Černý panter? Ne, první známý černý rys!

Černý panter? Ne, první známý černý rys!
Sdílej
 
Černí levharti a jaguáři jsou démonicky krásní, ale jejich existence nás nepřekvapí. Stejně jako existence majestátních bílých lvů či tygrů.  U malých koček, kam patří i rys, jsou barevné odchylky mnohem vzácnější. Přesto existují, jak právě prokázal jeden černý rys z Kanady.

Objev prvního známého černého rysa kanadského vědci z Albertské univerzity zveřejnili v říjnu 2022, ale k jeho nafilmování došlo už v létě. 29. srpna 2022 se nedaleko města Whitehorse v Yukonu mezi řídkou venkovskou zástavbou se vzrostlými stromy objevil dospělý jedinec s velmi netypickým zbarvením. Srst rysa kanadského (Lynx canadensis) je v zimě stříbřitě šedá a v létě načervenale hnědá s černými skvrnami.  Převládající barvou rysa z Whitehorse však byla černá, kterou na tvářích, licousech a na hřbetě prokvétaly bělavé chlupy.  

Video se připravuje ...

První známý černě zbarvený rys kanadský • Zdroj: Source video courtesy of J. Stuckey.

Černé, bílé a červené kočky

Černý rys byl zachycen na videozáznam s nízkým rozlišením ze vzdálenosti asi 50 metrů. 30 sekundové video z mobilu nicméně prozkoumalo několik kanadských odborníků na kočkovité šelmy, kteří potvrdili, že se skutečně jedná o rysa kanadského. Podle vědců je tento černý rys vůbec prvním známým zástupcem rodu Lynxprokázaným melanismem – barevnou odchylkou, která se projevuje zvýšeným množstvím tmavého pigmentu v kůži a srsti zvířat. Melanismus je opak albinismu a mezi kočkovitými šelmami se relativně často vyskytuje u levhartů a jaguárů, kterým se pak nepřesně říká „černí panteři“.

Bílí lvi a tygři, které můžete vidět v naší fotogalerii, však nejsou praví albíni. Jejich odchylce se říká leucismus nebo částečný albinismus. Na rozdíl od pravých albínů mají v kůži a srsti zachovanou alespoň malou tvorbu pigmentu. U tygrů se pak vzácně vyskytuje ještě další barevná odchylka – rufinismus. Takový tygr nemá pruhy černé, ale červenohnědé nebo vůbec žádné. Jeho srst pak vypadá červená nebo zlatá.

Lovec králíků

Rys kanadský je jedním ze čtyř severoamerických druhů rysa, obývá kanadskou tajgu a chladnější části lesů mírného pásu. Oproti našemu rysovi ostrovidovi je menší a lehčí, váží jen kolem 10 kg. Typické jsou pro něj zadní končetiny, které jsou výrazně delší než přední a které dodávají kanadskému rysovi typickou siluetu. Tlapy má vzhledem k velikosti těla velmi široké, takže v zimě fungují jako sněžnice. Rys kanadský je samotářské zvíře, jeho hlavní kořistí jsou zajíci měniví (Lepus americanus).  Dokáže ale strhnout i nemocného velkého kopytníka, jako je například sob karibu.

 

Černý panter: Po 100 letech znovu v Africe

Černý panter: Po 100 letech znovu v Africe

Přečtený kanadský rys: Budeme ho znovu lovit?

Přečtený kanadský rys: Budeme ho znovu lovit?

Melanismus: Černé kočky, které nenosí smůlu

Melanismus: Černé kočky, které nenosí smůlu

Rys iberský: Lovec králíků má namále

Rys iberský: Lovec králíků má namále

Smysluplné šelmy: Malé kočky jsou dokonalý výtvor přírody

Smysluplné šelmy: Malé kočky jsou dokonalý výtvor přírody

 

Články odjinud