Kočičí historie: 12 tisíc let soužití koček s lidmi

Kočičí historie: 12 tisíc let soužití koček s lidmi
Sdílej
 
Historie soužití koček s lidmi trvá už 12 tisíc let. Ještě donedávna byli vědci přesvědčeni, že kočky zdomácněly minimálně na dvou místech nezávisle na sobě. To už ale neplatí.

Dlouho se věřilo, že kočky zdomácněly ve starověkém Egyptě před asi 4 tisíci lety. Novější výzkumy pak posunuly její zdomácnění dál do minulosti a na východ. Nálezy pozůstatků domácích koček na Kypru a v Turecku dokazovaly, že lidé chovali domácí kočky už před téměř 10 tisíci lety. A podle tehdejší teorie zdomácněly nezávisle na sobě na dvou místech současně – v Turecku a ve zmíněném Egyptě.

Nové poznatky o kočkách

Profesorka Leslie A. Lyonsová z Univerzity v Missouri zkoumá domácí kočky a jejich geny přes 30 let. Pro svůj poslední výzkum shromáždila 200 genetických vzorků koček z archeologických nálezů i současných koček z celého světa. Jejich srovnáním zjistila, jak to bylo se zdomácněním kočky ve skutečnosti.

Studium genů

Genetickou informaci přenáší deoxyribonukleová kyselina, běžně označovaná jako DNA. To je nesmírně rozsáhlá a komplikovaná makromolekula složená z obrovského množství dílčích stavebních prvků. Profesorka Lyonsová z ní prostudovala dvě konkrétní oblasti. Jedna jí pomohla rozluštit nedávnou historii koček – tedy vznik nových populací a plemen. A druhý zkoumaný vzorek jí naopak umožnil sledovat historii koček vzdálenou až tisíce let.

Cesta do minulosti

Putování do minulosti domácích koček profesorku zavedlo do starověké Mezopotámie, do oblasti tzv. úrodného půlměsíce rozkládající se mezi řekami Eufrat a Tigris. Právě tady se před 12. tisíci lety stali z kočovných lovců zemědělci. Zakládali osady, pěstovali obilí.

 

Sýpky ovšem lákaly hlodavce, zdejší zemědělci proto začali ochočovat místní divoké kočky, které jim od škůdců pomáhaly. Domácí kočky tak podle výsledků nového výzkumu zdomácněly pouze jednou, a to v Mezopotámii.

Orientální kočky byly vyšlechtěny ze starobylých koček siamských •  iStock.com

Jak se kočky rozšířily do světa

Jak je tedy možné, že dnes najdeme domácí kočky na celém světě a navíc se od sebe vzhledem i geneticky liší? Mohou za to lidé. Když začali cestovat, brali své kočičí pomocníky sebou. Domácí kočky se tak dostaly do Egypta a do Evropy a později i na další kontinenty.

Za jejich současnou rozmanitost může vzdálenost a dlouhodobá izolace jednotlivých populací, které se vyvíjely různě vlivem odlišného prostředí. Kočky navíc nezdomácněly úplně. Pokud se dostanou do volné přírody nebo se o ně lidé přestanou starat, přizpůsobí se a bez problémů přežívají.

Pravý předek domácí kočky:

Předkem domácí kočky je dosud žijící kočka plavá. Ta byla dlouho považovaná za pouhý poddruh kočky divoké (Felis silvestris lybica), ale po přezkoumání v roce 2017 byla uznána za samostatný druh Felis lybica. A právě kočka plavá a její poddruh kočka stepní (F. l. ornata) jsou skutečnými předky kočky domácí (F. catus).

Geneticky jsou si ale všechny tyto divoké kočky s tou domácí velmi blízké a snadno se vzájemně kříží. V Evropě tak křížení s domácími kočkami ohrožuje naši původní kočku divokou (F. silvestris), stejně tak je křížením ohrožená i asijská kočka plavá.

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Nebezpečné domácí kočky: Doma se nažerou, a pak jdou na lov

Nebezpečné domácí kočky: Doma se nažerou, a pak jdou na lov

Divoká kočka domácí: Obávaný lovec

Divoká kočka domácí: Obávaný lovec

 

Články odjinud