Legendární ledoborec má nástupce: Polarstern II vypluje zachraňovat ledovce

Legendární ledoborec má nástupce: Polarstern II vypluje zachraňovat ledovce
Sdílej
 
Slavný výzkumný ledoborec Polarstern dostane svého nástupce. Zelenou k jeho stavbě dali v Německu, kde před čtyřiceti lety vznikl současný model. Vědce vozí do polárních oblastí zkoumat klimatické změny.

Polarstern je výzkumný a zásobovací ledoborec z Institutu Alfreda Wegenera (AWI) v Německu. Už čtyři desetiletí podniká výpravy do Arktidy a Antarktidy. Poprvé vyplul z domovského přístavu Bremerhaven v roce 1982 a být na palubě je snem každého mořského dobrodruha.

Následovník za miliardy

Přesně po čtyřiceti letech se Němci rozhodli ke stavbě nástupce současné lodi. Nový ledoborec by měl stát přes 800 milionů euro (asi 20 miliard Kč) a vyplout má do roku 2027. Polarstern II bude vybaven nejmodernější technikou, kterou vědci na palubě dnešní lodi již postrádají. Pohánět by ho měl také úspornější a ekologičtější motor.

Jak to vypadá na palubě ledoborce Polarstern

Polarstern II ještě nemá podrobný technický popis, pravděpodobně však popluje na hybridní pohon, kombinující klasický spalovací motor s elektromotorem. Bude také výkonnější při lámání ledu. Pronikne tak i do jižního Weddellova moře v Antarktidě, kde je zmrzlá masa pro dnešní Polarstern příliš silná. Současná loď dokáže prorazit led silný 1,5 metru.

Polarsten II a výzkum klimatu

Hlavním úkolem vědců na palubě nového ledoborce bude sledovat vývoj podnebí v polárních oblastech, které jsou dramaticky postiženy globálním oteplováním. Starý Polarstern se v rozmezí dvaceti let přiblížil hned třikrát k severnímu pólu a posádka při tom zjistila, že led v průměru zeštíhlil o víc než jeden metr.

Podle vědců v sobě drsná, ale zároveň křehká příroda polárních oblastí ukrývá nápovědu k řešení současné klimatické krize. Ledoborec by tak mohl přispět ke zlepšení ochrany životního prostředí celé planety. V provozu má vydržet nejméně 30 let.

Polarstern proráží led na otevřeném moři •  wikimedia.org

Mise v Arktidě i Antarktidě

Současná loď Polarstern je bezmála 118 metrů dlouhý kolos. Během své čtyřicetileté služby na moři urazila přes 1,8 milionu námořních mil, což je jako plavit se 82krát kolem rovníku. Dokáže fungovat při teplotách až mínus 50 stupňů Celsia.

Díky svým schopnostem umožnil vědcům starý Polarstern pozorovat Arktidu se Severním ledovým oceánem i Antarktidu s jejími pevninskými ledovci. V obou lokalitách se sbírají přírodní vzorky, studuje krajina i počasí.

Knihovna v Modrém salonku ledoborce Polarstern •  Hannes Grobe, Alfred Wegener Institute

Období tání

Na Antarktidě loď také slouží k zásobování vědecké stanice Neumayer. Právě tam podle nových měření taje led šestkrát rychleji než před čtyřiceti lety. Především se rozpouští ledovec zvaný Thwaites, velký jako americký stát Florida.

Tání ledovců může během v následujících desetiletích a staletích zvednout hladinu světových oceánů až o několik metrů. Postupně by tak mohlo pod vodou skončit mnoho pobřežní oblastí i se známými metropolemi jako je Londýn, Bombaj, New York nebo Šanghaj. Na lidstvu je, aby se pokusilo znovuobnovit rovnováhu v přírodě a předejít globální klimatické katastrofě.

Podívejte se, co všechno je na palubě ledoborce Polarstern:

Expedice Polarstern: Největší polární výprava v historii - infografika

Expedice Polarstern: Největší polární výprava v historii - infografika

Ledovce tají: Zamrzlí vikingové odhalují staré poklady

Ledovce tají: Zamrzlí vikingové odhalují staré poklady

Zlato a dinosauři: Poklady pod ledem Antarktidy

Zlato a dinosauři: Poklady pod ledem Antarktidy

 

Články odjinud