Kočka Dálného východu: Levhart mandžuský

Kočka Dálného východu: Levhart mandžuský
Sdílej
 
Nejvýchodnější, nejotužilejší, největší a – bohužel – také nejohroženější. Všechna tato nej… patří levhartu mandžuskému, jednomu z osmi poddruhů levhartů.

 

Původní odhady vycházející ze stop, nebyly moc optimistické, mluvilo se nanejvýš o nějakých 30 jedincích levharta mandžuského. Teprve záběry z fotopastí a skrytých kamer umožnili vědcům tyto skrytě žijící šelmy spočítat přesně. To proto, že žádní dva levharti nemají úplně shodný vzor skvrn na kožichu. Na jeden takový záznam ze skryté kamery, který byl součástí výzkumu, se zde můžete podívat:

Náročné kočky

Levharti obývají část Dálného východu známou jako Přímořský kraj (Primorskij). K životu potřebují nedotčené listnaté a smíšené lesy s dostatkem kořisti. I tak je jejich lovecké teritorium obrovské – každý jedinec potřebuje území velké až 500 km2! Není divu, že sledovat je v terénu je mimořádné obtížné. Prakticky všechny filmové záznamy tak pocházejí ze skrytých kamer rozmístěných v terénu. Stejně jako ten následující, který zachycuje přírodu Přímořského kraje včetně levhartí samice s mládětem.

Národní park Země leopardů znamená velkou naději pro tyto vzácné kočky, ale jen naději. Problém je, uhlídat toto rozsáhlé a navíc špatně přístupné neschůdné území před pytláky. Pracovníci národního parku ovšem neslouží jen jako stráže, jejich hlavním úkolem je sledování levhartů.

Díky fotopastem a skrytým kamerám "osobně" znají prakticky každého levharta, který se v parku pohybuje. Pro lepší představu, jak to v takovém národním parku vypadá a jak vypadá práce jeho zaměstnanců, se můžete podívat na (trochu delším) videu výše.

Poslední útočiště: Kolik v nich zbývá levhartů?

Poslední útočiště: Kolik v nich zbývá levhartů?

Šavlozubá šelma minulosti i dneška: Smilodon se střetl s indiány

Šavlozubá šelma minulosti i dneška: Smilodon se střetl s indiány

Návrat predátorů: Hledání staronových domovů

Návrat predátorů: Hledání staronových domovů