Jaguarundi není jaguár

Sdílej
 
Koťátka k pomilování se narodila letos na jaře v děčínské zoo. Severočeská zahrada se tak již podruhé ve své historii dočkala významného chovatelského úspěchu - jako jedna z mála u nás rozmnožila vzácné jihoamerické kočky jaguarundi.

Koťátka k pomilování se narodila letos na jaře v děčínské zoo. Severočeská zahrada se tak již podruhé ve své historii dočkala významného chovatelského úspěchu - jako jedna z mála u nás rozmnožila vzácné jihoamerické kočky jaguarundi.
Pod tajemným názvem jaguarundi (Herpailurus yaguarondi) se skrývá velice zvláštní malá kočkovitá šelma. Ta svým zjevem nejenže nepřipomíná jaguára, jak by vás mohlo napadnout podle jména, ale docela jiné zvíře: starší anglický název otter cat nebo německé přízvisko Wieselkatze vám jistě napoví jaké. Už víte? Ano, tahle prapodivná kočka se opravdu podobá spíš vydře nebo lasici. Je to dáno jejím nezvyklým vzhledem: má malou plochou hlavu s kratšími zakulacenými boltci, štíhlé protáhlé tělo, krátké nohy, silný dlouhý ocas a kratičkou přiléhavou srst.

Foto
Jméno jaguarundi jí dali jihoameričtí indiáni kmene Guaraní, kteří si její koťata ochočovali a chovali podobně jako my naše domácí micky.

FAKTA O JAGUARUNDIM

Pokud bychom se na jaguarundiho podívali řečí čísel, tak jeho kohoutková výška je 34 cm, váží 2,5 až 9 kg, měří 50-80 cm, ocas má dlouhý 28-60 cm a po 63-75 dnech březosti rodí jedno až čtyři mláďata. V přírodě bychom se s ním mohli setkat v křovinatých nebo pralesních oblastech od jižní Arizony po severní Argentinu. Umí velice dobře šplhat i plavat. Na lov se vydává nejraději zrána nebo v podvečer a jeho kořistí se stávají nejrůznější menší savci, jako jsou pásovci, vačice, opice a různé druhy hlodavců, ale nepohrdne ani ptáky, ještěrkami, žábami nebo členovci. Občas si rád zarybaří, svůj jídelníček si zpestřuje i ovocem. O jaguarundim
Foto
tedy můžeme říci, že patří mezi typické potravní oportunisty, to znamená živočichy, kteří jsou ochotni sežrat vše, co se naskytne, a nijak se nespecializují.

ÚSPĚŠNÁ RODINKA

Pokud byste chtěli vidět krásně zrzavé jaguarundi, přijeďte se podívat do děčínské zoologické zahrady (mimochodem zdejší samička je zřejmě jediná zrzka tohoto druhu v ČR). Tady jsou jaguarundi chováni od roku 1994, kdy sem ze zoo v Rotterdamu přicestoval tehdy roční tmavý kocour Lord. Po čase k němu přibyla stejně tmavě zbarvená jaguarundí kočka, ale Lord měl zřejmě o své nevěstě jiné představy, takže spolu rodinu nezaložili. Té se děčínští jaguarundi (a s nimi i jejich chovatelé) dočkali až v roce 2002. Tehdy v létě přijela kocourovi Lordovi z budapešťské zoo nová partnerka, právě ona již zmiňovaná krásně rezavě zbarvená dvouletá jaguarundí slečna Lady.
Nevíme, zda jsou půvabné zrzky v říši jaguarundi stejně přitažlivé pro své protějšky jako rusovlásky pro většinu mužské populace, ale faktem zůstává, že tmavý Lord a zrzavá Lady si padli do oka téměř okamžitě a vrcholem jejich vzájemných sympatií bylo narození tří roztomilých koťat už tři měsíce po příjezdu Lady - 19. listopadu 2002. Potomstvo tvořili samí kluci, tři kocourci, z nichž jeden, rezavý po mamince, putoval do ostravské zoo a dva zbývající, jeden tmavě hnědý a jeden rezavý, zatím zůstávají v
Foto
děčínské zoo. Jaguarundí rodiče se však nespokojili s tímto jediným vrhem a letos na jaře (20. března 2004) přivedla Lady na svět další kouzelné potomky. Tentokrát je to kocourek a kočička, které 30. května v průběhu akce ZOO-PARTY uspořádané ke Dni dětí slavnostně pokřtil známý herec Jan Révai. Jména mláďatům už tradičně vymýšlely děti: z jejich návrhů nakonec vyšla vítězně jména Filip a Meduňka. Obě koťata jsou zatím zbarvena tmavě, ale možná je v tomto ohledu čekají ještě nějaké změny, stejně jako jednoho z jejich starších sourozenců, který se narodil tmavý jako jeho tatínek, a postupně zesvětlal.

* * *

OKLAMANÁ OŠETŘOVATELKA

Aby nebylo jaguarundích zvláštností málo, zjistilo se, že jaguarundí kocouři vydávají v blízkosti kočky v říji zvláštní zvuky, které se velice podobají ptačímu pískání. Děčínský kocour Lord tak donutil svou chovatelku Zuzku Sloukovou hledat v jaguarundí ubikaci neexistující zbloudilé ptáče. Teprve
Foto
po chvíli se jí podařilo přistihnout samotného kocoura při vyluzování "ptačího pískání", jímž se snažil upoutat svou kočičí nevěstu.

KAM ZA JAGUARUNDIM?

Teď už zbývá jediné - abyste se za tajemnou "vydří kočkou" jménem jaguarundi, vydali sami. Nemusíte cestovat daleko, zoo v Děčíně, v Praze, v Olomouci nebo v Ostravě vám umožní setkat se s tímto pozoruhodným zvířetem (a mnoha dalšími) zblízka a na vlastní oči.

JEDNOBAREVNÁ KOČKA

Zbarvení jaguarundiho srsti není zcela obvyklé: na rozdíl od většiny kočkovitých šelem ji má vždy jednobarevnou, bez skvrn. Jedinou výjimku tvoří malé skvrnky na zadní straně uší, které jsou vidět pouze ve chvíli, kdy jaguarundi uši sklopí. Potom ale raději dál od něho, nemá totiž v tu chvíli zrovna společenskou náladu. Srst může mít různé odstíny - od téměř černé přes šedou, hnědou až k rezavému zbarvení.
Foto

Autor

Eva Podhorská