Megapole ledařek: Největší rybí hnízdiště na světě

Megapole ledařek: Největší rybí hnízdiště na světě
Sdílej
 
Na dně mrazivého antarktického moře leží něco jako obrovské město. Jedno vedle druhého se v něm nachází asi 60 milionů obydlí! Podívejte se na megapoli ledařek, která je největším rybím hnízdištěm na světě.

Hnízdo a hnízdiště, kde se nachází víc hnízd na jednom místě, máme spojené s ptáky. Hnízda si ale staví i některé druhy ryb. Jak obrovské pak může být jejich hnízdiště, nám ukázaly antarktické ledařky – mrazuvzdorné ryby s ne modrou, ale průhlednou krví (o té si přečtěte v boxu dole).

A doslova nám tím vytřely zrak.

Hnízdo vedle hnízda

V únoru loňského roku operovalo v mrazivých vodách u břehů Antarktidy německé výzkumné plavidlo Polarstern (detaily o expedici najdete v odkazu pod tímto odstavcem). Při rutinním průzkumu nedaleko šelfového ledovce Filchnera-Ronneové na jihu Weddellova moře zaznamenaly podvodní kamery množství hnízd, které si v mořském dně postavily ledařky druhu Neopagetopsisionah.

Expedice Polarstern: Největší polární výprava v historii - infografika

Expedice Polarstern: Největší polární výprava v historii - infografika

Vědci měli samozřejmě radost. Radost ale postupně začala přerůstat v čiré nadšení a nakonec jen bezradný úžas nad tím, jak je něco takového možné. Záběrů na hnízdiště totiž s postupem času nijak neubývalo, na obrazovkách se stále střídalo jedno hnízdo za druhým.

Větší než Brno = největší na světě

Na každých třech metrech dna moře bylo v průměru jedno hnízdo. Mapování ukázalo, že hnízdiště ledovek zabírá plochu asi 240 km čtverečních, což znamená, že je větší než kupříkladu Brno (to zabírá plochu 230 km2). A přibližně stejně velké jako středomořský ostrov Malta.

Největší rybí hnízdiště na světě

Vědci spočítali, že se na něm nachází asi 60 milionů aktivních hnízd – hnízdiště ledařek je tak vůbec největší rybí hnízdiště, jaké kdy bylo popsáno. Skoro stejně neuvěřitelná jako jeho velikost je ale i skutečnost, že jsme se o něm dozvěděli až nyní. Ledoborec Polarstern se v antarktických vodách pohybuje už od 80. let minulého století, přesto se až dosud zdálo, že ledařky hnízdí jen v malých skupinách.

Dobře střežená vajíčka

Hnízdo ledařky je v podstatě mělký, asi 15 cm hluboký dolík, který si ryba svým tělem vyhloubí v bahnitém dně. Uprostřed hnízda, které má průměr asi 75 cm, se nachází shluk malých k kamenů, na který ledařky nakladou vajíčka.

Vědci zaznamenali hned několik typů hnízd. Některá obsahovala jen rybí vajíčka, ale v naprosté většině hnízd snůšku, kterou představuje 1500 až 2500 vajíček, střežila dospělá ledařka. Jen málo hnízd bylo opuštěných nebo v nich kamery zaznamenaly jen živé či mrtvé ryby, ale žádná vajíčka.

Tuleň Weddellův se sledovacím zařízením •  AWI-Tim Kavelage, Mia Wege

60 tun ryb

Vědci neměli pochyby o tom, že tato rybí megapole, jakou hnízdiště ledařek představuje, je pro fungování antarktického ekosystému nesmírně důležitá. Zajímalo je ale, proč tam vůbec je. Odpověď přinesla kombinace biologických a oceánografických dat. Hnízdiště totiž leží v prostoru, kam vítr a vlny ženou teplejší vodu, takže je v něm asi o 2 °C tepleji než v jeho okolí. Ledařky také nejsou jediné, kdo si toto místo oblíbil.

Monitorování tuleňů vybavených miniaturním sledovacím zařízením ukázalo, že se tu rádi zdržují i tuleni Weddellovi (Leptonychotes weddelli). A neláká je jen „teplo“, ale i potrava. Tuleni se živí rybami a vědci spočítali, že rybí biomasa prostoru hnízdiště činí asi 60 tun. Což už je slušná spižírna.


Ryby ledařky mají průhlednou krev

Zatím bylo popsáno asi 16 různých druhů ledařek, z nichž největší dorůstají asi půlmetrové délky •  Profimedia.cz

Čeleď ledařkovití (Channichthyidae) žije pouze ve vodách Jižního oceánu kolem Antarktidy. Jsou to predátoři, kteří se živí jinými druhy ryb stejně jako korýši krillem. Teplota vody, ve které ledařky žijí, se pohybuje mezi –1,8 a 2 °C. Člověk nebo obyčejná ryba by tu neměli šanci přežít. Jejich krev by jednoduše zmrzla a ledové krystaly by roztrhaly molekuly krevního barviva hemoglobinu, který přenáší kyslík, na kusy.

Ledařkám se to stát nemůže, protože jako jediní známí obratlovci žádný hemoglobin nemají. Jejich krev je proto průhledná. Nedostatkem kyslíku však ledařky, které mají pomalý metabolismus, přesto netrpí. Ledová voda je kyslíkem nasycena natolik, že potřebný kyslík pro- stupuje přímo do jejich tkání. 

Ledařky: Mrazuvzdorné ryby

Ledařky: Mrazuvzdorné ryby

Tajemství Antarktidy: Nedotčený život ve vnitrozemí

Tajemství Antarktidy: Nedotčený život ve vnitrozemí

Polární predátoři: Otužilci ve výhodě

Polární predátoři: Otužilci ve výhodě

 

Články odjinud