Tajemní jaguáři: Jak najít pralesní šelmu

Tajemní jaguáři: Jak najít pralesní šelmu
Sdílej
 
Sledovat skrytě žijící velké šelmy je v neschůdném tropickém pralese mimořádně obtížné. Jaguáři jsou zvláště tajemní. Jak se dají najít? Jak se dají najít? A jejich kočkovití sousedé?

Největší kočkovitá šelma západní polokoule a třetí největší celosvětově. To je jaguár americký (Panthera onca). Ikonické zvíře, které uctívaly prakticky všechny předkolumbovské americké národy

Téměř ohrožený jaguár

Protože jaguáři obývají obrovské území – od jižních oblastí Severní Ameriky až po celou Jižní Ameriku, jsou jejich počty relativně vysoké. Přírodovědci přesto nijak nejásají a jejich další přežití nevidí příliš optimisticky. Jaguáři setrvale přicházejí o svůj životní prostor, ohrožují je i přímé střety s lidmi a nelegální lov. 

Šelmy s otazníky

S ochranou jaguárů souvisí řada problémů. Jedním z nich je jejich skrytý způsob života a neschůdný terén, v němž žijí. Takovou zásadní a dosud nezodpovězenou otázkou je, jak velké lovecké území tyto šelmy potřebují, aby se uživily. A kolik jedinců může v určité oblasti žít společně. Dosud používané metody, jako jsou fotopasti nebo sledování jaguárů, které se podařilo vybavit telemetrickým obojkem, přinášejí odpovědi jen zčásti. Vyplnit tuto mezeru se pokusil tým vědců z univerzity v Cincinati. 

Billy a Bruiser

K výzkumu zvolil zcela novou neinvazní metodu, tedy takovou, kdy nebylo nutné jaguáry uspávat, aby se jim dal nasadit telemetrický obojek. V horské lesní rezervaci ve středoamerickém Belize, kde výzkum probíhal, začali vědci místo jaguárů hledat jejich trus. Ani to však nebylo snadné, rezervace zaujímá téměř 700 km² pralesů, savan, horských skalnatých hřebenů, jeskyní a hlubokých roklí. Nevedou přes ni téměř žádné silnice, ty stávající jsou většinou nezpevněné a zarostlé. Vědci si však vzali na pomoc dvojici speciálně vycvičených psů pojmenovaných Billy a Bruiser.  

Pět jaguárů

S pomocí psů se vědcům podařilo najít a sebrat 80 vzorků jaguářího trusu, plus vzorky trusu dalších kočkovitých šelem, které v rezervaci žijí: pum, ocelotů, margayů a jaguarundiů. Ze sebraného jaguářího trusu pak získali genetické informace, které prozradily, že se v rezervaci pohybuje pět různých jedinců, z toho čtyři samci. Lovecké území každého z nich zahrnuje přibližně 155 km². Dva jaguáří samci se trvale zdržují v centrální části rezervace, další se pohybují spíš v okrajových částech rezervace.

Jaguár s uloveným pásovcem •  Profimedia.cz

Lovci pásovců

Izotopová analýza trusu vědcům prozradila, čím se jaguáři v Belize živí. Tyto šelmy jsou tzv. potravní oportunisté, loví nejrůznější kořist: Od ryb a plazů včetně krokodýlů a želv, přes ptáky až po velké savce, přičemž převládá nejsnáze dostupná kořist. V potravě studovaných jedinců v rezervaci se tak nejčastěji objevovali pásovci, nosálové a jelenci.

Vědci jsou z výsledků nadšení, ukázalo se, že jejich metoda sběru a rozboru trusu je velmi účinná. Získali cenné informace o plachých šelmách, přestože je za celou dobu pobytu v pralese ani nezahlédli. 

Další kočky

Psi v rezervaci našli i trus dalších kočkovitých šelem, které tu společně s jaguáry žijí. 

  • Margay

Margay (Leopardus wiedii) je malá, nanejvýš 9 kg vážící kočka. Svou kořist loví hlavně na stromech. Jako jedna ze dvou kočkovitých šelem dovede slézat ze stromu hlavou dolů. 

  • Ocelot velký

Ocelot velký (Leopardus pardalis) je větší příbuzný margaye, může vážit až 16 kg. Na rozdíl od margaye se častěji zdržuje na zemi, loví i ve vodě. 

  • Puma americká

Puma americká (Puma concolor) je největší tzv. malá kočka a po jaguárovi druhá největší kočkovitá šelma v Americe. Může vážit i víc než 100 kg. Žije od Kanady až po nejjižnější oblasti Jižní Ameriky, kde obývá prakticky všechna prostředí.  

  • Jaguarundi

Jaguarundi (Herpailurus yagouaroundi) je jednobarevná kočka velká asi jako kočka domácí. Žije hlavně v zalesněných oblastech, často v blízkosti vod, živí se drobnými obratlovci, nepohrdne ani hmyzem. 

Bůh přichází v noci: Amazonští jaguáři bojují o přežití

Bůh přichází v noci: Amazonští jaguáři bojují o přežití

Eko detektivka s tichým vrahem: Pumy v mlze ohrožuje moře

Eko detektivka s tichým vrahem: Pumy v mlze ohrožuje moře

Smysluplné šelmy: Malé kočky jsou dokonalý výtvor přírody

Smysluplné šelmy: Malé kočky jsou dokonalý výtvor přírody

 

Články odjinud