Kočkovité šelmy: Levhart východoafrický

Sdílej
 

Levhart východoafrický je velký poddruh levharta, který žije na východoafrických stepích od jihu Etiopie až po Mosambik. Základní zbarvení je okrově plavé až tříslově žluté, tmavé rozety jsou středně velké, nepříliš husté, někdy s drobnými černými tečkami uvnitř dvůrku. V některých národních parcích je Ještě dosti hojný, a roto není dosud v mezinárodní Červené knize. Jeho teritorium měří v průměru 25 až 30 km2. Má jako všichni levharti štíhlé, pružné a lehce stavěné tělo s dlouhým ocasem. Spodní část těla je světlejší, bělavá. Tmavou kresbu tvoří u všech levhartů jednak plné černé skvrny a jednak rozety, rovněž černé, s prázdným žlutým nebo oranžovým dvůrkem. Plné skvrny jsou na hlavě, na krku, hrdle a končetinách, rozety na hřbetě, lopatkách, na bocích a stehnech. Na ocase jsou rozety protáhlejší, uspořádané do nepravidelných příčných řad nebo proužků, špička ocasu je černá. Ze všech velkých koček se u levhartů nejčastěji vyskytují jedinci odchylného zbarvení. Nejznámější je melanismus - zbarvení černé. Proslulí "černí panteři" nejsou tedy zvláštní druh, ale jen barevná odchylka. Jedna samice může mít současně normálně i černě zbarvená mláďata. I když jsou oba jedinci černí, někteří jejich potomci mohou být zbarveni normálně. Jinou odchylkou je abundismus, tj. zmnožení černé kresby nebo její neobvyklé utváření. Březost trvá asi tři měsíce a v jednom vrhu bývají jedno až tři, někdy i čtyři mláďata. Levharti se živí antilopami, opicemi a někdy loví i domácí zvířata.

 

Hry