Rybožraví jaguáři: Milovníci vody loví společně!

Rybožraví jaguáři: Milovníci vody loví společně!
Sdílej
 
Jaguáři nejčastěji loví středně velké až velké savce. Ale v rezervaci Taiamã, odlehlé části brazilského Pantanalu se tyto kočkovité šelmy vrhly na rybaření. Fotopasti dokonce zaznamenaly nečekanou situaci. Zatímco jinde jsou jaguáři samotáři, tady loví společně.

Největší jihoamerická kočka jaguár (Panthera onca) žije často v blízkosti řek a je skvělý plavec. Občas tak uloví želvu či kajmana, ale jeho hlavní kořistí jsou velcí savci – kapybary, mravenečníci, pekariové či tapíři. Nepohrdne ani domácím skotem. Ale výjimka, jak známo, potvrzuje pravidlo. Tou výjimkou je populace jaguárů v rezervaci Taiamã, odlehlé části brazilského Pantanalu.

Bůh přichází v noci: Amazonští jaguáři bojují o přežití

Bůh přichází v noci: Amazonští jaguáři bojují o přežití

Nejvíce jaguárů žije v Pantanalu?

Pantanal je největší mokřad světa, který byl roku 1993 zapsán do seznamu tzv. ramsarských mokřadů mezinárodního významu. Zmíněná rezervace patří k jeho nejcennějším částem. Nevedou tu žádné silnice, není tu lidské osídlení ani pastviny pro domácí skot a rybolov je tu přísně zakázán. Zato tu údajně žije nejhustší populace jaguárů z celé oblasti jejich výskytu.

Jaguár má obrovský stisk čelisti, kajmanovi hravě prokousne lebku •  Profimedia.cz

Obtížný výzkum

Zda je to pravda, zjišťovala během několika posledních let mezinárodní skupina vědců. Byl to jeden z nejobtížnějších terénních výzkumů vůbec: Chybějící cesty a vysoký stav vody po velkou část roku vylučoval použití terénních aut nebo chůzi pěšky. Vědci se v terénu mohli pohybovat pouze na loďkách a kvůli množství obtížného hmyzu byli neustále zahalení od hlavy až k patám.

Jaguáři se vyskytují v brazilském Pantanalu •  Charlotte Erikkson, Daniel Kantek

Technika v akci

Velkou část práce za výzkumníky vykonaly fotopasti a skryté kamery rozmístěné (z pramiček) po celé oblasti. Za pětileté období, během kterého výzkum probíhal, z nich vědci získali obrovské množství záběrů, převážně jaguárů, které jim prozradily mnohé o jejich dosud neznámém chování. Výzkum doplnil sběr a rozbor jaguářího trusu, ze kterého bylo možné sestavit jejich podrobný jídelníček.

Kajmani jsou v Pantanalu jednou z nejčastějších kořistí jaguárů •  Profimedia.cz

Milovníci vody

A právě skladba potravy byla největším překvapením. Všichni jaguáři jsou milovníci vody, ale pouze zdejší populace se vodnímu prostředí přizpůsobila natolik, že se specializovala na lov ryb a vodních plazů. Ryby, jako jsou pirani nebo zdejší druhy sumců, tvoří přes 40 % jejich úlovků, vodní plazi, především kajmani žakaré (Caiman yacare), pak téměř polovinu. Naproti tomu savci se v jejich jídelníčku objevují jen ojediněle.

5 koček vodomilek: Rybářky i dálkové plavkyně

5 koček vodomilek: Rybářky i dálkové plavkyně

Jaguáři loví ryby

Ryby loví jaguáři podobně jako jediná další rybožravá kočka, asijská kočka rybářská (Prionailurus viverrinus). Buď se pomalu brodí vodou, a když zahlédnou rybu, prudce po ní skočí, nebo nehybně sedí a čekají, až se ryba přiblíží. Fotopasti však mimo jiné zaznamenaly i situaci, kdy dva jaguáři lovili společně. To je zcela nečekaný poznatek, protože kdekoliv jinde jsou jaguáři samotáři, kteří se setkávají jen v době páření.

Ryby se jaguáři učí lovit už jako mláďata •  Profimedia.cz

Přátelské soužití

Mírumilovné soužití jinde samotářských koček potvrdily i záběry dvou dospělých jaguářích samců, kteří si spolu hráli! Podle vědců to má jediné vysvětlení – vodní prostředí zajišťuje jaguárům takový nadbytek potravy, že o ni nemusejí soupeřit a zbývá jim dost energie na hry. Stačí jim také mnohem menší lovecké území. Zdejší jaguáří populace je proto skutečně nejhustší ze všech dosud zaznamenaných. Zatímco jinde žije v průměru 5,4 jaguárů na 100 km čtverečních, v Taiamã jich žije 12,4 na 100 km čtverečních. To je víc než dvakrát tolik!


Nepřizpůsobiví tygři

Způsobem života se jaguárům podobají tygři: Stejně jako oni jsou ve své oblasti vrcholovým predátorem, loví velké savce a jsou skvělí plavci. Populace tygrů v indickém Národním parku Sundarbans, nejrozsáhlejším mangrovovém porostu na světě, dokonce žije stejným polovodním způsobem života. Když však vědci srovnali potravu obou druhů, ukázalo se, že tygři i přes bohatou nabídku vodních živočichů zůstali věrní své obvyklé kořisti – velkým savcům.

Extrémy se nesmí opakovat! Přežijí jaguáři klimatickou změnu?

Extrémy se nesmí opakovat! Přežijí jaguáři klimatickou změnu?

Zrozeny k zabíjení: Co prozradily geny velkých koček

Zrozeny k zabíjení: Co prozradily geny velkých koček

Lví osudy: Minulost a budoucnost krále zvířat

Lví osudy: Minulost a budoucnost krále zvířat

 

Články odjinud