Černý panter: Po 100 letech znovu v Africe

Černý panter: Po 100 letech znovu v Africe
Sdílej
 
Uhlově černý levhart je téměř mýtické zvíře – vystupuje v mnoha příbězích, ale jen málokdo ho v přírodě skutečně spatřil.

 

Panter je ve skutečnosti jen jiné jméno pro levharta (Panthera pardus). Tyto velké kočky obývají obrovský areál – od Afriky přes Střední a jihovýchodní Asii až po Dálný východ. Mají zlatý až zlatorudý kožich zdobený černými skvrnami, ale občas se mezi nimi vyskytnou jedinci úplně černí.

Melanismus

Barevná odchylka se jmenuje melanismus – podle tmavého barviva melaninu zodpovědného za barvu srsti. Černě zbarvení levharti jsou známí z jihovýchodní Asie, ale v Africe se prakticky nevyskytují. Snímky britského fotografa pořízené fotopastí v přírodním parku Laikipia v centrální části Keni mají proto mimořádnou hodnotu. Nejen pro samotného fotografa, ale i vědeckou.

Ani normálně zbarvení levharti nejsou vždy stejní, ve stepních podmínkách jsou nejsvětlejší •  Profimedia.cz

Africká rarita

Je to totiž teprve druhý potvrzený výskyt této barevné odchylky u levharta na území Afriky. První doložený černý levhart tu byl vyfotografován před sto lety - v Etiopii v roce 1909. Existují ještě další tři zprávy o pozorování černých levhartů v Africe, ty však nejsou nijak doložené, a tudíž nemusí být pravdivé.

Levhartí mapa

Černí levharti nedávají spát ani vědcům. Mezinárodní tým zoologů nedávno zmapoval aktuální výskyt levhartů na celém světě a do této mapy zanesl všechny do té doby zaznamenané černé jedince. A pak se pokusil vyhodnotit důvody, proč se černí panteři někde vyskytují hojněji, jinde méně a v některých oblastech nebyli zaznamenáni nikdy.

Fotopast reaguje na pohyb a je vybavena snímačem pro noční vidění – právě díky tomu vznikly tyto jedinečné snímky •  Profimedia.cz

Přizpůsobivá šelma

Levhartí žijí v nížinách i v horách, v pouštích i v deštných pralesích, v tropech i v mírném pásu. A právě tato jejich přizpůsobivost přinesla odpověď. Při pohledu na mapu, kterou vědci sestavili, je zřejmé, že nejvíc černých levhartů žije v oblastech vlhkých tropických pralesů. Zato třeba ve Střední Asii, na Arabském poloostrově či v centrální Číně nebyl nikdy spatřen ani jeden.

Rozhoduje prostředí

To má svou logiku: V prosluněné otevřené krajině nebo ve světlých lesích mírného pásu je černá šelma velmi nápadná, a tudíž v nevýhodě. Naproti tomu v tropických deštných lesích panuje trvalé šero, husté koruny pralesních velikánů propustí jen málo slunečních paprsků do spodních pater. V tomto prostředí je černý levhart nenápadnější než jeho normálně zbarvená forma. Černá barva je tu proto výhodnější.


Jaguár vs. levhart

S černým panterem je často zaměňována zcela jiná velká kočka, americký jaguár (Panthera onca).

S černým panterem je často zaměňován americký jaguár •  Profimedia.cz

- Černě zbarvení jaguáři se ovšem v populaci normálně zbarvených jedinců vyskytují mnohem častěji než levharti. Důvodem je dědičnost genů pro melanismus, které jsou u jaguárů dominantní. To znamená, že stačí, když je jeden z rodičů černý, aby se mezi mláďaty mohlo narodit černé kotě.

- Naproti tomu u levhartů jsou tyto geny recesivní. V jejich případě se proto černé kotě narodí jen tehdy, když jsou oba rodiče černí nebo (i když jsou oba nebo jeden z nich normálně zbarvení) mají černého levharta mezi svými předky. Šance je tedy nižší, navíc černá mláďata bývají slabší a přežije jich méně.


Kočka Dálného východu: Levhart mandžuský

Kočka Dálného východu: Levhart mandžuský

Zrozeny k zabíjení: Co prozradily geny velkých koček

Zrozeny k zabíjení: Co prozradily geny velkých koček

Lego příběh 2: Herní zábava podle filmu

Lego příběh 2: Herní zábava podle filmu

Telefonát z Marsu: Češi můžou poslat vzkaz z rudé planety

Telefonát z Marsu: Češi můžou poslat vzkaz z rudé planety

 

 

Články odjinud