Záhadná zmizení: Případ „prasátek“ pekari

Záhadná zmizení: Případ „prasátek“ pekari
Sdílej
 
Jednou jich po pralesích pobíhají stohlavá stáda, a v dalších letech o pekari bělobradého pomalu ani nezavadíte. Ale proč? Případ prasátek je záhada! Náhoda, nebo cyklus?

Jihoameričtí pekariové jsou prasatům podobní sudokopytníci. Celkem čtyři druhy se od našich divočáků liší svou anatomií i náturou, díky níž tvoří mnohem větší skupiny. Extrémně společenský je zejména pekari bělobradý (Tayassu pecari), který se sdružuje do stád čítajících i stovky jedinců. Tedy pokud má zrovna dobré období.

Pekari versus jaguár

Bělobradí pekari jsou vyhledávanou kořistí jaguárů – je známo, že když stavy pekariů klesnou, vzápětí začne ubývat i jaguárů. Důležitou lovnou zvěří jsou ale i pro domorodé lidské populace.

Význam pekariů odráží vyprávění, které se předávají z generace na generaci. Některá z nich obsahují zmínky o fenoménu, který znají i vědci – a který jim vrtal hlavou. Občas pekariové vytvoří ohromná stáda, kterým rychle uhne z cesty i jaguár. A pak zase stáda zmizí jako mávnutím kouzelného proutku a jaguár nejen že se nemusí bát, ale spíš nemá co lovit. A za dalších pár let už si zase musí dávat pozor, aby nezaútočil na příliš velké stádo.

Náhoda, nebo cyklus?

Až dosud vědci považovali náhlá mizení a znovu objevování obrovských stád pekariů bělobradých za spíše náhodný jev, který může mít řadu příčin – od propuknutí nemocí přes nadměrný lov až po mohutné záplavy.

Dospělý pekari bělobradý váží mezi 30 až 50 kg •  Profimedia.cz

Mezinárodní tým vědců, který sebral údaje o celkem 43 případech záhadného zmizení pekariů, však došel k jinému závěru: Výrazné kolísání počtu zvířat je součástí pravidelného populačního cyklu, který trvá 20 až 30 let. Sedm až dvanáct let z něj připadá na zmizení, která mohou jen probíhat na určitém území, nebo na úrovni celého kontinentu.

V Amazonii se vyskytují i stáda o víc než 400 jedincích, která obývají území asi 200 km čtverečních •  Profimedia.cz

Příliš velká populace

Pokaždé, než pekariové záhadně zmizeli, se jejich populace výrazně zvětšila. Vědci se proto domnívají, že mizení je způsobeno tím, že velikost populace v určitou chvíli přeroste hranici, na které je ještě životaschopná. Pekariů je jednoduše moc. Velká část z nich pak musí uhynout, aby se zbytek uživil, rozmnožil a za pár let obnovil svá stáda v celé slávě.


Pekari bělobradý: Veledůležité zvíře

Z ekologického pohledu je pekari bělobradý klíčovým druhem ekosystémů Střední a Jižní Ameriky. Tím, že požírá semena a při hledání potravy přerývá lesní hrabanku, zajišťuje obnovu lesa a populací rostlin, zejména palem. Pro ostatní živočichy je zase přínosné jeho rochnění, kterým jim nezáměrně vytváří zdroje vody, nebo odkrývání zdrojů minerálních solí.

Kukačka nebo prase? Tajemné hlasy z pralesa

Kukačka nebo prase? Tajemné hlasy z pralesa

Chrochtající záhada: Jak se z divočáků stali pašíci

Chrochtající záhada: Jak se z divočáků stali pašíci

Bůh přichází v noci: Amazonští jaguáři bojují o přežití

Bůh přichází v noci: Amazonští jaguáři bojují o přežití

 

Články odjinud