Nebezpečné domácí kočky: Doma se nažerou, a pak jdou na lov

Nebezpečné domácí kočky: Doma se nažerou, a pak jdou na lov
Sdílej
 
Kočky jsou hned po psech druhým nejoblíbenějším domácím mazlíčkem. Ale umí být také pěkně nebezpečné. Doma se nažerou, a pak jdou na lov. Venku se mění v nelítostné divoké šelmy.

Jedním z nejobávanějších škůdců v přírodě je obyčejná domácí kočka. Na mnoha místech světa, kam byla kočka zavlečena, přivedla na pokraj vyhynutí nebo dokonce vyhubila řadu původních druhů drobných obratlovců. Kočka je nebezpečným škůdcem i v okolí lidských sídel a ve městech, kde už dávno neloví jen myši. Kromě rejsků a dalších drobných savců uloví především obrovské množství zpěvných ptáků.

Divoká kočka domácí: Obávaný lovec

Divoká kočka domácí: Obávaný lovec

Kočky nejen zdivočelé

Netýká se to jen toulavých zdivočelých koček, velký podíl na tom mají i kočky, které jsou pravidelně krmené a užívají si teplo lidských domovů. Pokud chodí ven, zdatně loví ptáky a další drobné obratlovce. Úlovky často přinášejí domů.

Právě na tyto kočky se zaměřila skupina vědců z britské univerzity v Exteru. Zajímalo je, jaký vlastně mají důvod lovit divoká zvířata. Kočky jsou výluční masožravci, vědce proto napadlo, že jim v průmyslově připravované potravě mohou chybět některé důležité látky obsažené v kořisti.

Jen v Británii mají kočky, kterých tam žije podobný počet jako u nás, na svědomí 27–29 milionů ptáků ročně! •  Profimedia.cz

Vibrisy v laboratoři

Navázali spolupráci s majiteli koček, které své úlovky přinášejí domů. Studovaným kočkám opatrně odstřihli vibrisy – hmatové vousy, které stále rostou a ukládají se v nich prvky obsažené v potravě. Chemickým rozborem vzorků vousů v laboratoři pak zjistili, jaké prvky jsou v nich zastoupeny. Stejný rozbor pak vědci provedli u vzorků potravy, kterou byly kočky krmené, a u úlovků, které přinášely domů.

Hry s různými škádlítky a umělými myškami kočkám nahrazují lov •  iStock

Domácí strava vede

Po srovnání všech tří chemických rozborů se ukázalo se, že vibrisy obsahují především látky zastoupené v domácí stravě, těch bylo více než 96 %, zatímco ty z úlovků tvořily pouhá 3-4 %. A bylo jasno - kočky jednoznačně dávají přednost domácí stravě a své úlovky nežerou. Neloví tedy z hladu nebo proto, že jim v domácí stravě něco chybí, ale jen proto, že je k tomu vede zděděný lovecký pud.

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Jak ochránit ptáky před kočkami

Ornitologové mají jasno – kočka nebude lovit ptáky, když ji nebudeme pouštět ven. S tím ale mnozí majitelé nesouhlasí, obávají se, že by kočka trvale zavřená v bytě strádala. Vědci proto zjišťovali, zda je možné omezit lov ptáků jinými způsoby.

Límec vede

V samostatném výzkumu srovnávali účinnost pestrého límce na ochranu ptáků (kočka má výrazně zbarvený límec, který pták na velkou dálku vidí), obojku s rolničkou, kvalitního krmiva s vysokým obsahem masa (v méně kvalitních krmivech převažují rostlinné bílkoviny, které jsou pro kočky špatně stravitelné) a her s různými hračkami napodobují lovecké chování.

Ukázalo se, že nejlépe funguje límec – kočka s ním uloví o 40–90% méně ptáků (rozdíly jsou dané různou povahou koček) než bez něj. Úspěšnost při lovu myší přitom zůstává stejná. Obojek s rolničkou je méně účinný a samotné krmivo, jak se ukázalo, omezuje lov jen nepatrně.

Ptáky nejlépe ochrání kombinace speciálního obojku, kvalitního krmení a každodenní hra, která napodobuje lov •  Martina Cechetti, Sarah L. Crowley, Cecily E. D. Goodwin, Robbie A. McDonald

Kombinace tří

K nejúčinnější ochraně ptáků doporučili vědci v závěru studie kombinaci límce, který ptáci zdaleka vidí, kvalitní krmivo s vysokým obsahem masa a každodenní alespoň pětiminutovou hru, při které kočka napodobuje lov.

U nás se límce na ochranu ptáků neprodávají, musíme se spokojit s barevným obojkem s rolničkou, která plížící se kočku prozrazuje cinkáním. Původní rolničky na obojku jsou dost tiché, takže funguje jen omezeně, ale pokud se na něj přidá ještě jedna hlasitější, jeho účinnost se významně zvýší.

Obojky (i límce) jsou bezpečné, mají speciální sponu, která se rozepne, když se za ně kočka někde zachytí, takže se neoběsí.

Smysluplné šelmy: Malé kočky jsou dokonalý výtvor přírody

Smysluplné šelmy: Malé kočky jsou dokonalý výtvor přírody

Jak vidí kočka, had nebo včela? Noční život zvířat okem termokamery

Jak vidí kočka, had nebo včela? Noční život zvířat okem termokamery

Země divokých koček: Jak si malé kočky rozdělily Indii

Země divokých koček: Jak si malé kočky rozdělily Indii

 

Články odjinud