pes?

Pes vznikl asi před 25 tisíci lety zdomácněním dnes již vymřelé genetické linie vlků. Během domestikace u něj došlo ke stejnému jevu jako u většiny domácích zvířat – jeho mozek se oproti vlčímu mozku zmenšil.

Vědci to vysvětlují jednoduše: Zvíře, které žije v lidské péči, a tedy v bezpečnějším prostředí, si vystačí s až o 20 % menším mozkem než jeho předek v divočině. A protože mozek je na spotřebu energie mimořádně náročný orgán, jeho zmenšení je pro domácí zvíře výhodné. U nejlepšího přítele člověka je ale situace komplikovanější.

Dlouhá historie psího rodu

V současnosti známe asi čtyři stovky různých psích plemen, z nich většina vznikla nedávno a nová plemena také stále vznikají. Vedle těchto moderních plemen psů však existují i takzvaná primitivní plemena, která vznikla poměrně záhy po domestikaci psa.

Vlci mají asi o třetinu větší mozek než podobně velcí psi •  iStock.com

Díky svému rozdílnému stáří, fyzické rozmanitosti a různému určení jsou psi ideální pro výzkum rychlých změn, které mohou probíhat uvnitř jednoho druhu zvířete. Tým švédských a maďarských veterinářů a evolučních biologů zajímal psí mozek. Mají určitá plemena větší mozek než jiná? Je například mozek loveckých psů větší než mozek psů, kteří mají v popisu práce dělat jen mazlíčky a společníky člověka?

Vlci, pejsci a mozky

Určit přesný objem psích mozků vědcům pomohla databáze snímků získaných výpočetní tomografií (CT). Existuje už sedm let a vědci díky ní získali údaje o mozcích 865 psů, kteří reprezentovali celkem 159 psích plemen. Soubor dat pak ještě doplnilo 48 vlků.

Podle výsledků studie, které vědci zveřejnili v časopise Evolution, má s průměrnou tělesnou hmotností 31 kg mozek o objemu 131 cm3. U psa podobné váhové kategorie je mozek asi o třetinu menší – přibližně 100 cm³. Což potvrzuje efekt zmenšování mozku v domestikačním procesu.

Modely lebek různých moderních plemen: zleva kavalír King Charles španěl, australský ovčák, kolie •  Kálmán Czeibert

Lovec stejně jako mazlík

Nečekané ale bylo, že čím je psí plemeno geneticky vzdálenější svému vlčímu předkovi, tím je jeho mozek větší. Prastará plemena, jako jsou například saňoví psi (kteří ostatně i tvarem svého těla stále připomínají vlka), tak v poměru k tělu mají menší mozky než plemena, která vznikla během posledních dvou století. Je přitom úplně jedno, jaký má pes tvar lebky a jestli byl vyšlechtěn k lovu, hledání lanýžů nebo jen předvádění se na výstavách.

Zřejmě jediným vysvětlením tak je, že moderní psí plemena se rodí do komplexnějšího prostředí – představte si rozdíl mezi arktickou plání a velkoměstem nebo osamělým pastevcem a rodinou žijící na sídlišti – které na jejich mozek klade vyšší nároky. A ten se tak musel zase o trochu zvětšit.

Primitivní psí plemena:

Mezinárodní kynologická federace (FCI) rozděluje veškerá psí plemena do deseti skupin. Primitivní plemena spadají do skupiny číslo pět a dělí se do dalších podskupin:

Více o psech a dalších nejoblíbenějších zvířatech:

Není nutné štěkat! Lidé a psi vnímají emoce stejně

Není nutné štěkat! Lidé a psi vnímají emoce stejně

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Kočičí historie: 12 tisíc let soužití koček s lidmi

Kočičí historie: 12 tisíc let soužití koček s lidmi

 

Články odjinud