Birdwatching 25: Jak se stát ornitologem

Birdwatching 25: Jak se stát ornitologem
Sdílej
 
Náš seriál končí, ale vy byste rádi v pozorování ptáků pokračovali a naučili se víc?

 

Ptáci mohou být nejen celoživotním koníčkem, ale i náplní práce. Začíná to pozorováním ledňáčka na Lužnici a za pár let, kroužkujete mláďata vlaštovek nebo stojíte uprostřed deštného lesa na Madagaskaru a tajíte dech, abyste nevyplašili vangu modrou, ptáka, který nežije nikde jinde na světě. Pokusíme se vám poradit, kudy vede cesta k takovým zážitkům.

První volba ornitologa

Přihlaste se do přírodovědného nebo přímo ornitologického kroužku – pořádají je některé školy, domy dětí a mládeže i některá zoo. Seznámíte se tu s dětmi se stejnými zájmy a zkušení vedoucí vás hodně naučí. Zúčastněte se biologické olympiády. Tato celostátní soutěž má u nás dlouholetou tradici a prošla jí většina budoucích přírodovědců.

Takhle zblízka uvidí krutihlava málokdo •  Milena Nosková, Alena Klvaňová, Libor Praus

Najděte si svého guru

Ideální je, znáte-li zkušeného ornitologa ochotného brát vás s sebou na ptáky. To je příležitost leccos se naučit. Obraťte se na nejbližší pobočku ČSO, aby vám někoho doporučili. Pokud byste rádi ptáky kroužkovali, musíte nejdřív získat zkušenosti v terénu. O informace si napište do Kroužkovací stanice Národního muzea, kde vám poradí.

Díky kroužkování mláďat sýčků se dozvíte i o příčinách jejich ohrožení •  Profimedia.cz

Akce pro veřejnost

Pokud žádného ornitologa neznáte, zúčastněte se některé z akcí pro veřejnost. Tam se s ornitology seznámíte a dozvíte se spoustu zajímavostí. Nejvíce se ale naučíte sami – prostudujte literaturu, čtěte časopis Ptačí svět, který vydává Česká společnost ornitologická, foťte a kreslete ptáky a hlavně choďte co nejvíc do přírody. Ať už se z vás stane vědec, pracovník ochrany přírody, učitel biologie nebo budete ptáky pozorovat jen pro radost, přejeme vám, aby vás nikdy nepřestali okouzlovat a udivovat.


Pobočky České společnosti ornitologické

www.birdlife.cz/kdo-jsme/pobocky/

Kroužkovací stanice NM

E-mail: krouzkovaci_stanice@nm.cz

Přehled akcí

http://www.birdlife.cz/co-delame/akce-pro-verejnost/

Šakal versus straka: Neúspěšný lov

Šakal versus straka: Neúspěšný lov

Psí plemena: Basenji, čistotný jako kočka

Psí plemena: Basenji, čistotný jako kočka

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Autor

Alena Klvaňová